En matbild

Guider

Matbloggat

Författare Ämne: Vilken rök har Du? Jag har Julas! (En säsong senare bilder)  (läst 69772 gånger)

Kari

  • Köksmästare
  • *******
  • Antal inlägg: 2142
    • Visa profil
Min far har rökt kött och fisk nu i mer är 10år skulle jag tro, lite som hobby med riktigt gott resultat för dom misslyckade gångerna håller han väl tyst om..?  ;) Han har en riktig rök made in Finland, ska fråga om märket på den.

Nu i våras blev jag biten av rökandet då det ramlade upp små men vårfeta sikar ur havet! Efter ett tafatt försök med något som liknar ABU-röken som kusinen svetsat så hitta jag ett rökskåp på Jula till ett kanon pris, finns i katalogen och på nätet för 895:-

Så på ett par månader har jag hunnit med 20-30 experiment, böckling, sik, abborre, najadlax, fläskfilé, kottlettrad och massa annat med resultat som varit över förväntan!  ;D

Har även grillat i röken, utan rökinsats, med bättre resultat än på klotgrillen som numera står i vedboden.

Jag har gjort en investering på en digital termometer som jag monterat i röken, då temperaturen är A och O och jag har höjt upp eldstaden med tegelstenar mot rökinsatsen då jag vill ha mer rök med mindre ved och värme.

Hur och med vad röker Du? Berätta!
« Senast ändrad: 2007-12-06 12:45 av elka »

Andreas

  • Forumvärd
  • *****
  • Antal inlägg: 6580
    • Visa profil
    • Matforum
SV: Vilken rök har Du? Jag har Julas!
« Svar #1 skrivet: 2007-06-14 11:57 »
Jag har ingen rök alls men är mycket intresserad och gillar rökt. Den enda rökning jag gjort är med webers spån på klotgrillen men det är ju något som mer hör till grillavdelningen.

Vad är det för digital termometer du använder? Någon som klarar hög temperatur?

Kan du ordna bilder på rökskåpet där man ser hur termometern är monterad och hur det ser ut med tegelstenarna? Och gärna nån "actionbild" också, det tror jag vore enormt inspirerande.
Den som inte frågar får inga svar.

Kari

  • Köksmästare
  • *******
  • Antal inlägg: 2142
    • Visa profil
SV: Vilken rök har Du? Jag har Julas!
« Svar #2 skrivet: 2007-06-14 19:59 »
Här kommer några bilder på helgens rökeri..

« Senast ändrad: 2007-06-17 22:18 av elka »

Kari

  • Köksmästare
  • *******
  • Antal inlägg: 2142
    • Visa profil
SV: Vilken rök har Du? Jag har Julas!
« Svar #3 skrivet: 2007-06-17 22:25 »
Mer bilder..

Kari

  • Köksmästare
  • *******
  • Antal inlägg: 2142
    • Visa profil
SV: Vilken rök har Du? Jag har Julas!
« Svar #4 skrivet: 2007-06-17 22:27 »
Orginal termometer..

Kari

  • Köksmästare
  • *******
  • Antal inlägg: 2142
    • Visa profil
SV: Vilken rök har Du? Jag har Julas!
« Svar #5 skrivet: 2007-06-17 22:29 »
Digital termometer för mer koll..

Andreas

  • Forumvärd
  • *****
  • Antal inlägg: 6580
    • Visa profil
    • Matforum
SV: Vilken rök har Du? Jag har Julas!
« Svar #6 skrivet: 2007-06-17 23:31 »
Stort tack för de toppenfina bilderna elka!!

Vad har parasollet för uppgift? Fungerar röken dåligt om det regnar på den?

Har du helt sonika borrat hål i sidan av grillen där du stoppade i givaren till termometern?

Hur länge räcker veden? Räcker det med ett vedinlägg när du gör din 90-minuters-Najadlax?
Den som inte frågar får inga svar.

Kari

  • Köksmästare
  • *******
  • Antal inlägg: 2142
    • Visa profil
SV: Vilken rök har Du? Jag har Julas!
« Svar #7 skrivet: 2007-06-18 15:29 »
Jo, parasollet skyddar lite mot regn, omgivande temperatur på verkar röktiden, likaså luftfuktigheten och lufttrycket har jag läst. Jag rökte böckling igår i riktigt busväder med regn och 7-10m/s i byarna och fick nog röka på i en halvtimme extra.

