En matbild

Guider

Matbloggat

Författare Ämne: Ekonomi i köket, snåltips här tack!  (läst 33330 gånger)

Anso

  • Köksbiträde
  • ***
  • Antal inlägg: 108
    • Visa profil
SV: Ekonomi i köket, snåltips här tack!
« Svar #20 skrivet: 2007-06-28 23:06 »
Andreas - jag byter sprayflaska lite då och då, så nä, ingen särskilt snygg :) Ganska standard, nåt från Ica Maxi. Blandar typ en del diskmedel, tio delar vatten. (häll l å n g s a m t, annars får du bara skum.)
Om man häller i vattnet först och sedan diskmedlet? Funkar inte det?

Anne

  • Mästerkock
  • ******
  • Antal inlägg: 1083
    • Visa profil
    • Anne's Food
SV: Ekonomi i köket, snåltips här tack!
« Svar #21 skrivet: 2007-06-29 09:21 »
Anso, det har jag inte testat. Funkar säkert. :)
Anne's Food - min matblogg

Urban

  • Forumvärd
  • *****
  • Antal inlägg: 1360
    • Visa profil
SV: Ekonomi i köket, snåltips här tack!
« Svar #22 skrivet: 2007-07-17 11:10 »
När jag kokar ägg så kokar jag först upp vattnet i vattenkokare och häller sedan i kastrullen som äggen ska kokas i.
Eftersom vattenkokaren är mycket snabbare än spisen så spar man i alla fall lite ström på detta vis.
På samma sätt kan man säker göra med andra varor som ska kokas.

Andreas

  • Forumvärd
  • *****
  • Antal inlägg: 6580
    • Visa profil
    • Matforum
SV: Ekonomi i köket, snåltips här tack!
« Svar #23 skrivet: 2007-07-19 14:37 »
Kan man inte koka äggen direkt i vattenkokaren?
Den som inte frågar får inga svar.

Urban

  • Forumvärd
  • *****
  • Antal inlägg: 1360
    • Visa profil
SV: Ekonomi i köket, snåltips här tack!
« Svar #24 skrivet: 2007-07-20 19:46 »
Näe.. Det går inte eftersom den stänger av när vattnet kokar.

crlhrv

  • Mästerkock
  • ******
  • Antal inlägg: 1301
    • Visa profil
    • Mina foton och allt annat
SV: Ekonomi i köket, snåltips här tack!
« Svar #25 skrivet: 2007-07-20 23:07 »
Urban: jag stänger av plattan när vattnet i min äggkastrull kokar så det får stå och dra på eftervärme i stället, borde inte motsvarande fungera med en vattenkokare?
Tittar gärna på djur. Och äter dem också.

Urban

  • Forumvärd
  • *****
  • Antal inlägg: 1360
    • Visa profil
SV: Ekonomi i köket, snåltips här tack!
« Svar #26 skrivet: 2007-07-21 11:35 »
Det är ju sant!.
Pga. denna disskution så blev jag tvungen att kolla upp lite närmare om det skulle funka.
Men tyvärr så är själva öppningen på vattenkokaren så liten så min hand skulle fastna vid försök att fiska upp äggen.
Sen så rymmer min vattenkokare 1.7 liter så äggen skulle riskera att spricka när jag släpper ner dom i kokaren..
Förrutom det så var det en bra idé ;).

Andreas

  • Forumvärd
  • *****
  • Antal inlägg: 6580
    • Visa profil
    • Matforum
SV: Ekonomi i köket, snåltips här tack!
« Svar #27 skrivet: 2007-07-24 14:08 »
Kan du inte lägga ner och plocka upp äggen med en stekpincett?
Den som inte frågar får inga svar.

agnetasch

  • Köksmästare
  • *******
  • Antal inlägg: 4468
    • Visa profil
SV: Ekonomi i köket, snåltips här tack!
« Svar #28 skrivet: 2007-07-24 15:14 »
Grilltången?

Anso

  • Köksbiträde
  • ***
  • Antal inlägg: 108
    • Visa profil
SV: Ekonomi i köket, snåltips här tack!
« Svar #29 skrivet: 2007-07-24 23:17 »
Fast allvarligt så känns det som mer jobb att få rent vattenkokaren efteråt.... Billigare att köpa en äggkokare i så fall. Jag skulle i alla fall inte vilja använda vattenkokaren till något annat efteråt om den inte blir ordentligt rengjord först.

Andreas

  • Forumvärd
  • *****
  • Antal inlägg: 6580
    • Visa profil
    • Matforum
SV: Ekonomi i köket, snåltips här tack!
« Svar #30 skrivet: 2007-08-27 07:49 »
Såg precis en bättre variant på detta som nog är den absolut energisnålaste: blöt upp trasan ordentligt, lägg den på en tallrik och kör i mikron en minut på högsta. (Har inte provat detta själv än, kanske bäst att testa med 30 sekunder först...)

Kan inte obehaglig lukt av typ. sur trasa sprida sig i köket om man gör så?

Där slog du huvudet på spiken Urban. Har inte provat detta förän nyligen. Först körde jag en minut, tycker inte att trasan blev så luktfri av det men däremot luktade det verkligen gammal disktrasa vid mikron.

