En matbild

Guider

Matbloggat

Författare Ämne: Tips på svensk meny att bjuda på andra nationaliteter  (läst 10799 gånger)

jelvis

  • Kallskänka
  • ****
  • Antal inlägg: 363
    • Visa profil
Hej!

Min aktivitet här på forumet har varit låg de senaste månaderna och det beror huvudsakligen på att jag bor i São Paulo med min flickvän i ett halvår och inte lagar någon mat. Går på en improviserad kött- och fruktdiet (eftersom köttet, korven och frukten är så enastående här) så det kan bli intressant att se hur jag ser ut när jag kommer tillbaka i augusti.

D har dock pratat länge och väl med sina vänner om hur god mat jag lagade i Sverige och har dessutom lyckats med att bjuda in dem till middag framöver i flera omgångar. Så nu måste jag ta mig i kragen och kocka loss lite. Det hade varit roligt att bjuda på något som de inte ätit tidigare och som är på svenskt tema.

Det pinsamma är att jag tycker att husmanskost är aptrist och nästan aldrig lagar traditionell svensk mat. När jag lagar är det mest Thai, Italienskt och Indiskt. Varken Thai eller Indiskt är vanligt här så det är ganska lätt att dra till med men samtidigt är det tråkigt att inte kocka svenskt när man har ett gäng brasilianare (heter det så?) på besök.

Så nu hoppas jag desperat på lite goda tips. Det måste vara rätter som jag kan få tag på ingredienser till här ganska lätt. Sill är typiskt svenskt men svårare här. Verkar finnas något liknande men min ambitionsnivå är lite lägre än att stå och filéa själv och lägga in. :-)

Hjälp! Det står helt still! Det enda jag har kunnat tänka på är kanelbullar och kladdkaka! Och jag vill gärna göra något roligare än köttbullar.
« Senast ändrad: 2009-05-13 02:57 av jelvis »

Sari

  • Köksbiträde
  • ***
  • Antal inlägg: 129
    • Visa profil
Kåldolmar kanske, lite roligare än köttbullar. Och riktigt gott hemlagat potatismos till. Lingon kanske är svårt att få tag på ???
Till efterrätt kanske en god gräddtårta med jordgubbar.

agnetasch

  • Köksmästare
  • *******
  • Antal inlägg: 4486
    • Visa profil
Förrätt: Crêpes à la prins Bertil
Köp råa räkor o koka (o låt svalna) i saltvatten.
http://mat.msn.se/3.10707/recept/crepes-a-la-prins-bertil-forratt
Varmrätt: "Julskinka" Griljera kokt skinka med senap, socker o ägg. Potatismos på bakpotatisar till. Kokta ärtor? Coleslaw med äpplen?
Efterrätt: Punchsavarin. Sockerkaka indränkt med punch = arrak. Fruktsallad o glass till.

Krista

  • Kallskänka
  • ****
  • Antal inlägg: 376
    • Visa profil
Ugnsstekt laxsida med kokt potatis och romsås, ser jag som typisk svensk modern husmanskost. Kladdkaka med grädde eller vaniljglass till efterrätt! :)

Hasse

  • Forumvärd
  • *****
  • Antal inlägg: 1441
    • Visa profil
Toast Skagen.
Oxstek med skysås och Hasselbackspotatis.
Jordgubbar med grädde.

Mickan

  • Mästerkock
  • ******
  • Antal inlägg: 1532
    • Visa profil
Slottsstek och glöm inte gelé och pressgurka. Mums!
Video meliora proboque deteriora sequor

Andreas

  • Forumvärd
  • *****
  • Antal inlägg: 6580
    • Visa profil
    • Matforum
Skall det vara mer robust mat eller gourmet? Älgstek känns svenskt men det kanske är svårt att få tag på där, annars tänker jag på fläsklägg och rotmos.

Fast om du känner dig mest bekväm med Thai eller Indiskt och det är den maten du brukar uppskattas för så hade jag nog gått på det.
Den som inte frågar får inga svar.

Lucy

  • Diskare
  • **
  • Antal inlägg: 96
    • Visa profil
Stekt strömming med potatismos och pressgurka, knäckebröd till om det går att få tag på :)

Radiokaka till efterrätt!

bryggens

  • Kallskänka
  • ****
  • Antal inlägg: 440
    • Visa profil
Dillkött?
Wallenbergare?

Rookie-T

  • Köksbiträde
  • ***
  • Antal inlägg: 235
    • Visa profil
Skagen är ju nästan ett måste! Annars e ju svenska rätter som Kålpudding och lenrimmad lax med dillstuvad potatis rätt sjysta grejjer som man kan gourmeta till lite om man vill
53 55 47 20 4d 49 4e 20 52 c3 96 56 21

jelvis

  • Kallskänka
  • ****
  • Antal inlägg: 363
    • Visa profil
SV: Tips på svensk meny att bjuda på andra nationaliteter
« Svar #10 skrivet: 2009-05-26 19:10 »
Tackar för alla bra förslag!

 

Notera: Detta inlägg kommer inte synas förrän det godkänts av en moderator. Om du blir medlem hos Matforum visas det du skriver direkt.

Använd ditt riktiga namn eller smeknamn. Inlägg där namn är företags-, produkt-, hemside-, eller bloggnamn kommer inte att godkännas. Reklam är ej tillåtet. Formulera dig vänligt.

Namn: E-post:
Verifiering:
Skriv ordet klöjm baklänges!:
Write pancake in Swedish!:

- Annonser -