En matbild

Guider

Matbloggat

Författare Ämne: Chokladföretagen som försöker slippa undan!  (läst 4862 gånger)

Lucy

  • Diskare
  • **
  • Antal inlägg: 96
    • Visa profil
Chokladföretagen som försöker slippa undan!
« skrivet: 2009-04-14 17:22 »
Nestlé, Cloetta-Fazer och Kraft Foods är våra tre största företag som ger oss choklad och här visar en uppföljning av en tidigare rapport av arbetsförhållandena på kakaoplantagen att väldigt lite har förbättrats sedan 2006!!! Fortfarande kan man inte garantera att inte barnarbete existerar, att det inte förekommer tvång eller bekämningsmedel >:(

Är faktiskt lite skrämmande tycker jag, dessa stora företag borde ta ett större ansvar!

För den som är intresserad, kan man läsa länken nedan:

http://www.swedwatch.org/swedwatch/arkiv/arkiv_2009/uppf_ljning_chokladf_retagen_har_fortfarande_ingen_kontroll_p_arbetsvillkoren

/Lucy

Miss Fish

  • Köksbiträde
  • ***
  • Antal inlägg: 113
    • Visa profil
SV: Chokladföretagen som försöker slippa undan!
« Svar #1 skrivet: 2009-04-14 19:09 »
Kan detta pressmeddelande ha något att göra med detta..
http://www.webfinanser.com/nyheter/?id=138712

Av en händelse kommer swedwatch med en rapport om bristande ansvarstagande och samma dag kommer ett pressemeddelande att branschorganisationen satser 1,2 miljoner kr för att förbättra arbetsförhållandena i kakaoodlare i västafrika. Hmmm intressant.

Sen är Nestlé en klass för sig, de har varit i skandaler i alla fall sen jag blev intresserad av "rättvis handel" (början av 90-talet). De verkar aldrig lära sig..



Andreas

  • Forumvärd
  • *****
  • Antal inlägg: 6580
    • Visa profil
    • Matforum
SV: Chokladföretagen som försöker slippa undan!
« Svar #2 skrivet: 2009-04-15 11:16 »
Ja det är nog inget sammanträffande. Hur långt räcker 1,2 miljoner i sammanhanget?

Om vi bortser från rättvisechoklad, är då all choklad på den svenska marknaden lika dålig eller finns det några bättre produkter?

I SwedWatch-uppföljningen du länkar till Lucy nämns Nestlé, Cloetta-Fazer och Kraft Foods, som jag uppfatttar det är det endast Kraft Foods som köper in en viss mängd Rainforest Alliance-certifierad kakao. Blandar Kraft Foods in denna kakao i alla produkter eller har de vissa sorter som är bättre och där det framgår att det är certifierad kakao?

Hur är det med drickchoklad typ oboy?
Den som inte frågar får inga svar.

Mickan

  • Mästerkock
  • ******
  • Antal inlägg: 1532
    • Visa profil
SV: Chokladföretagen som försöker slippa undan!
« Svar #3 skrivet: 2009-04-15 14:29 »
1,2 miljoner? Ja, inte lär det räcka länge.
Video meliora proboque deteriora sequor

Miss Fish

  • Köksbiträde
  • ***
  • Antal inlägg: 113
    • Visa profil
SV: Chokladföretagen som försöker slippa undan!
« Svar #4 skrivet: 2009-04-15 14:44 »
1,2 miljoner? Ja, inte lär det räcka länge.

Jag tycker att det verkar rimligt för ett undervisningsprojekt i "arbetssäkerhet och hälsa". Undervisar man 200 personer så att de kan sprida vidare budskapet så behöver det inte kosta så mycket. (nu är det visserligen 900 kakaobönder som omfattas av utbildningsprojektet, men det finns ju inget som säger att det måste vara högavlönade västerländska lärare som lär ut till alla).

Miss Fish

  • Köksbiträde
  • ***
  • Antal inlägg: 113
    • Visa profil
SV: Chokladföretagen som försöker slippa undan!
« Svar #5 skrivet: 2009-04-15 15:44 »
Ja det är nog inget sammanträffande. Hur långt räcker 1,2 miljoner i sammanhanget?

Om vi bortser från rättvisechoklad, är då all choklad på den svenska marknaden lika dålig eller finns det några bättre produkter?

I SwedWatch-uppföljningen du länkar till Lucy nämns Nestlé, Cloetta-Fazer och Kraft Foods, som jag uppfatttar det är det endast Kraft Foods som köper in en viss mängd Rainforest Alliance-certifierad kakao. Blandar Kraft Foods in denna kakao i alla produkter eller har de vissa sorter som är bättre och där det framgår att det är certifierad kakao?