Jo, parasollet... Primära uppgiften är spärren som låser det teleskopiska skaftet, där hänger jag en Yoggihink med locket på där termometern ligger, hål i sidan för sladden till givaren, ifall det regnar. Sen har jag mottagaren i fickan så jag har koll på tempen!
Min far har byggt in sitt rökskåp med en fraktpall på marken och pallkragar hela vägen upp och ett plåttak med gångjärn som fälls upp vid rökning. Ska ta en bild i helgen som kommer!

Borrat hål i sidan på röken? Jepp! Men givaren bara på plats vid rökning, inte vid uppvärming eftersom värmen då förstör givaren. Har gjort den erfarenhetern..

Den veden som man ser på bilden är en start och uppvärmnings laddning, jag eldar ordentligt så att det bildas en bra glödbädd och för att få bort tex fisklukt om jag ska röka kött.
När temperaturen går under 80 grader så fyller jag på med alved som jag huggit till stickor tjocka som kvastskaft. Man får jobba lite med yxan mellan rökningarna så man har ett lager. Alveden jag använder är riktigt torr och utan bark.

Vedinlägg var 20 till 30 minut men hellre för sällan än att tempen går över ca 120 grader. Bättre långsamt och länge, resutatet därefter.

Termometern finns att köpa på Jula och Coop för 150-200:-

Kari

  • Köksmästare
  • *******
  • Antal inlägg: 2142
    • Visa profil
Bilder på en "riktig rök"
« Svar #8 skrivet: 2007-06-25 17:57 »
Som jag berättat tidigare om min pappa likaså "rökmentor", här kommer hans lösning som är 10-15åroch används till fisk, rådjur mm

Rätt klurigt tycker jag!

Kom gärna med frågor hälsar han!  ;D

Hoppas bildkvaliteten duger, har fått jpgkomprimera till 20% för att få plats.

Andreas

  • Forumvärd
  • *****
  • Antal inlägg: 6580
    • Visa profil
    • Matforum
SV: Vilken rök har Du? Jag har Julas!
« Svar #9 skrivet: 2007-06-26 09:08 »
Fina bilder och smart klistra ihop dem på höjden!

Tas pallkragarna bort vid rökning eller räcker det med att öppna taket?

Vad är det för märke? Pris?
Den som inte frågar får inga svar.

Kari

  • Köksmästare
  • *******
  • Antal inlägg: 2142
    • Visa profil
SV: Vilken rök har Du? Jag har Julas!
« Svar #10 skrivet: 2007-06-26 10:40 »
Man öppnar dörren fram och tackluckan sen kör man, Harvi eller Narvi är märket och priset för röken för 10-15 år sedan ca 2000:-
Pall och pallkragar ca 2-300kr plus en del handag, beslag, takskruv och plåttaket gick väl på någon hundring. Termometer 100:-, vanlig för ugn
Ca en timmes jobb med skruvdragare och vinkelslip.
Eftersom värme gör sitt med asklådor etc så har sånt ibland behövts svetsas till med nya plåtar, grannen duktig på sånt, pris, lite böckling eller rådjurssadel, rökt förståss..


Andreas

  • Forumvärd
  • *****
  • Antal inlägg: 6580
    • Visa profil
    • Matforum
SV: Vilken rök har Du? Jag har Julas!
« Svar #11 skrivet: 2007-06-30 16:08 »
Har även grillat i röken, utan rökinsats, med bättre resultat än på klotgrillen som numera står i vedboden.

Hur stor är grillytan?

Jag antar att röken står inomhus när du inte använder den? Är den jobbig att kånka in?
Den som inte frågar får inga svar.

Andreas

  • Forumvärd
  • *****
  • Antal inlägg: 6580
    • Visa profil
    • Matforum
SV: Vilken rök har Du? Jag har Julas!
« Svar #12 skrivet: 2007-07-02 19:04 »
En sak till förresten: är det möjligt att packa in den i skuffen och ta med på fisketur?
Den som inte frågar får inga svar.

