En matbild

Guider

Matbloggat

Författare Ämne: Ekonomi i köket, snåltips här tack!  (läst 33642 gånger)

janbeck

  • Kökspraktikant
  • *
  • Antal inlägg: 8
    • Visa profil
SV: Ekonomi i köket, snåltips här tack!
« Svar #40 skrivet: 2011-11-09 11:51 »
Ska definitivt klura mer på detta, men ett tips jag såg i en tidning rätt nyss var att man aldrig skall hälla ut kokande vatten i avloppet, skribenten där menade att det var massor av energi som gick till spillo då. Istället skulle man låta vattnet stå och kallna till 20 grader innan man hällde bort det. Men visst låter det lite väl bängligt om man exempelvis ska hälla över pastavattnet i nåt annat kärl för avsvalning?

Hur går energi åt på så vis? Förstår inte. En sak skulle ju ha varit ifall man använde det varma vattnet till något annat men att låta det svalna tjänar ju inget till överhuvudtaget.

Cathy

  • Gäst
SV: Ekonomi i köket, snåltips här tack!
« Svar #41 skrivet: 2011-11-09 14:26 »
Hur går energi åt på så vis? Förstår inte. En sak skulle ju ha varit ifall man använde det varma vattnet till något annat men att låta det svalna tjänar ju inget till överhuvudtaget.
Jo, lite nytta kan det göra. 1 liter vatten som får svalna från 100 grader till 20 grader har avgett 80 kcal värmeenergi till rummet istället för till avloppet. Energi som då inte behöver tillföras från annat håll. Men 80 kcal motsvarar bara ca 0,09 kWh. Ska det bli energi att räkna med får det vara ett helt badkar fullt eller så.

Jon

  • Kökspraktikant
  • *
  • Antal inlägg: 31
    • Visa profil
    • Aptitretaren
SV: Ekonomi i köket, snåltips här tack!
« Svar #42 skrivet: 2011-11-09 15:45 »
Hur går energi åt på så vis? Förstår inte. En sak skulle ju ha varit ifall man använde det varma vattnet till något annat men att låta det svalna tjänar ju inget till överhuvudtaget.

Överskottsvärmen går ut i rummet, dvs du sparar in på uppvärmning.

agnetasch

  • Köksmästare
  • *******
  • Antal inlägg: 4483
    • Visa profil
SV: Ekonomi i köket, snåltips här tack!
« Svar #43 skrivet: 2011-11-09 16:01 »
Ska man ha fisk till pastan kan man hälla det kokande pastavattnet på fiskfiléer i en skål. Lägg på lock o efter 5-6 minuter när man har grejat färdigt med pastan (saltat, kryddat o smörat) är fisken också klar.

janbeck

  • Kökspraktikant
  • *
  • Antal inlägg: 8
    • Visa profil
SV: Ekonomi i köket, snåltips här tack!
« Svar #44 skrivet: 2011-11-10 10:15 »
Jo, lite nytta kan det göra. 1 liter vatten som får svalna från 100 grader till 20 grader har avgett 80 kcal värmeenergi till rummet istället för till avloppet. Energi som då inte behöver tillföras från annat håll. Men 80 kcal motsvarar bara ca 0,09 kWh. Ska det bli energi att räkna med får det vara ett helt badkar fullt eller så.


Jaha okej. Tror dock att du tänker lite fel. Ångan som avges blir sen till kallvatten, och då får man ett fuktigt och kallt kök. Sen måste man höja värmen på elementet för att det ska kännas varmt och skönt i köket igen.

agnetasch

  • Köksmästare
  • *******
  • Antal inlägg: 4483
    • Visa profil
SV: Ekonomi i köket, snåltips här tack!
« Svar #45 skrivet: 2011-11-10 11:40 »
Cathy skriver värmeenergi, inte ånga. Sätt lock på behållaren (gärna en metallbehållare som leder värme) så får du ett litet värmeelement :D

Hasse

  • Forumvärd
  • *****
  • Antal inlägg: 1440
    • Visa profil
SV: Ekonomi i köket, snåltips här tack!
« Svar #46 skrivet: 2011-11-10 18:01 »
Cathy har helt rätt.

Lika mycket (värme-) energi som krävdes för att värma vattnet, får vi tillbaka i form av värme till omgivningen när vattnet svalnar. Det är samma sak med ångan, lika mycket energi som krävdes för att omvandla vattnet till ånga, får vi tillbaka när ångan kondenseras till vatten igen. Detta är en grundläggande fysikalisk princip, som brukar kallas just energiprincipen. "Energi kan varken skapas eller förstöras, utan bara omvandlas mellan olika former."

