En matbild

Guider

Matbloggat

Författare Ämne: Göra surdeg på kvällen och överjäsa till nästa kväll?  (läst 3212 gånger)

Agik

  • Kökspraktikant
  • *
  • Antal inlägg: 10
    • Visa profil
Någon som vet hur det funkar med jäsningen av surdegar? De flesta recept jag kommer över ska börjas på kvällen dag.1 och sedan fortsättas med på morgonen dag.2 D

et jag funderar över är om man kan dra ut på första jäsningen till eftermiddag dag.2 istället? Eller jäser man sönder degen helt då?

Mickan

  • Mästerkock
  • ******
  • Antal inlägg: 1532
    • Visa profil
Jag har sällan möjlighet att baka ut på morgonen och gör första delen relativt sen kväll dag 1 och andra delen så tidig eftermiddag eller kväll jag kan dag 2. Inga problem! Var bara försiktig när du hanterar degen dag 2 då den kan vara instabil och du samtidigt ha en önskan om fina hål!
Video meliora proboque deteriora sequor

Agik

  • Kökspraktikant
  • *
  • Antal inlägg: 10
    • Visa profil
Tack för hjälpen! Såg ett tips ang att låta degen stå över natt men istället för att fortsätta på morgonen så ställer man in den i kylen tills dess att man kan bearbeta den vidare. Har du testat det någon gång, Mickan?

Mickan

  • Mästerkock
  • ******
  • Antal inlägg: 1532
    • Visa profil
Åh, jag var lite otydlig! Jag har den alltid i kylen när jag långjäser. Idag har jag t ex en deg där jag väckte vetesurdegen på morgonen, blandade i vetemjöl och vatten kl 15.30, matade med vatten, rågmjöl, salt och honung kl 16.30. Nu vilar den i kylen till i morgon när jag tar den ur kylen ca 16.30, bakar ut och låter ligga 2-3 h innan jag bakar av. 
Video meliora proboque deteriora sequor

Agik

  • Kökspraktikant
  • *
  • Antal inlägg: 10
    • Visa profil
Va bra! Då vet jag hur jag ska göra! =) Tack för hjälpen!

 

Notera: Detta inlägg kommer inte synas förrän det godkänts av en moderator. Om du blir medlem hos Matforum visas det du skriver direkt.

Använd ditt riktiga namn eller smeknamn. Inlägg där namn är företags-, produkt-, hemside-, eller bloggnamn kommer inte att godkännas. Reklam är ej tillåtet. Formulera dig vänligt.

Namn: E-post:
Verifiering:
Stava ordet kjaffägredde rätt!:
Write pancake in Swedish!:

- Annonser -