En matbild

Guider

Matbloggat

Författare Ämne: Ska man ha dåligt samvete?  (läst 14118 gånger)

Kari

  • Köksmästare
  • *******
  • Antal inlägg: 2142
    • Visa profil
Ska man ha dåligt samvete?
« skrivet: 2009-03-09 15:35 »
Det finns det gånger då man undrar om man borde anstränga sig mer. Eller?

Ex. Pannkakor till middag. Alla barnen och vuxna äter duktigt. Barnen nöjda. Samvetet ruggat i kanten hos föräldrarna..
Eller borde man se det från det andra hållet? Tre stora pannkakor med sylt rakt i gapet på en annars matkinkig tre eller fyra åring är ju bra!

Är pannkakor bra, jag menar ok som middag?


kryddburken

  • Kock
  • *****
  • Antal inlägg: 976
  • Li - Kryddburken
    • Visa profil
    • Kryddburken - matblogg
SV: Ska man ha dåligt samvete?
« Svar #1 skrivet: 2009-03-09 16:33 »
Pannkakor är ju enkla att att smyga in lite nyttigt i. Finrivna morötter, grahamsmjöl, dinkelmjöl etc i smeten! Då försvinner iaf. lite av det dåliga samvetet. :-)

Kari

  • Köksmästare
  • *******
  • Antal inlägg: 2142
    • Visa profil
SV: Ska man ha dåligt samvete?
« Svar #2 skrivet: 2009-03-09 21:30 »
Jo, visst blandar jag i grejer i smyg. Riktigt kul med hackad spenat för då blir det ju monsterpannkakor... Havregryn funkar också. Då dämpas det dåliga lite iaf...

--

Är pannkakor bra, jag menar ok som middag om man inte smyger ner extra eller rentav köper färdiga djupfrysta? :o

Finns det fler typiska barnkompatibla måltider som är tveksamma? ???


 

ivanl

  • Kallskänka
  • ****
  • Antal inlägg: 329
    • Visa profil
SV: Ska man ha dåligt samvete?
« Svar #3 skrivet: 2009-03-10 00:27 »
Pannkakor är bra som komplement till soppa.
Här hemma äts på torsdagar ärtsoppa med pannkakor.
Som fristående måltid är pannkakor lite väl enkelspåriga liksom all mjölmat, och sylten på toppen ger ett onödigt högt sockerintag om man bara mättar sig med pannkakor.

Ett tips för att hålla nere portionerna på rimlig nivå är att steka plättar istället.
De tar längre tid att äta och är lite festligare.

agnetasch

  • Köksmästare
  • *******
  • Antal inlägg: 4459
    • Visa profil
SV: Ska man ha dåligt samvete?
« Svar #4 skrivet: 2009-03-10 11:02 »
Kan man inte ha grovrivet äpple i pannkakssmeten? Då behöver man inte ha sylt till. Söt-raggmunk ;D
Kör man färdiga pannkakor rullar man in äppelrivet i dom (som crepes) o värmer i ugnen tills äpplena är mjuka o gosiga.

ivanl

  • Kallskänka
  • ****
  • Antal inlägg: 329
    • Visa profil
SV: Ska man ha dåligt samvete?
« Svar #5 skrivet: 2009-03-10 19:57 »
Agneta, det är en utmärkt lösning. Har själv gjort pannkakor med naturlig koncentrerad äppeljuice (utan tillsatt socker) och kanel i smeten.

Mickan

  • Mästerkock
  • ******
  • Antal inlägg: 1532
    • Visa profil
SV: Ska man ha dåligt samvete?
« Svar #6 skrivet: 2009-03-11 09:26 »
Riven morot funkar också tycker jag. Smaken blir riktigt söt när pannkakorna tillagas.
Video meliora proboque deteriora sequor

Kari

  • Köksmästare
  • *******
  • Antal inlägg: 2142
    • Visa profil
SV: Ska man ha dåligt samvete?
« Svar #7 skrivet: 2009-03-11 14:48 »
Nu har jag kommit på en till tveksam maträtt. Risgrynsgröt.