Kari

  • Köksmästare
  • *******
  • Antal inlägg: 2142
    • Visa profil
SV: Vilken rök har Du? Jag har Julas!
« Svar #13 skrivet: 2007-07-03 12:34 »
Jularöken är rätt stor, rök/grillyta tre st, knappt 40X40cm, en meter hög, väger säkert uppåt 20kg. Står ute med ett enkelt regnskydd.

Inga fisketurer med den... Inte jag iaf.. *ler*

Jag hänger lätt in 50 strömmingar, 75-100 om man hänger omlott i två våningar. Lilla "Abu"röken tar 5-8st, en sån ska Du ha i bilen.
« Senast ändrad: 2007-07-03 12:38 av elka »

Kari

  • Köksmästare
  • *******
  • Antal inlägg: 2142
    • Visa profil
SV: Vilken rök har Du? Jag har Julas!
« Svar #14 skrivet: 2007-12-06 12:44 »
Då har rökskåpet stått ut i ur, skur och sol sedan i mars och den har varit i gång mycket, i snitt 2ggr i veckan?

Grillen fick åka in i vedboden redan i våras eftersom det gick utmärkt att grilla i rökskåpet!

Här kommer bilder på hur rökskåpet ser ut nu, färgen har tyvärr flagnat på vissa ställen och troligen beror det på att jag har haft för varmt i starten..  :(

Skulle jag köpa ett rökskåp från Jula idag med den kunskap jag har? Ja. Även om den ser f*n ut nu.. Men vad gör det? Det gör ju jag också.  ;)

ttt
« Senast ändrad: 2007-12-06 12:47 av elka »

Andreas

  • Forumvärd
  • *****
  • Antal inlägg: 6580
    • Visa profil
    • Matforum
Tack Elka, det var intressant att se det stackars skåpet åldras såpass fort. Du har inte funderat på att blästra och lacka om det med nån lämplig värmetålig färg?
Den som inte frågar får inga svar.

Kari

  • Köksmästare
  • *******
  • Antal inlägg: 2142
    • Visa profil
Det skulle ju vara ett bra projekt men jag hoppas att den går några år till utan underhåll. Så dom knappa 400 kronorna denna kosta har redan gett mycket nöje och gott. Lite av en hobby..  ;D

Det ser faktiskt värre ut på bilderna än vad det är - kameran lägger ju på ett par kilo även på människor..  ;)

---

Men Andreas, värmetålig färg, har Du koll på hur mycket det tål? Räcker det med att blästra som grundjobb eller ska det mer till? Giftigt?

Andreas

  • Forumvärd
  • *****
  • Antal inlägg: 6580
    • Visa profil
    • Matforum
Jag är tyvärr ingen färgexpert men sån där färg man målar motorblock och grenrör med tål värme bra i alla fall. Hur giftigt det är vet jag inte men du ska väl inte måla insidan? Sen ska man väl väga in att det inte är miljövänligt att låta grejer förfalla heller, det leder som bekant till konsumtion och det du konsumerar skall tillverkas och fraktas. ;)
Den som inte frågar får inga svar.

Urban

  • Forumvärd
  • *****
  • Antal inlägg: 1360
    • Visa profil
Jag tillverkade en egen rök för många år sedan vilken jag målade med en färg som skulle tåla 1200 grader, men icket höll färgen för värmen.
Det bästa är nog att bara fortsätta röka tills den blir obrukbar och köpa en ny därefter.

roffekock

  • Mästerkock
  • ******
  • Antal inlägg: 1269
  • Ta inget för givet !!!!!
    • Visa profil
Jag har en rök som jag använder tillsammans med min BBQ smoker som kanske någon känner till. Men på vintern blir det inte lika ofta som man kör den, så nu till jul när vi ska göra rökt älgkorv( finns det någon som har recept) så måste jag göra en snabbt. Jag har en gammal rostfri restkyl. som ska eldas med gas och flis. Är mycket nyfiken på hur det ska gå. Imorgon ska jag ta mina första bilder så ni kan se vad jag gör.Den måste vara klar till Lucia. :D Men klart är att det finns ju många fördelar med ett bra skåp och färdiga hyllplan.

