En matbild

Guider

Matbloggat

Författare Ämne: Världens farligaste kakrecept  (läst 24059 gånger)

Tomas J

  • Diskare
  • **
  • Antal inlägg: 91
    • Visa profil
    • Smart Fritid
SV: Världens farligaste kakrecept
« Svar #20 skrivet: 2009-02-09 21:19 »
Vad blir skillnaden med smör istället för olja?

Smakar mindre oljigt!? ;) Ärligt talat skulle jag behöva båda alternativen och prova samtidigt för att kunna svara säkert. Men jag gillar smör bättre än olja...

agnetasch

  • Köksmästare
  • *******
  • Antal inlägg: 4485
    • Visa profil
SV: Världens farligaste kakrecept
« Svar #21 skrivet: 2009-02-10 10:05 »
Vad blir skillnaden med smör istället för olja?
Rys, olja i en kaka? Inte med min oljefobi :o

Blir den alltså liksom smulig ifall man utelämnar ägget?
Det är ju frågan om det är så eller om det var min sena uppstjälpning som var boven i dramat ???

Ingo

  • Kökspraktikant
  • *
  • Antal inlägg: 3
    • Visa profil
    • Ingrid i Grytan
SV: Världens farligaste kakrecept
« Svar #22 skrivet: 2009-02-10 12:23 »
Nu har jag också testat!

Jag använde mig av smör istället för olja. Anledningen var att smör har mer smakämnen och helt enkelt smakar bättre (smaken är som baken). Sedan blir kakan mindre fet också. Special Vetemjöl var mjölet jag använde mig av efter att ha läst era komentarer. Ett mjöl som jäser lättare. Detta för att jag tycker att bakpulver kan ge en stark och lite stickande smak. Ett ekologiskt ägg fick sällskapa och jag tyckte inte att det för den sakens skull smakade det minsta äggigt.

Yummi! Verkligen en farlig kaka. Konsistensen är speciell, som McD's muffins men jag gillar det. Jag stoppade ner rutor av mörk choklad i men nästa gång kanske det blir dumle, hallon eller jordnötssmör.

Kolla in min mugg här: http://ingridigrytan.blogspot.com/2009/02/choklad-mugg-pa-5-minuter.html

/ Ingrid

Mickan

  • Mästerkock
  • ******
  • Antal inlägg: 1532
    • Visa profil
SV: Världens farligaste kakrecept
« Svar #23 skrivet: 2009-02-10 19:31 »
Special Vetemjöl var mjölet jag använde mig av efter att ha läst era komentarer. Ett mjöl som jäser lättare. Detta för att jag tycker att bakpulver kan ge en stark och lite stickande smak.

Vill bara klargöra att vete special inte jäser bättre i sig själv utan vid lång bearbetning och jäsning bildar mer glutentrådar som ger ett högre och bättre bröd. Till bakning utan jäst fyller det ingen funktion.
Video meliora proboque deteriora sequor

agnetasch

  • Köksmästare
  • *******
  • Antal inlägg: 4485
    • Visa profil
SV: Världens farligaste kakrecept
« Svar #24 skrivet: 2009-02-14 12:43 »
Igår var vi o grattade svågern som fyllde år. Vi fick smörgåstårta, MEN INGEN FÖDELSEDAGSTÅRTA!
Hjälp vad gör man? Jo, man bakar en 5-minuterskaka när man kommer hem så klart
Det här blev perfekt för mig:

Vispa lite grädde o ställ i frysen så länge.

Smält 40 g (eller 3 msk) extrasaltat Bregott i mikron

Blanda ihop:
4 msk mjöl
4 msk socker
2 msk kakao
1 krm bakpulver
2 krm vaniljsocker
Häll sedan i:
3 msk mjölk
Smält Bregott

Kör 2 minuter på högsta effekt (1000W)
Stjälp upp kakan omedelbart o ät den ljummen med den halvfrusna grädden.
Kakan blir inte gummiartad eftersom det inte är något ägg i, men den är lite krämig i botten (som blir toppen)
Muuuuummmmmmsssss :D
 
 

Mickan

  • Mästerkock
  • ******
  • Antal inlägg: 1532
    • Visa profil
SV: Världens farligaste kakrecept
« Svar #25 skrivet: 2009-02-15 14:44 »
Ok, nu är ägget borta. Kul att receptet verkar utvecklas till något. Kanske ska jag också våga prova...
Video meliora proboque deteriora sequor

agnetasch

  • Köksmästare
  • *******
  • Antal inlägg: 4485
    • Visa profil
SV: Världens farligaste kakrecept
« Svar #26 skrivet: 2009-02-15 17:00 »
En bekant till oss har planer på att röra ihop ingredienserna hemma o ta med o grädda i mikron i fikarummet på jobbet. För att retas med damerna där som ständigt bantar. Personligen hade jag slagit ihjäl honom. Med den stora muggen ;D