Det kan ju för all del vara obehagligt med ett fuktigt kök, men lägg ett lock på, som Agnetasch föreslog.

janbeck

  • Kökspraktikant
  • *
  • Antal inlägg: 8
    • Visa profil
SV: Ekonomi i köket, snåltips här tack!
« Svar #47 skrivet: 2011-11-15 11:53 »
Cathy har helt rätt.

Lika mycket (värme-) energi som krävdes för att värma vattnet, får vi tillbaka i form av värme till omgivningen när vattnet svalnar. Det är samma sak med ångan, lika mycket energi som krävdes för att omvandla vattnet till ånga, får vi tillbaka när ångan kondenseras till vatten igen. Detta är en grundläggande fysikalisk princip, som brukar kallas just energiprincipen. "Energi kan varken skapas eller förstöras, utan bara omvandlas mellan olika former."

Det kan ju för all del vara obehagligt med ett fuktigt kök, men lägg ett lock på, som Agnetasch föreslog.

Okej då, men skillnaden i temperatur i köket är fortfarande löjligt liten. Personligen föredrar jag att tömma kastrullen för att sen kunna ställa undan den. Att ha en massa grejer stående framme kan vara tröttsamt och det är också lite irriterande när grejerna inte är där dom ska vara. Sånt kan vara tröttsamt, och då måste man käka mer för att kompensera för att hålla sig pigg. Mer mat kräver mer använd elektricitet. Sånt måste man också tänka på.

agnetasch

  • Köksmästare
  • *******
  • Antal inlägg: 4483
    • Visa profil
SV: Ekonomi i köket, snåltips här tack!
« Svar #48 skrivet: 2011-11-15 12:33 »
Du kan ju tvätta strumpor i pastavattnet så kommer det till nytta o du kan städa undan kastrullen. Men var du ska hänga dom våta strumporna utan att det ser skräpigt ut vet jag inte riktigt. Kanske kan du förvara dom i en (återvunnen) plastpåse i byrån?
Efter den tröttsamma tvätten kan du äta några råa ägg; dom kan förvaras i rumstemperatur o kräver ingen tillagningsenergi ;)

SimonH

  • Kökspraktikant
  • *
  • Antal inlägg: 46
    • Visa profil
SV: Ekonomi i köket, snåltips här tack!
« Svar #49 skrivet: 2011-11-15 14:44 »
Bra tråd o bra tips! Men jag flyttar den från köksredskap till mer allmän avdelning eftersom ämnet är bredare än så - ekonomi i köket kan ju lika gärna handla om att spara energi eller hushålla med råvaror.

Ska definitivt klura mer på detta, men ett tips jag såg i en tidning rätt nyss var att man aldrig skall hälla ut kokande vatten i avloppet, skribenten där menade att det var massor av energi som gick till spillo då. Istället skulle man låta vattnet stå och kallna till 20 grader innan man hällde bort det. Men visst låter det lite väl bängligt om man exempelvis ska hälla över pastavattnet i nåt annat kärl för avsvalning?

Det kräver ju också att man har en termostat som känner av värmeökningen och sänker effekten på elementen. Annars blir det ju bara varmare. Och i köket brukar det väl ändå vara ganska varmt när man lagat mat. Kanske är det bättre att använda det som badvatten? Kanske är bra för huden med salt, stärkelse och olja, eller var det är i pastavattnet.

agnetasch

  • Köksmästare
  • *******
  • Antal inlägg: 4483
    • Visa profil
SV: Ekonomi i köket, snåltips här tack!
« Svar #50 skrivet: 2011-11-15 17:39 »
Var har alla gamla vattensängar tagit vägen? Vill man få bort det varma pastavattnet från köket kan man ju hälla det i vattensängen, kasta i sig maten o snabbt gå o lägga sig i en ljuvligt ljummen säng ;D

Hasse

  • Forumvärd
  • *****
  • Antal inlägg: 1440
    • Visa profil
SV: Ekonomi i köket, snåltips här tack!
« Svar #51 skrivet: 2011-11-15 18:08 »
Okej då, men skillnaden i temperatur i köket är fortfarande löjligt liten.

Ja visst, men det skrev ju Cathy redan i hennes inlägg. 0,09 kWh är i samma storleksordning som den värme en TV eller dator avger under en timme.

Men det handlar ju inte om att bara ta tillvara på värmen i pastavattnet, utan allt varmvatten som hälls i avloppet. Även det från t.ex. dusch och tvätt. Samt den värme som försvinner genom ventilationen. Det finns tekniska lösningar för sådant, och tillsammans med ett välisolerat hus kan det sparas rejält med energi.

vilsjin

  • Kallskänka
  • ****
  • Antal inlägg: 298
    • Visa profil
SV: Ekonomi i köket, snåltips här tack!
« Svar #52 skrivet: 2011-11-15 19:10 »
Elka: Jag tror det kostar rätt mycket att köra en tvättmaskin på 90 grader, förmodligen mycket energisnålare att koka trasan i en liten kastrull på spisen.
Å andra sidan är det rätt bra att köra maskinen på 90 grader ibland för att undvika bakterietillväxt/dålig lukt.
Den behöver "steriliseras" ibland.

