En matbild

Guider

Matbloggat

Författare Ämne: City Gross märker tillsatsfritt med Äkta Vara enligt Mats Eric Nilsson [som skrattar hela vägen till banken?]  (läst 15671 gånger)

agnetasch

  • Köksmästare
  • *******
  • Antal inlägg: 4472
    • Visa profil
Tack för den intressanta länken. Där kan man läsa:
"Livsmedelsverket har kontaktat föreningen Äkta vara för att diskutera märkningen ”Äkta vara, mat utan tillsatser”
Det är ju otroligt att Äkta Vara Sverige inte kontaktade Livsmedelsverket INNAN dom drog igång sin verksamhet (försäljning av licenser) Det är ju ändå vår tillsynsmyndighet vad som gäller livsmedel och vill man gå korrekt tillväga vid ett projekt är det väl dom man i första hand kontaktar. När Äkta Vara Sverige får kritik av Livsmedelsverket klagar Mats-Eric:
"Det är sorgligt att se hur en statlig myndighet försöker stoppa ett konsumentinitiativ för färre tillsatser i maten" Är "konsumentinitiativet" det som kommer från den fem man starka konsumentföreningen (varav tre tjänar på märkningen)? David mot etablissemang-Goliat?
 
Det verkar lite förvirrat med den här föreningen eller företaget; vem gör vad egentligen undrar man när Mats-Eric försöker tydliggöra:
"Det är förresten inte jag, eller mitt företag, som står för märkningen, utan föreningen Äkta vara Sverige. Vi gör en noggrann prövning av varje produkt enligt de kriterier som vi har ställt upp"

Det är i alla fall någon som säljer den här märkningen. Men när man sålt den så slutar tydligen allt ansvar.
-Det är den som säljer en vara, i det här fallet livsmedelskedjan, som ansvarar för att varorna är rätt märkta.
-Det är kontrollmyndigheten, i det här fallet de kommuner där livsmedelskedjans huvudkontor eller butiker ligger, som kontrollerar att företaget tar sitt ansvar för att varorna är rätt märkta.

Vad händer om affärerna märker 500 varor istället för 166? Vem upptäcker det? Mats-Eric o hans föreningsmedlemmar åker väl inte Sverige runt o kollar ideéllt? Hälsoinspektörerna? Som är fullt upptagna med hälsovådligheter på restauranger eller djurskydd? Ska dom springa runt på affärerna o kolla en märkning som någon annan får betalt för? Den enda som inte kan kolla nåt är konsumenten, han/hon är ju omyndigförklarad o har dessutom inte glasögonen med sig.

 

Camilla Sparring

  • Kökspraktikant
  • *
  • Antal inlägg: 2
    • Visa profil
Hejsan hej det är frukt pektin som är godkännt inte bara pektin.

 :) ;) :) ;)

Jag tycker att det är en bra märkning för dem som önskar handla äkta. Marie-Louise Danielsson-Tham kör samma vända igen med nitrit, och citronsyra.. hon utelämnade ju ialla fall denna gång att sjömansbiff inte är gjort på sjömänn.... ::)

Agneta Dreber gör en ordentlig dikesköring under matakuten och ingen skriver om det.  ???

Jag fick idag ett pressmeddelande: kavli har gjort en äkta majonäs som kommer stå i kyldisken, tänk det gick! ;)
Tänk att man sade att det inte gick att ta bort massa tillsatser och så har Dafgård rensat som tusan och här kommer
det även ÄKTA majonäs från Kavli........! heja heja!

Nog lär ni hålla med om att det är ju inte bara negativt att debatten lyfter.

ha dä bra så länge.   ;D


kjpil

  • Kallskänka
  • ****
  • Antal inlägg: 497
    • Visa profil
Hejsan hej det är frukt pektin som är godkännt inte bara pektin.
Du syftar till märkningen nu antar jag?

Använt pektin kommer väl främst från citrusfruktskal, men vad är nu den funktionella skillnaden beroende på var pektinämnet kommer ifrån?
Dom påpekar bl a att vissa av dom produkter som fått märkningen "Äkta vara" faktiskt innehåller tillsatser som bakpulver och pektin.
Jag blir förvirrad för det var ju precis såna här saker som böcker slog ner på. Är pektin helt plötslig ok nu? Eller har jag missuppfattat hela budskapet...?
För att få vetenskaplig information om tillsatser så är livsmedelsverkets hemsida en trovärdig källa på internet som har information om det mesta. Får att få folks åsikt/tro, så funkar alla random bloggar/hemsidor/forum etc man kan hitta på google.