Mickan

  • Mästerkock
  • ******
  • Antal inlägg: 1532
    • Visa profil
SV: Världens farligaste kakrecept
« Svar #27 skrivet: 2009-02-16 08:29 »
Din bekant verkar vara en släkting till mig. Älskar (elak, ja) att retas med alla som bantar. Nej, men ärligt talat är det ett trist samtalsämne i fikarummet. Speciellt om man kallar det fikarum.
Video meliora proboque deteriora sequor

Andreas

  • Forumvärd
  • *****
  • Antal inlägg: 6580
    • Visa profil
    • Matforum
SV: Världens farligaste kakrecept
« Svar #28 skrivet: 2009-02-18 21:04 »
Apropå farliga kakor i mikro så såg jag idag i ett reklamblad att Maria Öhrns bok Kladdkakor innehåller ett recept på mikrokladdkaka. Googlade lite för att se om receptet fanns tillgängligt någonstans på nätet, hittade inte just det men däremot två andra:

Mikrokladdkaka enligt Sara Anna Marie
¤ 175g smör
¤ 3 ägg
¤ 3 dl socker
¤ 2 dl vetemjöl
¤ 4 msk kakao
¤ 1 msk vaniljsocker

"Grädda kakan på full effekt i 6 - 8 minuter. Kontrollera då och då att den fortfarande är kladdig inuti." http://tingeling0.blogspot.com/2008/03/mikrokladdkaka.html

Mikrokladdkaka enligt passagen-buppie
¤ 100 g margarin
¤ 2 st ägg
¤ 3 dl socker
¤ 2 dl vetemjöl
¤ 3 msk kakao
¤ 1 msk vaniljsocker

"700 watt i 6-8 minuter. Vrid formen under tillagning (om snurrbricka finns behövs ingen vridning av formen)." http://hem.passagen.se/buppie/recept/efterratt/kladdmikro.htm
Den som inte frågar får inga svar.

agnetasch

  • Köksmästare
  • *******
  • Antal inlägg: 4485
    • Visa profil
SV: Världens farligaste kakrecept
« Svar #29 skrivet: 2009-02-19 11:20 »
Ja dom kladdkakorna tog ju inte lång tid att laga. Nackdelen med båda är att man MÅSTE DELA MED SIG >:(
Är man rask kan man hinna svinga i sig hela mugg-kakan själv innan nån hunnit reagera ;D

Kvasthilda

  • Köksbiträde
  • ***
  • Antal inlägg: 189
  • Matlagning är en konst - och jag är konstnär
    • Visa profil
    • alias Kvasthilda - en snäll häxa...
SV: Världens farligaste kakrecept
« Svar #30 skrivet: 2009-02-20 13:47 »
Ja jag var ju till sist tvungen att testa...

Jag följde originalreceptet förutom att jag tog siktad dinkel istället för vetemjöl och smör istället för olja. Vad jag tycker?

Lite tuggig konsistens, påminner mig om nåt men jag kan inte komma på vad. Men inte alls äcklig. Dock påminner den inte alls om kladdkaka som är min favorit, snarare om vanliga "sockerkaksmuffins" med kakao i och det är jag inte så förtjust i trots chokladinnehållet. Vilket inte hindrade mig från att just sätta i mig sista biten. Burp....

Det som talar emot kakan är att man ska dra fram alla dessa ingredienser och sen bara få en kaka som räcker bara en, högst två fika-svängar. När man kan göra en långpanna på samma besvär!  :o
Det gör inget om det är enkelt.

Tomas J

  • Diskare
  • **
  • Antal inlägg: 91
    • Visa profil
    • Smart Fritid
SV: Världens farligaste kakrecept
« Svar #31 skrivet: 2009-02-20 14:04 »

Det som talar emot kakan är att man ska dra fram alla dessa ingredienser och sen bara få en kaka som räcker bara en, högst två fika-svängar. När man kan göra en långpanna på samma besvär!

Men tänk hur illa du hade mått då när du satt i dig sista tuggan :o Och inte går det på 5 minuter heller ;)

Kvasthilda

  • Köksbiträde
  • ***
  • Antal inlägg: 189
  • Matlagning är en konst - och jag är konstnär
    • Visa profil
    • alias Kvasthilda - en snäll häxa...
SV: Världens farligaste kakrecept
« Svar #32 skrivet: 2009-02-20 15:36 »
Nä och inte tar det 5 minuter att äta heller.  ;D

Man kan ju vispa grädde eller koka kaffe medan den stora kakan gräddas? För övrigt är jag ännu mätt av 5 minuters-kakan. Det var kanske en vits med att ha ett helt ägg i?
Det gör inget om det är enkelt.