För övrigt är det någon som har erfarenhet av gaseldade rökar. Som man förstår så går det ju bara att varmröka. Alflis ska jag ha som rökved.

En sak som jag läst om är att när man tex röker skinka så skulle man kunna pensla den med rökolja ett par dagar innan den ska in i röken. Någon som testat.

Finns det någon som har kunskap om injektering, alltså sprutning av produkter.

Tydligen en djungel av ideér inom detta område.

/rolf

Här kommer nu några bilder från mitt nya rökskåp. Nu e det brottom det måste vara klart denna vecka nu kommer jag att gör ett stort hål uppe skruva dit en stos och koppla rörkrör. i botten kommer att finnas en gasolbrännare som ska stå under en gammal järngryta ös på. mer bilder och resultat kommer ;D
« Senast ändrad: 2007-12-13 13:20 av roffekock »
Matforum är bäst

roffekock

  • Mästerkock
  • ******
  • Antal inlägg: 1269
  • Ta inget för givet !!!!!
    • Visa profil

I  USA hos David Close som tillverkar BBQ smoker beskriver han noga hur du ska tackla detta problem.
Om du går in på sidan:http://www.bbqpits.com/ och kollar på pit painting står längst upp till vänster i listen på startsidan.

Jag brukar smörja dessa utsatta ställen med någon form av olja det blir hyfsat.bara det att om man använder för mycket har det en tendens att bli lite klistrigt.Det bästa är om du smörjer innan röken har kallnat ju hetare ju bättre.

Lycka till Urban

/rolf
Matforum är bäst

Urban

  • Forumvärd
  • *****
  • Antal inlägg: 1360
    • Visa profil
Tack Roffekock!. Fast nu var det ju Elka som hade problem med färgen på sin rök.
Min rök fick stanna kvar när våran stuga såldes för 3 år sedan (den var alldeles för stor och tung).

roffekock

  • Mästerkock
  • ******
  • Antal inlägg: 1269
  • Ta inget för givet !!!!!
    • Visa profil
Ok. då får elka ta till sej detta i stället. Jag har väl blandat ihop det hela.

lycka till elka !!!!!!!!!!

/rolf
Matforum är bäst

Kari

  • Köksmästare
  • *******
  • Antal inlägg: 2142
    • Visa profil
Roffekock: Olja röken.. Hur menar Du klistrigt? Att oljan reducerar och blir så? Vad för olja skulle Du gissa? Raps eller mer teknisk olja som till bilar?

roffekock

  • Mästerkock
  • ******
  • Antal inlägg: 1269
  • Ta inget för givet !!!!!
    • Visa profil
Här kommer en bild på senaste projektet en kombinerad varm och kallrök. Byggd av Bjarne med senaste upfinnigar. Om någon är intresserad så kan jag skicka bilder från tillverkningen på skiva, du betalar skivan +porto.
Denna rök har visat sej vara helt otroligt bra att  varmröka med. Om man ska kallröka kyls röken ner med cirkullerande kallvatten. Denn är bla. utrustad med en variabel fläkt i skorstenen så att ett undertryck bildas i rökammaren och på så vis kan du reglera farten på röken i maskinen ett av finnesserna i denna rök som är byggd av en massa gammalt skrot.

Det gäller att ha koll. ;D ;D ;D

/rolf

Och slutligen lite rögad sill som var dom första proven med nya röken.
« Senast ändrad: 2008-01-16 20:53 av roffekock »
Matforum är bäst

Kari

  • Köksmästare
  • *******
  • Antal inlägg: 2142
    • Visa profil
Wow! Vilket bygge! Hur blev sillen?? Ska själv röka sill imorgon!

roffekock

  • Mästerkock
  • ******
  • Antal inlägg: 1269
  • Ta inget för givet !!!!!
    • Visa profil
Jo sillen blev bra men den kunde haft lite mer färg men Bjarne som är Dansk han vill ha den färgen på sillen.
Jag brukar skicka in en näve sockerbitar på spånet på slutet dett har en bra effekt på den där riktigt goa bruna färgen som jag tycker att rögad sill ska ha. Men nu är ju detta en utseendesak så på smaken är det ingen skillnad.
Ja röken är verkligen ultimat det vill jag lova.