Barnen älskar risgrynsgröt. Har jag kokat en stor laddning till frukostarna några dagar framåt så kommer dom där allra vackraste orden och ögonen fram hos barnen.. :)

Är risgrynsgröt värdigt som middag tex? Jag själv är tveksam.
Skulle man kunna "nytta till" risgrynsgröt med något?

agnetasch

  • Köksmästare
  • *******
  • Antal inlägg: 4459
    • Visa profil
SV: Ska man ha dåligt samvete?
« Svar #8 skrivet: 2009-03-11 18:51 »
Smyg i lite välkokt kamutvete, det tror jag knappt skulle märkas.

ivanl

  • Kallskänka
  • ****
  • Antal inlägg: 329
    • Visa profil
SV: Ska man ha dåligt samvete?
« Svar #9 skrivet: 2009-03-11 21:14 »
Nu ska här erkännas att någon gång i bland gör jag risgrynspudding till middag för att alla tycker det är så gott.
Risgrynsgröt blandas med ägg och mjölk och bakas i ugn med ströbröd ovanpå.
Äts med lingonsylt.

Kari

  • Köksmästare
  • *******
  • Antal inlägg: 2142
    • Visa profil
SV: Ska man ha dåligt samvete?
« Svar #10 skrivet: 2009-03-11 21:35 »
Härligt! Här kommer tipsen på rad! Keep it coming folks! ;)

Puddingen vill jag nog veta mer om i detalj... ;D Kamut - skall prövas!

ivanl

  • Kallskänka
  • ****
  • Antal inlägg: 329
    • Visa profil
SV: Ska man ha dåligt samvete?
« Svar #11 skrivet: 2009-03-15 15:13 »
Så gärna!

Risgrynspudding till vardags - 1 normalstor ugnsform - 4-6 port:

1,5 dl grötris
3 dl vatten
1 msk smör
0,5 tsk salt
7 + 1,5 dl mjölk
3 ägg
1 dl russin (valfritt)
2 kanelstänger (valfritt)
Ströbröd
-

1) Fräs riset i smör i 5 minuter
2) Tillsätt salt och vatten, koka upp och sjud i 10 min
3) Tillsätt 7 dl mjölk och låt gröten svälla under lock i ca 40 min
4) Låt svalna något
5) Sätt på ugnen 225 grader
6) Vispa upp äggen
7) Rör i ägg, 1,5 dl mjöl och russin i gröten
8) Häll i en smord form, i med kanelstänger
9) Toppa med ströbröd och grädda 30 min
Servera med lingonsylt eller annan sylt eller bärsås

Risgrynspudding deluxe
Recept som ovan men byt ut 1,5 dl mjölk mot vispgrädde samt lägg till 0,5 g saffran och 1 dl sötmandel
Följ receptet ovan t o m punkt 6)
7) Stöt saffran i lite socker och rör ut i grädden
8) Rör i uppvispat ägg, vispgrädde med saffran, russin och hackad sötmandel
8) Häll i en smord form, i med kanelstänger
9) Toppa med ströbröd och några smörklickar och grädda 30 min
Servera med en coulis på frysta eller färska hallon alternativt nygjorda rårörda lingon





ensidamedmat

  • Kökspraktikant
  • *
  • Antal inlägg: 20
    • Visa profil
    • En sida med mat
SV: Ska man ha dåligt samvete?
« Svar #12 skrivet: 2009-03-15 15:20 »
Varför ska man skämmas för det?
Måste man alltid sätta så himla höga krav på sig själv?
Så länge man inte serverar pannkakor en gång i veckan så är det väl inte hela världen...?