Äppelförsäljare

  • Kökspraktikant
  • *
  • Antal inlägg: 6
    • Visa profil
SV: Världens farligaste kakrecept
« Svar #33 skrivet: 2012-02-18 17:41 »
Igår var vi o grattade svågern som fyllde år. Vi fick smörgåstårta, MEN INGEN FÖDELSEDAGSTÅRTA!
Hjälp vad gör man? Jo, man bakar en 5-minuterskaka när man kommer hem så klart
Det här blev perfekt för mig:

Vispa lite grädde o ställ i frysen så länge.

Smält 40 g (eller 3 msk) extrasaltat Bregott i mikron

Blanda ihop:
4 msk mjöl
4 msk socker
2 msk kakao
1 krm bakpulver
2 krm vaniljsocker
Häll sedan i:
3 msk mjölk
Smält Bregott

Kör 2 minuter på högsta effekt (1000W)
Stjälp upp kakan omedelbart o ät den ljummen med den halvfrusna grädden.
Kakan blir inte gummiartad eftersom det inte är något ägg i, men den är lite krämig i botten (som blir toppen)
Muuuuummmmmmsssss :D

Jag utgick ifrån det här receptet, bra idé med valinjsocker där. Mängden vaniljsocker kan faktiskt med fördel ökas till 1 msk utan att det märks att kakan smakar vanilj, man får ju minska mängden vanligt socker med lika mycket istället.

Man kan också ha ett litet ägg i, eller ett stort ägg till två satser, utan att det blir för gummiaktigt, så håller kakan ihop lite bättre, men jag hade av mistag i en extra msk mjölk, det kanske gör den mindre gummiaktig. Ökade också mängden bakpulver till 2 krm (eller knappt ½ tsk) utan att det smakade för mycket bakpulver, fast jag vet inte om det finns någon riktlinje egentligen för hur mycket bakpulver man ska ha i?

Jag som gillar saker som smakar mycket ökade mängden kakao något (till 2½ msk), men man får se till att öka mängden mjölk med samma volym, eftersom det krävs ungefär samma volym mjölk som kakao i en kakao-mjölk-blandning för att kakaon ska kunna lösas ordentligt. Sedan hade jag även i en väldigt liten mängd chili-pulver för att ge kakan lite extra karaktär.

agnetasch

  • Köksmästare
  • *******
  • Antal inlägg: 4485
    • Visa profil
SV: Världens farligaste kakrecept
« Svar #34 skrivet: 2012-02-19 12:24 »
Det blev väldigt mycket ökande o minskande här ;D Kan du inte ge oss ett regelrätt recept på din kaka? Fr.a hur mycket "en väldigt liten mängd chili-pulver" är.

Äppelförsäljare

  • Kökspraktikant
  • *
  • Antal inlägg: 6
    • Visa profil
SV: Världens farligaste kakrecept
« Svar #35 skrivet: 2012-02-19 14:20 »
Jag vet inte hur mycket chili-pulver jag hadde i, kanske 0,01 krm eller något i den stilen. Mitt chilipulver är väldigt starkt. Det faller inte alla i smaken men jag tyckte det blev lyckat. Så min variant:

Blanda ihop:
4 msk mjöl
2–3 msk socker
1 msk vaniljsocker
2–3 msk kakao
2 krm bakpulver
Eventuellt väldigt lite chilipulver

Rör ner ett litet ägg (eller ett stort ägg till två satser)

Häll sedan i:
3-4 msk mjölk (1 msk mer än kakao)
40 g smält smör

Blanda ordentligt och kör i mikrovågsugnen på 1000 W i 2 min eller på 800 W i 2½ min. Stjälp upp kakan på ett fat och servera.

Jag orkade inte vispa grädde till min kaka, annars är nog frusen grädde gott till som du sade.

 

Notera: Detta inlägg kommer inte synas förrän det godkänts av en moderator. Om du blir medlem hos Matforum visas det du skriver direkt.

Använd ditt riktiga namn eller smeknamn. Inlägg där namn är företags-, produkt-, hemside-, eller bloggnamn kommer inte att godkännas. Reklam är ej tillåtet. Formulera dig vänligt.

Namn: E-post:
Verifiering:
Write pancake in Swedish!:
Hur många laxar finns i en laxask? Skriv antalet med bokstäver!:

- Annonser -