Sweber

  • Kallskänka
  • ****
  • Antal inlägg: 415
    • Visa profil
Jag visste inte att "sjömän" var en tillsats och hade ett E-nr?
Weber One Touch Gold 22,5" lätt modifierad, samt Weber Go-Anywhere helt i orginal.

agnetasch

  • Köksmästare
  • *******
  • Antal inlägg: 4472
    • Visa profil
Hjälp, vad innehåller då prinsesstårta, skomakarlåda, sotare o drottningsylt? För att inte tala om trolldeg!  :o

Yoghurt

  • Diskare
  • **
  • Antal inlägg: 70
    • Visa profil
Hejsan hej det är frukt pektin som är godkännt inte bara pektin.

 :) ;) :) ;)

Jag tycker att det är en bra märkning för dem som önskar handla äkta. Marie-Louise Danielsson-Tham kör samma vända igen med nitrit, och citronsyra.. hon utelämnade ju ialla fall denna gång att sjömansbiff inte är gjort på sjömänn.... ::)

Agneta Dreber gör en ordentlig dikesköring under matakuten och ingen skriver om det.  ???

Jag fick idag ett pressmeddelande: kavli har gjort en äkta majonäs som kommer stå i kyldisken, tänk det gick! ;)
Tänk att man sade att det inte gick att ta bort massa tillsatser och så har Dafgård rensat som tusan och här kommer
det även ÄKTA majonäs från Kavli........! heja heja!

Nog lär ni hålla med om att det är ju inte bara negativt att debatten lyfter.

ha dä bra så länge.   ;D



Jag vill bara säga att även om jag låter negativ så är jag i grunden positiv. Däremot ifrågasätter jag på vilka grunder en vara bedöms vara äkta eller inte och då är pektin ett bra exempel. Det mesta industriella pektin kommer nästan uteslutande från citrusskal så vad är skillnaden på pektin och fruktpektin? Sen finns det modifierade pektiner beroende på vilket syfte man tillsätter dom för, men det är väldigt sällan det märks på en förpackning att pektinet är modifierat.

Du får jättegärna förklara lite mer hur resonemanget går när en produkt bedöms som äkta eller inte, finns det några E-nummer som är accepterade nu?

Andreas: Jag blev förvirrad av att Äkta varas märkning, märkte att jag kanske var ganska otydlig där.

kjpil

  • Kallskänka
  • ****
  • Antal inlägg: 497
    • Visa profil
En duktig näringsfysiolog, Martin Brunnberg har skrivit en tänkvärd text kring hur Mats Eric Nilsson utformar sina texter om naturligt/onaturligt http://martinbrunnberg.blogspot.com/2010/02/ar-smor-mer-naturligt-quorn.html

Den är väldigt lustig :)
Kan för övrigt enligt mig också appliceras på den hetsiga stämningen kring margarin & tillsatser och mycket annat.

JonasBååth

  • Diskare
  • **
  • Antal inlägg: 58
    • Visa profil
City Gross skulle aldrig kunna göra det här om de inte trodde att de skulle tjäna pengar på det. Undra om de varor som är märkta "äkta vara" har gått upp i pris.

agnetasch

  • Köksmästare
  • *******
  • Antal inlägg: 4472
    • Visa profil
Man kanske har lagt ut kostnaden på alla City Gross varor så att alla får vara med o betala Äkta vara-märkningen, även dom som inte köper dom varorna. Nåt straff ska dom väl ha ;D

JonasBååth

  • Diskare
  • **
  • Antal inlägg: 58
    • Visa profil
Man kanske har lagt ut kostnaden på alla City Gross varor så att alla får vara med o betala Äkta vara-märkningen, även dom som inte köper dom varorna. Nåt straff ska dom väl ha ;D

Om det ändå vore så väl, men det kan jag knappast tro.

 

Notera: Detta inlägg kommer inte synas förrän det godkänts av en moderator. Om du blir medlem hos Matforum visas det du skriver direkt.

Använd ditt riktiga namn eller smeknamn. Inlägg där namn är företags-, produkt-, hemside-, eller bloggnamn kommer inte att godkännas. Reklam är ej tillåtet. Formulera dig vänligt.

Namn: E-post:
Verifiering:
Skriv ordet klöjm baklänges!:
Write pancake in Swedish!:

- Annonser -