En matbild

Guider

Matbloggat

Författare Ämne: Göra eget vaniljextrakt  (läst 7904 gånger)

Rymdsmula

  • Köksbiträde
  • ***
  • Antal inlägg: 104
  • http://nysansmat.blogspot.com
    • Visa profil
    • Nam Nam
Göra eget vaniljextrakt
« skrivet: 2009-02-15 15:26 »
Läser på en sida om hur man gör eget vaniljextrakt.

http://chocolateandzucchini.com/archives/2009/02/homemade_vanilla_extract.php

Men..i vanilextraktet man köper på affärer, är det alltid alkohol i?

"but you can use whatever liquor you prefer, provided it is about 40% alcohol."
Jag har faktiskt aldrig använt vaniljextrakt, men om det är så enkelt som denna sida beskriver det så varför inte göra det själv tänkte jag.

Måste man använda alkohol? Finns det någon annan vätska man kan använda istället?

Anne

  • Mästerkock
  • ******
  • Antal inlägg: 1083
    • Visa profil
    • Anne's Food
SV: Göra eget vaniljextrakt
« Svar #1 skrivet: 2009-02-15 19:03 »
Du behöver alkohol för att få ut så mycket smak som möjligt, och även för att det ska hålla sig. Helst ännu starkare. Och du behöver *mycket* vanilj, och det behöver stå *länge*. Har försökt ett gäng gånger, och har ett par flaskor, men det är inte alls lika starkt som det man kan köpa tycker jag.
Anne's Food - min matblogg

Rymdsmula

  • Köksbiträde
  • ***
  • Antal inlägg: 104
  • http://nysansmat.blogspot.com
    • Visa profil
    • Nam Nam
SV: Göra eget vaniljextrakt
« Svar #2 skrivet: 2009-02-15 19:07 »
Jaha..tack för informationen=)
Ska testa. Hur många vaniljstänger tror du man behöver?
Kanske en god ide att köpa lite finare stänger än dom som finns på ICA.

ivanl

  • Kallskänka
  • ****
  • Antal inlägg: 329
    • Visa profil
SV: Göra eget vaniljextrakt
« Svar #3 skrivet: 2009-02-15 21:36 »
Vissa ICA har börjat föra ett ekologiskt vaniljpulver i små glasburkar. Mycket smakrikt och lätt att dosera!

Anne

  • Mästerkock
  • ******
  • Antal inlägg: 1083
    • Visa profil
    • Anne's Food
SV: Göra eget vaniljextrakt
« Svar #4 skrivet: 2009-02-16 08:32 »
Jag har gjort på tio-femton stänger för en flaska på 70 cl, typ. Så det är ett måste att köpa någon annanstans ifrån, annars blir du ruinerad :) Jag köper vanilj på Ebay, det är supersmidigt tycker jag.
Anne's Food - min matblogg

Mickan

  • Mästerkock
  • ******
  • Antal inlägg: 1532
    • Visa profil
SV: Göra eget vaniljextrakt
« Svar #5 skrivet: 2009-02-16 08:37 »
Vissa ICA har börjat föra ett ekologiskt vaniljpulver i små glasburkar. Mycket smakrikt och lätt att dosera!

Tycker själv att det hyfsat. Man ska dock komma ihåg att största delen av innehållet är mald stång och inte frön.
Video meliora proboque deteriora sequor

tobias a

  • Gäst
SV: Göra eget vaniljextrakt
« Svar #6 skrivet: 2012-08-24 13:30 »
om du inte vill ha alkohol i rätten kan du ta extraktet och blanda det i vätska (tex grädden eller mjöl om du gör glass) och värma det. det behöver inte koka men över 80 grader i 5 minuter borde dunsta alla alkohol

 

Notera: Detta inlägg kommer inte synas förrän det godkänts av en moderator. Om du blir medlem hos Matforum visas det du skriver direkt.

Använd ditt riktiga namn eller smeknamn. Inlägg där namn är företags-, produkt-, hemside-, eller bloggnamn kommer inte att godkännas. Reklam är ej tillåtet. Formulera dig vänligt.

Namn: E-post:
Verifiering:
Skriv ordet klöjm baklänges!:
Stava ordet kjaffägredde rätt!:

- Annonser -