Vi fick det till middag ibland när jag var liten och jag har inte tagit någon skada av det..
Dina barn bhar ju säkert inga problem med att upp när det serveras pannkakor ;)
Åsa/ensidamedmat

helfgren

  • Kallskänka
  • ****
  • Antal inlägg: 271
    • Visa profil
SV: Ska man ha dåligt samvete?
« Svar #13 skrivet: 2009-03-23 18:56 »
Här hemma äter vi aldrig pannkaka till middag , då jag tycker det är att likna med att äta en efterrätt till middag . Till lunch har det hänt att det har blivit pannkakor  och då har man stekt många så det blir crepes till middag .

MVH// Henrik
Carpe diem

Mickan

  • Mästerkock
  • ******
  • Antal inlägg: 1532
    • Visa profil
SV: Ska man ha dåligt samvete?
« Svar #14 skrivet: 2009-03-23 20:13 »
Man kan äta glass till middag!  >:(
Video meliora proboque deteriora sequor

helfgren

  • Kallskänka
  • ****
  • Antal inlägg: 271
    • Visa profil
SV: Ska man ha dåligt samvete?
« Svar #15 skrivet: 2009-03-24 09:10 »
Citera
Man kan äta glass till middag!

Jag tycker inte man kan äta glass till middag , men däremot som efterrätt .
Det jag menar är att jag serverar aldrig pannkakor som en enskild maträtt till middag då jag tycker den är allt för lik en efterrätt .

MVH// Henrik
Carpe diem

Kari

  • Köksmästare
  • *******
  • Antal inlägg: 2142
    • Visa profil
SV: Ska man ha dåligt samvete?
« Svar #16 skrivet: 2009-03-24 13:51 »
Mickan: Glass till middag, berätta! Kanske du har hittat en matglass?

Mickan

  • Mästerkock
  • ******
  • Antal inlägg: 1532
    • Visa profil
SV: Ska man ha dåligt samvete?
« Svar #17 skrivet: 2009-03-24 21:39 »
Nja... Det är väl så att eftersom jag är vuxen, inte har barn och därmed liten press på mig att vara ordentlig kan jag ta en skål glass och låtsas att det är middag. Händer ett par gånger om året... Bara när maken är borta  ;D
Video meliora proboque deteriora sequor

Miss Fish

  • Köksbiträde
  • ***
  • Antal inlägg: 113
    • Visa profil
SV: Ska man ha dåligt samvete?
« Svar #18 skrivet: 2009-03-24 22:33 »
Varför ska man skämmas för det?
Måste man alltid sätta så himla höga krav på sig själv?
Så länge man inte serverar pannkakor en gång i veckan så är det väl inte hela världen...?

Vi fick det till middag ibland när jag var liten och jag har inte tagit någon skada av det..
Dina barn bhar ju säkert inga problem med att upp när det serveras pannkakor ;)


Håller med.. Jag är själv uppvuxen med pannkaka varje torsdag (med sylt/bär och grädde) och jag tror att en hel del av oss 60-70-talister har gjort det samma.. Min sambo är också uppväxt med detta..
Men när vi flyttade ihop var pannkaka på torsdagar det första vi avskaffade i matväg.

Jonas

  • Köksbiträde
  • ***
  • Antal inlägg: 134
    • Visa profil
SV: Ska man ha dåligt samvete?
« Svar #19 skrivet: 2009-03-24 23:34 »
Inte för att vi äter pannkakor så ofta men det borde väl vara nyttigare m p-kaka än med ett skrov på tex max.
Barnen kickar igång ordentligt på allt socker i läsken och själv blir man hungrig på bara någon timma igen.

 

Notera: Detta inlägg kommer inte synas förrän det godkänts av en moderator. Om du blir medlem hos Matforum visas det du skriver direkt.

Använd ditt riktiga namn eller smeknamn. Inlägg där namn är företags-, produkt-, hemside-, eller bloggnamn kommer inte att godkännas. Reklam är ej tillåtet. Formulera dig vänligt.

Namn: E-post:
Verifiering:
Skriv ordet klöjm baklänges!:
Stava ordet kjaffägredde rätt!:

- Annonser -