Hur är det med drickchoklad typ oboy?


Har googlat lite.. Och granskar de tre största bolagen med "profesionella ögon" (universitetsutbildad i just detta)


Kraft foods har satt upp egna regler angående arbetsförhållanden (i Code of Conduct) och enligt dem själva jobbar de mot rättvisa förhållanden. Jag har gått igenom deras olika "CSR-rapporter" (CSR = corporate social responibility) och det ser ju ut som alla andra företag, typ "vi engagerar oss i samhället, våra arbetare och för miljlön" (Svenska avdelningen av Kraft har en "fadderby" i Upplands Väsby ;) ). De nämner samarbetet med Rainforest allience, men RA jobbar först och främst miljömässigt och mindre mot rättvis handel.

Cloetta Fazer AB har extremt bristfällig information på sin hemsida. De nämner i förbifarten att de engagerar sig för miljön, följer kollektivavtal (vilket inte alltid är en självklarhet i andra länder) och ILOs konventioner (FNs arbetsorganisations regler), att de jobbar för affärsetik (mot mutor, korruption mm). De verkar ha fadderby i Elfenbenskunsen.. Och detta uttalande gjorde mig i alla fall lite fundersam.. Godkänner de barnarbete?!?
Antalet kakaoodlingar i Elfenbenskusten beräknas uppgå till mellan 600 000 och en miljon. Barn och ungdomar utgör en del av arbetskraften. Det innebär inte att alla far illa. För barn och ungdomar som växt upp på kakaoodlingar är det naturligt att de hjälper sina släktingar.
http://www.cloetta.se/sv/Foretaget/Foretagsansvar-och-hallbarhet/Cloetta-och-arbetet-for-en-hallbar-kakaoodling.aspx

Nestlé är som sagt ett kapitel för sig. De skapade stor skandal 1996 då de blev världskända genom att ge råd till fillipninska kvinnor som ammade att sluta upp och använda Nestlés mjölkpulver istället. Det blev katastrof.
De nämner inget om kakao på deras svenska hemsida.. Däremot pratar de om kaffebönder och precis som i Krafts fall så är det bara "allmänna - vi engagerar oss" saker som nämns. Deras internationella hemsida nämner egentligen heller inget vettigt om kakaoodling. Utan är liksom Kraft Food "engagerade", följer standardkonventionerna osv.

Rent företagsmässigt är nog alla tre lika bra/dåliga.. Jag tror inte att de är jättedåligt att köpa sådan här "icke-märkt" choklad, men givetvis är det bättre att köpa "rättvis choklad" om man just vill åt den biten. Men man ska komma ihåg att rättvis behöver inte betyda att det nödvändigtvis är bra för alla. Många som inte har möjlighet till Fair trade-certifiering trängs ut från marknaden och "tävlar" inte på samma nivå som de certifierade. Fair trade är vad jag vet inte heller någon certifiering som kräver revision (alltså oberoende part kolla upp om saker och ting följs) och det kräver inte heller ekologisk odling.

Vad är egentligen bäst?! Kanske det som ger en själv godast samvete!??





Andreas

  • Forumvärd
  • *****
  • Antal inlägg: 6580
    • Visa profil
    • Matforum
SV: Chokladföretagen som försöker slippa undan!
« Svar #6 skrivet: 2009-04-16 09:27 »
Tack, det var nedslående läsning. Det låter som om vad man än väljer så är det inte riktigt bra, fast du lutar nog själv ändå mest åt rättvisemärkt?

Jag tycker att det verkar rimligt för ett undervisningsprojekt i "arbetssäkerhet och hälsa". Undervisar man 200 personer så att de kan sprida vidare budskapet så behöver det inte kosta så mycket. (nu är det visserligen 900 kakaobönder som omfattas av utbildningsprojektet, men det finns ju inget som säger att det måste vara högavlönade västerländska lärare som lär ut till alla).

Men är det egentligen kunskaper som saknas, vad är det egentligen som de inte vet? Jag trodde det snarare handlade om bristande arbetsmiljölagstiftning samt avsaknad av mekanism som ser till att lagstiftningen följs?
Den som inte frågar får inga svar.

