En matbild

Guider

Matbloggat

Författare Ämne: Gastric bypass  (läst 26907 gånger)

roffekock

  • Mästerkock
  • ******
  • Antal inlägg: 1269
  • Ta inget för givet !!!!!
    • Visa profil
Gastric bypass
« skrivet: 2009-11-21 00:23 »
Ja så var jag då tvungen att göra denna OP. Första månaden 12 kg- inte illa om man så får säga. Ett problem är ju att man numera inte kan äta eller njuta av någon form för mat,så egentligen har jag ju inget mer här i matforum att göra,men jag vill ändå ställa en fråga till er. Finns det någon som kan ge mej tips om pureéad mat skulle jag bli glad det står nämligen helt still i pallet. Kryddburk har hjälp mej lite på traven men jag önskar fler ideer. Eller har ni andra tips från vänner och bekanta som gjort ovanstående OP.

mvh från ers alla roffekock
Matforum är bäst

kjpil

  • Kallskänka
  • ****
  • Antal inlägg: 497
    • Visa profil
SV: Gastric bypass
« Svar #1 skrivet: 2009-11-21 09:40 »
Grattis till operation och din viktnedgång! Om du inte redan talat med specialiserad dietist så kan nog de ha många bra tips, det går att söka på "kirurgi" på http://www.drf.nu/drf/dietister/sverigekarta.html och få en lista. Jag ska se om jag kan hitta generella tips på pureéad mat på min praktik. Sen när det börjar gå att äta "snäll mat" kan generella tips vara t.ex. ägg, fil, bär, miniportioner slät soppa, mager kokt fisk med potatis & lite fil eller kyckling med rotmos om det tuggas noggrant, äts långsamt och inte dricka till måltiden.

Klart du har på matforum att göra, när du vant dig efter operationen borde det bli mer vanlig mat framöver ju.

Hasse

  • Forumvärd
  • *****
  • Antal inlägg: 1439
    • Visa profil
SV: Gastric bypass
« Svar #2 skrivet: 2009-11-21 12:27 »
Roffe, jag önskar dig all lycka efter operationen!

Att du inte skulle ha mer på Matforum att göra är det dummaste jag hört! Din stora kunskap och erfarenhet är en enorm tillgång, och jag ser fram emot massor av inlägg från dig!  :)

agnetasch

  • Köksmästare
  • *******
  • Antal inlägg: 4466
    • Visa profil
SV: Gastric bypass
« Svar #3 skrivet: 2009-11-21 12:56 »
Roffe, vår nya puré-gourmet!  ;)

roffekock

  • Mästerkock
  • ******
  • Antal inlägg: 1269
  • Ta inget för givet !!!!!
    • Visa profil
SV: Gastric bypass
« Svar #4 skrivet: 2009-11-21 19:23 »
Tack alla det värmer.

Man känner sig lite deppig så här efteråt trots att man försökt ha bra koll på vad som egentligen skulle kunna hända just så här efter ingreppet. Det som känns mest frustrerande är att trots denna nya levnadsstil finns inte ett enda ord att få från dietisterna detta upplever jag mycket märkligt. Det som är roligast av allt är att mitt insulinbehov har minskat 90%= suveränt,och detta på en månad.
Läkaren som opererade mig sa att han förmodade at inom ett år skulle jag inte behöva ta mer sprutor om jag sköter mig. Det är ett otroligt lyft att ljuset ev ska sluta att brinna i båda ändarna,livet rullar ju på rätt snabbt ändå.
Karl-Johan jag skulle vara mer än tacksam för din ev hjälp i denna fråga.

//rolf

ps finns det någon som har lite tips om dom nya rönen vad B12 som jag nu är beroende av dagligdags
« Senast ändrad: 2009-11-21 19:31 av roffekock »
Matforum är bäst

Mickan

  • Mästerkock
  • ******
  • Antal inlägg: 1532
    • Visa profil
SV: Gastric bypass
« Svar #5 skrivet: 2009-11-21 19:33 »
Jag hoppas att allt ska gå bra och vi vill ha dig här!

Jag tror att vi aldrig riktigt kan ta in allt vi får höra och allt vi läser innan utmaningar som denna. Vi kanske har hört och sett orden men vad de kommer att betyda för just oss är en annan sak...

Kräv att få all tänkbar hjälp av vårdapparaten!
Video meliora proboque deteriora sequor

roffekock

  • Mästerkock
  • ******
  • Antal inlägg: 1269
  • Ta inget för givet !!!!!
    • Visa profil
SV: Gastric bypass
« Svar #6 skrivet: 2009-11-21 19:39 »
Helt rätt Mickan.

Det får inte tillstöta någon form för komp. för då finns det knappast hjälp att få. Och det är ju som sagt otroligt att vårt välrenommerade sjukvårdssytem inte har tagit med det i beräkningen.

/rolf
Matforum är bäst

Filippa

  • Kallskänka
  • ****
  • Antal inlägg: 383
    • Visa profil
SV: Gastric bypass
« Svar #7 skrivet: 2009-11-23 10:08 »
Klart du har här att göra ?! *Skakar på huvudet*

Nu är min kunskap om pureead mat minimal men det bör väl gå att mosa typ allt man vill äta och göra mindre portioner på det ? Vill man göra det enkelt för sig kan väl "uppiffad" barnmat funka ? Krydda lite ?