Körde sen i två minuter och då blev trasan bättre. Ska prova en gång till så fort trasan uppnåt tillräcklig doftnivå, men då ska jag krama in lite yes i trasan, förhoppningsvis kan det kamouflera trasångorna från mikron.
Den som inte frågar får inga svar.

agnetasch

  • Köksmästare
  • *******
  • Antal inlägg: 4468
    • Visa profil
SV: Ekonomi i köket, snåltips här tack!
« Svar #31 skrivet: 2007-08-27 11:11 »
Varför detta slabbande? Köp en kylskåpsjonisator o häng trasan över så försvinner den dåliga lukten i den ;)

Jomael

  • Diskare
  • **
  • Antal inlägg: 98
    • Visa profil
SV: Ekonomi i köket, snåltips här tack!
« Svar #32 skrivet: 2008-06-29 09:22 »
Min mormor la disktrasan i frysen ibland, hon menade att frysen dödade trasans äckliga bakterier, och det måste ju ha fungerat eftersom hon gjorde det fler än en gång =)

Hasse

  • Forumvärd
  • *****
  • Antal inlägg: 1440
    • Visa profil
SV: Ekonomi i köket, snåltips här tack!
« Svar #33 skrivet: 2008-06-29 13:10 »
Din mormor hade tyvärr fel. Bakterierna dör inte i frysen, men att koka trasan några minuter tar kål på bakterierna.

Johansson

  • Kökspraktikant
  • *
  • Antal inlägg: 31
    • Visa profil
SV: Ekonomi i köket, snåltips här tack!
« Svar #34 skrivet: 2008-07-22 21:29 »
Apropå att hälla kokande vatten i avloppet så har jag hört att det är bra för det löser upp och tar med sig fettavlagringar som annars kan bli problem i långa loppet..Vet inte om det är sant eller en skröna men låter väl åtminstone troligt..

PerG

  • Köksbiträde
  • ***
  • Antal inlägg: 232
    • Visa profil
SV: Ekonomi i köket, snåltips här tack!
« Svar #35 skrivet: 2008-07-23 00:18 »
Det tror jag är sant! Jag lyckades få stopp i köket för några år sedan och "propplösarsnubben" som kom med ångtrycksupplösargrejsim ojs sa att just många pensionärer får stopp därför att de snålar med varmvattnet som behövs just för att hålla rören öppna..

Apropå att hälla kokande vatten i avloppet så har jag hört att det är bra för det löser upp och tar med sig fettavlagringar som annars kan bli problem i långa loppet..Vet inte om det är sant eller en skröna men låter väl åtminstone troligt..

agnetasch

  • Köksmästare
  • *******
  • Antal inlägg: 4468
    • Visa profil
SV: Ekonomi i köket, snåltips här tack!
« Svar #36 skrivet: 2008-09-22 10:41 »
Jag fick ett spartips från en bekant som jobbar som kallskänka; hon köper allknivar på loppmarknader för kanske 10:-, låter slipa upp dom för 30:- o har sen ett gäng kanonknivar som arbetskamraterna gärna snor. Rått kött har hon dom ju inte till men allt annat.

Hankki

  • Köksbiträde
  • ***
  • Antal inlägg: 177
    • Visa profil
SV: Ekonomi i köket, snåltips här tack!
« Svar #37 skrivet: 2009-11-11 19:11 »
hon köper allknivar på loppmarknader för kanske 10

Lite OT men med tanke på loppmarknader. Personligen skulle jag inte köpa fat, glas, bestick och sånt på loppis MEN jag har inga problem med att äta mat på restauranger, hos kompisar eller från små grillkiosker här och var fast dessa ställen är lika okända som loppisfynd.

Kari

  • Köksmästare
  • *******
  • Antal inlägg: 2142
    • Visa profil
SV: Ekonomi i köket, snåltips här tack!
« Svar #38 skrivet: 2009-11-12 00:28 »
Knivar från loppisar kan vara guld värt.

Niclas

  • Kökspraktikant
  • *
  • Antal inlägg: 5
    • Visa profil
SV: Ekonomi i köket, snåltips här tack!
« Svar #39 skrivet: 2010-05-09 00:17 »
Förr, på 80-talet, slängde folk ofta det gröna på purjolöken. Det ska man inte göra, går ju att använda och smakar kanon.
Om man bara ska ha några cm purjolök åt gången så ska man börja i den gröna änden. Börjar man med att ta bort roten och använder den den vägen så håller den inte alls länge i kylen utan vissnar efter några dagar.

 

Notera: Detta inlägg kommer inte synas förrän det godkänts av en moderator. Om du blir medlem hos Matforum visas det du skriver direkt.

Använd ditt riktiga namn eller smeknamn. Inlägg där namn är företags-, produkt-, hemside-, eller bloggnamn kommer inte att godkännas. Reklam är ej tillåtet. Formulera dig vänligt.

Namn: E-post:
Verifiering:
Skriv ordet klöjm baklänges!:
Write pancake in Swedish!:

- Annonser -