En matbild

Guider

Matbloggat

Författare Ämne: Vilka matvaror går bra att röka?  (läst 21152 gånger)

Andreas

  • Forumvärd
  • *****
  • Antal inlägg: 6489
    • Visa profil
    • Matforum
Vilka matvaror går bra att röka?
« skrivet: 2007-06-18 12:51 »
Efter att ha läst om Elkas 895-kronors Jula-rök här http://matforum.nu/index.php?topic=267 blev jag rätt sugen på att köpa mig en själv. Men jag skulle vilja veta mer vad som går att röka.

"böckling, sik, abborre, lax, fläskfilé, kottlettrad" nämns i tråden ovan - men vilka andra matvaror kan man egentligen röka själv med behållning?
Den som inte frågar får inga svar.

Kari

  • Köksmästare
  • *******
  • Antal inlägg: 2142
    • Visa profil
SV: Vilka matvaror går bra att röka?
« Svar #1 skrivet: 2007-06-18 15:33 »
Bra fråga där! Hoppas någon riktig storrökare dyker upp här snart!

Själv nyfiken på att göra korv och såndär rökt chili..

Andreas

  • Forumvärd
  • *****
  • Antal inlägg: 6489
    • Visa profil
    • Matforum
SV: Vilka matvaror går bra att röka?
« Svar #2 skrivet: 2007-06-19 00:09 »
Rökt chili? Vad är det?
Den som inte frågar får inga svar.

Jonas

  • Köksbiträde
  • ***
  • Antal inlägg: 134
    • Visa profil
SV: Vilka matvaror går bra att röka?
« Svar #3 skrivet: 2007-06-19 11:31 »
Är det chiliancho du menar ?

Kari

  • Köksmästare
  • *******
  • Antal inlägg: 2142
    • Visa profil
SV: Vilka matvaror går bra att röka?
« Svar #4 skrivet: 2007-06-19 11:42 »
Sorry, vet ej vad den heter, skrynklig och ful, mellan stark sak som jag gjorde jordgubbs/choklad dessert på för några år sedan. Blev gott och lite annorlunda vill jag minnas.

Kari

  • Köksmästare
  • *******
  • Antal inlägg: 2142
    • Visa profil
SV: Vilka matvaror går bra att röka?
« Svar #5 skrivet: 2007-06-19 12:47 »
Kyckling, hel eller delar? Kalkon finns som rökt pålägg, måste ju funka?
Tider och temp någon?

Urban

  • Forumvärd
  • *****
  • Antal inlägg: 1355
    • Visa profil
SV: Vilka matvaror går bra att röka?
« Svar #6 skrivet: 2007-06-19 17:49 »
Elka: Chipotle är en rökt chili..Kan det vara den du menar?

Andreas

  • Forumvärd
  • *****
  • Antal inlägg: 6489
    • Visa profil
    • Matforum
SV: Vilka matvaror går bra att röka?
« Svar #7 skrivet: 2007-06-19 19:27 »
Kyckling, hel eller delar? Kalkon finns som rökt pålägg, måste ju funka?
Tider och temp någon?

Just det här med att röka fågel måste vara lite knepigt med tanke på att den måste vara genomlagad innan man äter den? Kunde man kanske mäta innertemperaturen på den under rökningen?
Den som inte frågar får inga svar.

Kari

  • Köksmästare
  • *******
  • Antal inlägg: 2142
    • Visa profil
SV: Vilka matvaror går bra att röka?
« Svar #8 skrivet: 2007-06-20 10:55 »
Urban: Chipotle, ja det ringer em klocka! Tack!

Kari

  • Köksmästare
  • *******
  • Antal inlägg: 2142
    • Visa profil
SV: Vilka matvaror går bra att röka?
« Svar #9 skrivet: 2007-06-20 11:00 »
Just det här med att röka fågel måste vara lite knepigt med tanke på att den måste vara genomlagad innan man äter den? Kunde man kanske mäta innertemperaturen på den under rökningen?

Ja en hel fågel kanske behöver hjälp? Förkokning eller ölburk i buken? Eller stabilt hönsnät el liknande i buken så kommer röken åt innifrån å?

Kanske dela pippin på mitten, ska ju ändå delas innan servering... Nu blev jag sugen på pröva pippi! Kanske blir Chicken Marlbouro? *ler*

Andreas

  • Forumvärd
  • *****
  • Antal inlägg: 6489
    • Visa profil
    • Matforum
SV: Vilka matvaror går bra att röka?
« Svar #10 skrivet: 2007-06-21 00:50 »
Jo att halvera kycklingen är nog inte dumt. Det viktiga när man tillagar kyckling är ju att man kommer upp i 70 grader längst inne, så det borde egentligen inte vara något som helst problem om man bara får in sin termometer rätt.

Chicken Marlbouro hehe urk. Men skulle inte förvåna mig om det faktiskt finns matprodukter med cigarettsmak.
Den som inte frågar får inga svar.