Miss Fish

  • Köksbiträde
  • ***
  • Antal inlägg: 113
    • Visa profil
SV: Chokladföretagen som försöker slippa undan!
« Svar #7 skrivet: 2009-04-16 15:31 »
Tack, det var nedslående läsning. Det låter som om vad man än väljer så är det inte riktigt bra, fast du lutar nog själv ändå mest åt rättvisemärkt?

Nä, precis, inget är riktigt superbra, i alla fall just nu.. Men vi som konsumenter kan ju välja rättvis handel-produkter och utnyttja vår "konsumentmakt" och driva chokladtillverkare mot att mer och mer gå över till rättvis produktion. Just nu är det ju så att rättvis handel inte är rättvis för alla (i och med att odlarna inte tävlar på samma vilkor), men kanske blirdet bättre i framtiden. Sen får man väl ha i åtanke att ingen marknad är perfekt, det är det första man lär sig då man pluggar nationalekonomi. :)

Jag väljer själv rättvis och helst ekologisk choklad, och allra helst företag som uppvisar certifieringar för ekologisk odling mm. som granskas av oberoende revisiorer (jag är väl "störd" av mitt yrkesval). De är idag tyvärr få företag som kan stoltsera med detta. Ett av dem är dock Bernrain AG från Schweiz, de har ett märke som heter Mascao (tror att det finns 9 olika "smaker"). Jag upplever att det är en ganska "vanlig" sort i butiker som säljer ekologiska produkter.

Men är det egentligen kunskaper som saknas, vad är det egentligen som de inte vet? Jag trodde det snarare handlade om bristande arbetsmiljölagstiftning samt avsaknad av mekanism som ser till att lagstiftningen följs?

Utan att vara expert på just Kakaoodling tror jag att mycket saknas i Afrika som vi i Sverige ser som naturligt i arbetslivet.
Vad jag förstått av projektet är det just arbetssäkerhet de ska satasa på (hälsa går ju hand i hand med detta). Troligtvis ligger fokus i utbildningen på t.ex. korrekt kemikaliehantering (möjligtvis för att gynna ekologisk produktion), arbetstidsregler, vilka rättigheter arbetarna har vid t.ex. sjukdom mm.. Då kan ju faktiskt företaget (eller i detta fall, branschorganisationen) säga att de minsann "hållt kurser" och informerat odlarna.. Sen att de inte följs på odlingarna kanske pga tidspress, ekonomiska hinder, fysiska hinder (att göra vissa saker "fel", kan ju vara mer bekvämare) osv. är en annan femma.

I många fall används ju dessa satsningarna som "reklam" riktat mot investerare och i viss mån konsumenter. Det är ungeför som "titta vad vi gör för bra för våra arbetare". Jag har säkert läst tusen företagsrapporter kring sociala och miljömässiga åttaganden och jag upplever att mycket är spel för galleriet. Precis sådana här åttaganden som den svenska chokladbranschen nu gör kommer säkert ha väldigt liten betydelse för kakaoodling i västafrika. Att en sådan liten braschorganisation skulle försöka bedriva påtryckning på högre nivå (lagstiftande organ, regering) är ju otänkbart, de är för små.. Att välja att undervisa bönder är ju både billigt, ger bra PR och är enkelt.

Det är ju ganska tydligt att detta kopplas samman med den kritik som branschen fått av swedwatch. Det är inte alls ovanligt att det går till så här i företagsvärlden.

Lucy

  • Diskare
  • **
  • Antal inlägg: 96
    • Visa profil
SV: Chokladföretagen som försöker slippa undan!
« Svar #8 skrivet: 2009-04-16 19:58 »
Tack för en massa "fin" info Miss Fish!

Den var ju inte särkilt upplyftande som Andreas påpekade, suck! Vad ska man göra som konsument egentligen? Jag brukar välja rättvisemärkt/fairtrade för att jag verkligen trodde att det gjorde en skillnad för de som arbetade. Ekologiskt vet jag ju att det inte är bara för att det är rättvisemärkt men många produkter har ju båda märkena.

Just arbetsförhållande känns viktigt för mig som konsument att bejaka och jag tror som sagt att man kommer långt med undervisning. Fick ta del av en mycket intressant företagsinfo som startade som ett projekt att göra ekologiska, rättvisemärkta, justa t-shirtar och det slutade med att man startade ett helt företag och kunde förbättra arbetsvillkor för många som var direkt inblandade men framför allt så frön för andra som finns runt omkring, lära befolkning att de har vissa rättigheter osv!

Gillar ju choklad och kommer fortsätta köpa choklad, klarar mig inte utan :) men Nestlé blir det ingen choklad från, mjölkersättningsskandale n är fortfarande något som jag har svårt att glömma trots att det var ett tag sedan.