/rolf
Matforum är bäst

Kari

  • Köksmästare
  • *******
  • Antal inlägg: 2142
    • Visa profil
Jo, socker och granris förgyller fint! När jag al-röker och al-eldar blir resultatet alltid mer än mörkt. Man man skalar ju böcklingen innan så det gör väl inte så mycket. Smaken är kanon. Du har väl sett bilden på böcklingen i Strömming blir Böckling tråden?

Missa Du ta en bild eller åkte dom ner i magen direkt?  ;)

Kari

  • Köksmästare
  • *******
  • Antal inlägg: 2142
    • Visa profil
Roffekock: Kolla här.. hehe.. http://matforum.nu/index.php?topic=420.msg12356#msg12356

När Du rökte Dina sillar, hur länge & temp? Jag körde mina 130min & 70-90grader.

Anne

  • Mästerkock
  • ******
  • Antal inlägg: 1083
    • Visa profil
    • Anne's Food
Alltså, jag måste ta itu med det här. Jag har en liten fiskrök som jag fick av pappa för ett par år sen. Helt oanvänd. Jag vet inte ens var jag ska börja. Elka, kan jag få en liten kurs framåt sommaren..? :)
Anne's Food - min matblogg

Kari

  • Köksmästare
  • *******
  • Antal inlägg: 2142
    • Visa profil
Om det är en sån där liten (kanon bra!) man eldar med T-dojja så berättar jag gärna! Skicka en bild vid tillfälle! ABU-röken tror jag dom kallas för.

Anne

  • Mästerkock
  • ******
  • Antal inlägg: 1083
    • Visa profil
    • Anne's Food
Jamen precis, tror att det är en sån. :)
Anne's Food - min matblogg

Urban

  • Forumvärd
  • *****
  • Antal inlägg: 1360
    • Visa profil
Roffekock: Vet du hur sval temperaturen röken går att få i den när man ska kallröka?

roffekock

  • Mästerkock
  • ******
  • Antal inlägg: 1269
  • Ta inget för givet !!!!!
    • Visa profil
Elka svaret är att vi körde nog inte riktigt så länge kanske 120 min och temp var ung 90. Jag skrattade gott när jag såg bilderna på dina nedfallna sillar och det är sånt som händer oavsett hör man gör. Men en sak som är viktig är att sillen bör vara helt färsk  då håller det att sätta den genom ögat. Men visst ibland faller den ändå men då får du använda den till solöga istället, som du själv säger att skinnet ska ju av i alla fall.
Jag skulle gärna vilja se en bild på din rök men det kanske finns?

/rolf
« Senast ändrad: 2008-01-16 20:51 av roffekock »
Matforum är bäst

roffekock

  • Mästerkock
  • ******
  • Antal inlägg: 1269
  • Ta inget för givet !!!!!
    • Visa profil
Urban vi har bara gjort prov på detta och inget är klart än, men om du tänker dig att kaminrören som trasporterar röken,inuti denna ska gå en spiral gjord av kopparör som trasp. kallvatten så ska den ha en temp på ca 23-max 30 grader men detta är enbart beräkningar och vissa prov vi gjort.(Trots att jag skrev att vi kallrökte så var detta fel jag menade att vi ska göra det.) På bilden kan du se rökröret.
Det är lite småfix kvar med detta. Men de kommer lite mer info efter hand när vi kört den under alla tänbara temp. Jag visar även hur bafflen är konstruerad på denna plåt står spånkaret och under eldas det med alved.
Vi måste ju ha någe att göra i vinter. ;D
Här i Småland är det inte unde 0-llan någon natt och inge snö,men det är väl i stort det samma hos er där uppe? :)

/rolf
« Senast ändrad: 2008-01-16 21:01 av roffekock »
Matforum är bäst

Kari

  • Köksmästare
  • *******
  • Antal inlägg: 2142
    • Visa profil
Roffekock, kolla just denna tråd i början så finns det lite bilder.

Ja vädret, uppochner vända världen. +5 och inte en flinga här på ön utanför Stockholm. Både synd och inte..