Andreas

  • Forumvärd
  • *****
  • Antal inlägg: 6489
    • Visa profil
    • Matforum
SV: Vilka matvaror går bra att röka?
« Svar #11 skrivet: 2007-07-06 16:46 »
Torsk, räkor, musslor och vitlök verkar också gå att röka
http://www.matmakarna.se/recept12.htm

Hittade även ett recept på tökt torsk med potatis och jordärtskockssallad:
http://tv4.se/mat/recept/2061.html

Och kan man röka torsk lär det gå bra att röka sej och hoki också. Ingen som provat?
Den som inte frågar får inga svar.

Urban

  • Forumvärd
  • *****
  • Antal inlägg: 1355
    • Visa profil
SV: Vilka matvaror går bra att röka?
« Svar #12 skrivet: 2007-07-06 16:59 »
Åhhh.. Rökta musslor är så himla gott!!..
Jag brukar äta rökta musslor i olja på en bit husmans eller på tunnbröd.. Mmmmmm

Andreas

  • Forumvärd
  • *****
  • Antal inlägg: 6489
    • Visa profil
    • Matforum
SV: Vilka matvaror går bra att röka?
« Svar #13 skrivet: 2007-07-06 17:01 »
Å herrejisses vilket långt "Mmmmmm", det måsta vara jättesmaskens. Röker du musslorna själv? Berätta!!
Den som inte frågar får inga svar.

Urban

  • Forumvärd
  • *****
  • Antal inlägg: 1355
    • Visa profil
SV: Vilka matvaror går bra att röka?
« Svar #14 skrivet: 2007-07-06 17:03 »
Näe.. Jag röker dom inte själv. Däremot så finns dom att köpas på ICA Maxi av märket Abbas.
Har provat andra bättre märken också.. Men kommer tyvärr inte ihåg vad dom hette  :(

Kari

  • Köksmästare
  • *******
  • Antal inlägg: 2142
    • Visa profil
SV: Vilka matvaror går bra att röka?
« Svar #15 skrivet: 2007-07-07 23:51 »
Räkor från frysen blev jätte gott, lite lyxigt festligt på något sätt.

Andreas

  • Forumvärd
  • *****
  • Antal inlägg: 6489
    • Visa profil
    • Matforum
SV: Vilka matvaror går bra att röka?
« Svar #16 skrivet: 2007-07-08 14:40 »
Rökta räkor från frysen... berätta mer! Hur gjorde du? Vad åt du till?
Den som inte frågar får inga svar.

Kari

  • Köksmästare
  • *******
  • Antal inlägg: 2142
    • Visa profil
SV: Vilka matvaror går bra att röka?
« Svar #17 skrivet: 2007-07-09 12:18 »
Tinade och noga torkade på tidningspappper (vill ju inte koka dom igen?), 100-120grader i röken utspridda på Clas O´s Tefalgaller i 20-30minuer vill jag minnas. 1kg i storlek 50-70 var lagom för korgen.

Skiva lite solovilök eller färsk ingefära, lite krusig persilja och varva fint, torkypapper på och under, låt svalna ett par timmar och njut med ett kallt ljust lite sötare öl till lite mayo och nybakat morotsbröd fårn affären. Räkorna håller veckan ut om dom räcker så länge.
Rommen kalasgod å!
« Senast ändrad: 2007-07-09 12:21 av elka »

Andreas

  • Forumvärd
  • *****
  • Antal inlägg: 6489
    • Visa profil
    • Matforum
SV: Vilka matvaror går bra att röka?
« Svar #18 skrivet: 2007-07-09 13:56 »
Fin bild! Men dom blir inte som sega då av den tiden i den temperaturen? Räkor är ju så känsliga för extrauppvärmning.

Aldrig funderat på att prova med färska räkor?
Den som inte frågar får inga svar.

Kari

  • Köksmästare
  • *******
  • Antal inlägg: 2142
    • Visa profil
SV: Vilka matvaror går bra att röka?
« Svar #19 skrivet: 2007-07-09 21:02 »
Trodde att dom skulle bli sega som när man wokar lite för länge men dom blev perfekta. Färska räkor blir det när priset är rimligt och storleken minst den dubbla. runt 200kr/kg för 90-120 i storlek är onödigt tycker jag.

 

Notera: Detta inlägg kommer inte synas förrän det godkänts av en moderator. Om du blir medlem hos Matforum visas det du skriver direkt.

Använd ditt riktiga namn eller smeknamn. Inlägg där namn är företags-, produkt-, hemside-, eller bloggnamn kommer inte att godkännas. Reklam är ej tillåtet. Formulera dig vänligt.

Namn: E-post:
Verifiering:
Vilken av dessa är rundast: gurka, tomat eller morot?:
Dryck som görs på kaffebönor?:

- Annonser -