Men som sagt; får väl köra på det "som ger en själv godast samvete!?" eller kanske minst sämst samvete...

/Lucy

Andreas

  • Forumvärd
  • *****
  • Antal inlägg: 6580
    • Visa profil
    • Matforum
SV: Chokladföretagen som försöker slippa undan!
« Svar #9 skrivet: 2009-04-22 09:21 »
Har läst på om Fairtrade och det är ett imponerande system som rimligen borde ge rätt bra samvete åt den som köper fairtradechoklad.

Det hela går ut på att småskaliga producenter går samman i en producentorganisation och tar fram en utvecklingsplan för verksamheten och en policy för anställda. Organisationen skall vara demokratisk, ha möte minst varje år, ha bokföring och budget. Minst 50% av medlemmarna måsta vara småskaliga, minst 50% av produkterna måste komma från småskaliga medlemmar.

Regelverket består av ett allmänt grunddokument och ett produktspecifikt dokument som finns tillgängliga hos http://www.fairtrade.net (Det produktpecifika för kakao innehåller inget om arbetsvillkor eller bekämningsmedel, så allt väsentligt står i det allmänna dokumentet.)

¤ Generic producer standards for Small Producers' Organizations http://www.fairtrade.net/fileadmin/user_upload/content/Jan_2009_EN_Generic_Fairtrade_Standards_SPO.pdf
¤ Product Standards for small producers’ organizations and for traders of their products - cocoa http://www.fairtrade.net/fileadmin/user_upload/content/02-09_Cocoa_SPO_EN.pdf

Om bekämpningsmedel och gödsel

"The organization ensures that its members minimize the use of synthetic and other off-farm fertilizers and pesticides, partially and gradually replacing them with non-synthetic and on-farm fertilizers and biological methods of disease control."

"The organization ensures that its members have identified conservation areas, buffer zones around water bodies and watershed recharge areas appropriate to the region, which will not be cultivated and to which agrochemicals will not be applied."

"The organization ensures that agrochemicals are used, handled and stored correctly according to their specific characteristics (toxicity) in order to avoid danger to people and the environment."

"The organization maintains a written record of all agrochemicals purchased, used and disposed of."

Kontroll av att reglerna följs

"The organization is expected to maintain a management system consistent with its size in order to ensure organizational control of those areas for which it is responsible and to monitor production by its members through the use of recognized inspection and verification methodologies."

"The organization seeking certification develops and then implements a formalized Internal Control System (ICS) that liaises with the certification body."

"The person(s) responsible for maintaining the internal control system should be able to show an organised methodology and record-keeping system that applies to all levels of the organization from the top management down to the individual member. Data should be updated on an annual basis at least."

GMO - Genmodifierat

"Producers do not use GMOs in either the production or processing of products."

"The organization ensures that its members monitor possible GMO usage by neighbours and where necessary take additional precautions to ensure that their crops or any seed or
propagation material saved for future plantings are not contaminated by GMO traits."

Arbetsvillkor/barnarbete

"The employer must not retain any part of the workers’ salary, benefits, property or documents in order to force them to remain in that employment. The employer must also refrain from requiring or forcing workers to remain in employment against their will through the use of any physical or psychological measure. The employer must explain to all workers that each worker is free to leave at any time, giving a due notice period as per his or her contract."

"Children below the age of 15 are not employed (contracted). Where children help their parents at individual member level after school and during holidays this is not considered as child labour under the following conditions:
· The child’s work does not jeopardise her or his attendance at school, and is not so demanding as to undermine her or his educational attainment.
· The work does not jeopardize the child’s social, moral or physical development and does not constitute a hazard to the child’s health,
· Working hours are maintained within reasonable limits.
· A member of the family must supervise and guide the child."

"Persons under 18 years of age shall not be admitted to any type of work which, by its nature or the circumstances under which it is carried out, is likely to jeopardise their health, safety or morals."
Den som inte frågar får inga svar.

 

Notera: Detta inlägg kommer inte synas förrän det godkänts av en moderator. Om du blir medlem hos Matforum visas det du skriver direkt.

Använd ditt riktiga namn eller smeknamn. Inlägg där namn är företags-, produkt-, hemside-, eller bloggnamn kommer inte att godkännas. Reklam är ej tillåtet. Formulera dig vänligt.

Namn: E-post:
Verifiering:
Skriv ordet klöjm baklänges!:
Write pancake in Swedish!:

- Annonser -