Mimmi

  • Kallskänka
  • ****
  • Antal inlägg: 443
    • Visa profil
Vilka roliga rökprojekt ni har på gång. Vi har bara en liten ABU-rök som vi röker fisk i på sommaren. Men skulle gärna bygga en riktig rökkåta någon gång.

roffekock

  • Mästerkock
  • ******
  • Antal inlägg: 1269
  • Ta inget för givet !!!!!
    • Visa profil
Någonting på gång i röksvängen? ;D

/rolf
Matforum är bäst

helfgren

  • Kallskänka
  • ****
  • Antal inlägg: 271
    • Visa profil
Hej !

Vilka fina bilder ni lagt in på era rökar , tyvärr så har jag ingen bild på min ännu .
Men jag kan beskriva den  ;) ..Det är en rök i rostfritt och den är ganska stor ca 160 hög , 50 bred , 50 djup med 4 hyllor.
Jag har så jag kan elda med ved i den , men det vart besvärligt tyckte jag med tempraturer upp och ner.
Jag tog och satte ditt ett grill-element från en elgrill på 2000 watt , så nu stoppar man in kontakten och kör så det rycker.. ;D..och tempen ligger där den ska , på ca 75-80 grader.

MVH// Henrik
Carpe diem

helfgren

  • Kallskänka
  • ****
  • Antal inlägg: 271
    • Visa profil
Känner att jag måste lägga upp några bilder på min rök oxå .

MVH// Henrik
Carpe diem

Lisbeth

  • Kökspraktikant
  • *
  • Antal inlägg: 1
    • Visa profil
Hej Jag är nybliven ägare till ett Jula rökskåp men jag förstår mig inte riktigt på det. Jag har eldat med samma sprit som man har till stormkök. Har lyckats få till en regnbåge men ingen direkt smak nu har jag precis tagit 4 laxfiléer men det blir ingen direkt röksmak på dem heller har haft i ca 3-4 dl rökspån och lite enris. Elden slocknar hela tiden om jag inte har spjällen helt öppna. Vad gör jag för fel? Tacksam om någon kunnig kan vägleda mig lite.

Hankki

  • Köksbiträde
  • ***
  • Antal inlägg: 177
    • Visa profil
Hej,
Såg bilder på kylskåp och andra fina projekt, efter att jag såg kylskåpet så kom jag att tänka på en storköks diskmaskin som jag hade tänkt använda till motordels tvätt, men det intresset har svalnat lite.
Nu vill jag veta om någon har sett en rökugn gjord av en sådan diskmaskin?
Färdigt sned plåt invändigt för att inte vätskorna ska droppa på eldstaden, tätslutande lock att ordna ventilation i, fullständigt rostfri, kanske aningen tunn plåt för eldstaden, alternativt elplatta, men det går ju att fixa.
PT 100 temperaturgivare samt en inställbar termostat/termometer från kina.
Kanske ett projekt för vinterns permitteringsveckor, ifall vi inte får för mycket jobb och "måste" tillbaka på jobb...

Denna kunde också ganska enkelt konverteras till kallrök vid behov.
« Senast ändrad: 2009-11-03 10:51 av Hankki »

agnetasch

  • Köksmästare
  • *******
  • Antal inlägg: 4472
    • Visa profil
Jag har aldrig byggt en rök av en diskmaskin men tanken är lockande. Det jag instinktivt tänker på är: kallrökning, inte eldstaden i rökutrymmet! Hur löser man det?

Hankki

  • Köksbiträde
  • ***
  • Antal inlägg: 177
    • Visa profil
Lite i stil med det som roffekock har i svar 34 fast med ett rör från en skilld eld/röklåda.
Som sagt, det existerar endast en prototyp uppe i skallen och jag har ännu inte slaktat maskinen för att se vad som kan fixas.

 

Notera: Detta inlägg kommer inte synas förrän det godkänts av en moderator. Om du blir medlem hos Matforum visas det du skriver direkt.

Använd ditt riktiga namn eller smeknamn. Inlägg där namn är företags-, produkt-, hemside-, eller bloggnamn kommer inte att godkännas. Reklam är ej tillåtet. Formulera dig vänligt.

Namn: E-post:
Verifiering:
Skriv ordet klöjm baklänges!:
Stava ordet kjaffägredde rätt!:

- Annonser -