Disktrasan och svampen har jag liggande på en gallerhylla i rostfritt ovanför diskbänken så de torkar riktigt fort, hänger man dem på den varma kranen eller lägger dem på diskbänken blir förhållandena idealiska för bakterietillväxt.
Sen torkar jag aldrig upp matrester med dem, till det har jag Torky eller en skrapa.
Sen åker de med i diskmaskinen så fort jag ett 65 gradersprogram.
Sen har jag nog en hel säck med trasor av gamla lakan som jag använder för att torka händer, skärbrädor, knivar och annat med (alltid en i byxlinningen, vid spisen och skärbrädan). Sen slänger jag dem på elementet när de blivit för våta eller kontaminerade, väl torra hamnar de bland vittvätten för att återanvändas. Detta minimerar mitt behov av Torky och av att ersätta sönderskurna kökshandukar.

Vad det gäller pastavatten och liknande så finns det naturligtvis en poäng i att den däri lagrade energin kan användas för uppvärmning av huset.
Ett krux är dock att man just i köket oftast har behov av motsatsen. Visst kan man kånka ut vattnet och ställa det där det behövs för uppvärmningens skull men det verkar lite krångligt och, som trebarnsfar, lite riskabelt så tycker jag att skållhett vatten tjånar bra för att hålla avloppet i skick.
Vill man utnyttja restenergin i sitt uppvärmda vatten bör man nog investera i någon form av värmeväxlare kopplat till avloppet istället. Dusch, bad, disk och tvätt är ju trots allt de stora energislukarna i det här sammanhanget.

Krista

  • Kallskänka
  • ****
  • Antal inlägg: 376
    • Visa profil
SV: Ekonomi i köket, snåltips här tack!
« Svar #53 skrivet: 2011-12-01 12:39 »
Har precis kommit på att man kan skala kiwi med potatisskalare istället för som jag gjorde tidigare med kniv (vill ha skalad kiwi till smoothie). Vad är spartipset här kan man fråga sig, jo eftersom jag och kanske flera med mig är så osmidig med kniven skalade jag säkert bort en femtedel av själva frukten. Med potatisskalare försvinner bara skalet och man slipper kiwisvinnet :)

vilsjin

  • Kallskänka
  • ****
  • Antal inlägg: 298
    • Visa profil
SV: Ekonomi i köket, snåltips här tack!
« Svar #54 skrivet: 2011-12-01 13:21 »
Är det inte ännu snålare att skala kiwin med en matsked?

Krista

  • Kallskänka
  • ****
  • Antal inlägg: 376
    • Visa profil
SV: Ekonomi i köket, snåltips här tack!
« Svar #55 skrivet: 2011-12-05 11:29 »
Är det inte ännu snålare att skala kiwin med en matsked?

Genom att halvera kiwin och gröpa ur den med sked? Också bra idé.
Tydligen ska man kunna skala ingefära med sked genom att skrapa den men det har jag inte riktigt lyckats med.

vilsjin

  • Kallskänka
  • ****
  • Antal inlägg: 298
    • Visa profil
SV: Ekonomi i köket, snåltips här tack!
« Svar #56 skrivet: 2011-12-05 12:14 »
Genom att halvera kiwin och gröpa ur den med sked?
Jo det var så jag tänkte mig. Lite oklart formulerat av mig.

Pensionären

  • Kökspraktikant
  • *
  • Antal inlägg: 1
    • Visa profil
SV: Ekonomi i köket, snåltips här tack!
« Svar #57 skrivet: 2011-12-27 19:20 »
Köp råvarorna till extrapris!
Det är många som menar att det är för lite konkurrens bland matkedjorna. De tittar på varann innan de sätter priset och marginalerna är ibland orimligt höga. Fast för att ge intryck av att ha en bättre prisbild sänker alla butiker priset på olika varor varje vecka och priset är ofta 25-35% lägre än normalpriset. Den som håller reda på extrapriserna och köper när det är billigt sparar lätt ihop till en semesterresa varje år.
Smart va?

 

Notera: Detta inlägg kommer inte synas förrän det godkänts av en moderator. Om du blir medlem hos Matforum visas det du skriver direkt.

Använd ditt riktiga namn eller smeknamn. Inlägg där namn är företags-, produkt-, hemside-, eller bloggnamn kommer inte att godkännas. Reklam är ej tillåtet. Formulera dig vänligt.

Namn: E-post:
Verifiering:
Write pancake in Swedish!:
Hur många laxar finns i en laxask? Skriv antalet med bokstäver!:

- Annonser -