Önskar dig mycket lycka till och vill gärna veta mer om din resa !

agnetasch

  • Köksmästare
  • *******
  • Antal inlägg: 4466
    • Visa profil
SV: Gastric bypass
« Svar #8 skrivet: 2009-11-23 17:57 »
Passerad kost är rätt tråkig; typ tre klattar på tallriken (kött/sås, potatis o grönsak) Det smakar ju bra men det ser inte ut som mat.
Min pappa hade väldiga problem med magsår o magsårsoperationer när jag var liten o han åt ofta "mjukmat" för att inte få upp maten igen. Jag älskade hans mat o gör det fortfarande; kalvsylta med potatismos, äggstanning med slät spenatstuvning, frikadeller med slät sparrisstuvning, fläskkorv med rotmos, fisksufflé med smörsås, kycklingtimbal o ostkaka, oj så gott det var. Det är väl individuellt vad man klarar men ofte blir det aptitligare om man ser vad man äter. Lycka till att hitta din väg.

kjpil

  • Kallskänka
  • ****
  • Antal inlägg: 497
    • Visa profil
SV: Gastric bypass
« Svar #9 skrivet: 2009-11-24 18:16 »
Jag tror att B12 kan ha att göra med att man tar bort delar av magsäcken med parietal celler som utsöndrar ett ämne som heter intrinsic factor, vilket krävs för absorption av B12 - intrinsic factor och B12 bildar ett komplex för att kunna absorberas. Det finns också andra ämnen som krävs för att B12 ska kunna absorberas, just det vitaminet har en komplex väg till absorption och det finns flera teoretiskt möjliga förklaringar. Jag gjorde en litteratursökning för att hitta fysiologiska mekanismen, men lyckades inte hitta bombsäkert vad som händer vid Gastric Bypass och vit B12, dock så var det vanligt med brist om man inte tillför det - och så länge det tillförs borde det inte vara några problem kring det.


annamaria

  • Köksmästare
  • *******
  • Antal inlägg: 2076
    • Visa profil
SV: Gastric bypass
« Svar #10 skrivet: 2009-11-24 20:27 »
Rolf: hur menar du med de nya rönen, blir nyfiken...? Den beskrivning som kjpil beskriver stämmer bra. Intrinsic factor behövs för att kroppen ska kunna tillgodogöra sig B12.


kryddburken

  • Kock
  • *****
  • Antal inlägg: 976
  • Li - Kryddburken
    • Visa profil
    • Kryddburken - matblogg
SV: Gastric bypass
« Svar #11 skrivet: 2009-11-24 21:13 »
Se där Roffe-farfar!
Klart du har lit utbyte här med! :-)

Glad att du är tillbaka! *kram*

roffekock

  • Mästerkock
  • ******
  • Antal inlägg: 1269
  • Ta inget för givet !!!!!
    • Visa profil
SV: Gastric bypass
« Svar #12 skrivet: 2009-11-25 12:57 »
anna-maria att det skulle finnas samband mellan förkortat liv,folsyra och B12.

Jag har bara knapphändiga uppgifter om detta så det är väl bara ett spöket lilla laban.

Tack agneta nu börjar det rassla i kassaskåpet och alla recepten fladdrar förbi i strid ström verkligen tack för den.

Och du kryddburk det var hos dej det började,det ska jag inte glömma. Jag såg dej en regnig höstkväll titta fram bakom knuten med ett glatt kryddburksleende och då förstod farfar att hjälpen var nära TACK. Solen lyser om vartannat och det är en bra början. #kram på dej själv#

//rolf
« Senast ändrad: 2009-11-25 13:04 av roffekock »
Matforum är bäst

kjpil

  • Kallskänka
  • ****
  • Antal inlägg: 497
    • Visa profil
SV: Gastric bypass
« Svar #13 skrivet: 2009-11-26 18:42 »
Jag förstår inte hur det sambandet skulle se ut? Om man har brist på folsyra och B12 så får man inte normal blodbildning.

annamaria

  • Köksmästare
  • *******
  • Antal inlägg: 2076
    • Visa profil
SV: Gastric bypass
« Svar #14 skrivet: 2009-11-26 19:06 »
Ja det som händer är precis det - blodbrist. Sjäkvklart blir man så småningom ordentligt sjuk av det om man inte medicinerar med B12. Om man gör det ska det inte vara någon fara.

roffekock

  • Mästerkock
  • ******
  • Antal inlägg: 1269
  • Ta inget för givet !!!!!
    • Visa profil
SV: Gastric bypass
« Svar #15 skrivet: 2009-12-02 21:30 »
-16 kg :D
Matforum är bäst

crlhrv

  • Mästerkock
  • ******
  • Antal inlägg: 1301
    • Visa profil
    • Mina foton och allt annat
SV: Gastric bypass
« Svar #16 skrivet: 2009-12-03 07:16 »
roffekock: grattis!
får man fråga hur mycket du vill tappa?

Tittar gärna på djur. Och äter dem också.

Mickan

  • Mästerkock
  • ******
  • Antal inlägg: 1532
    • Visa profil
SV: Gastric bypass
« Svar #17 skrivet: 2009-12-03 14:28 »
Kilon är viktigt men tänk också på att känna efter hur du mår så att en kort period utan viktnedgång inte känns deppig.
Video meliora proboque deteriora sequor

roffekock

  • Mästerkock
  • ******
  • Antal inlägg: 1269
  • Ta inget för givet !!!!!
    • Visa profil
SV: Gastric bypass
« Svar #18 skrivet: 2009-12-05 08:16 »
Jag tror att min idealvikt ligger kring 95+ - 5 kg. Jag förstår vad du menar Mickan. Sen är det väl en annan grej om man verkligen gör det. ;)

Mitt Socker ligger i stort sett helt normalt,tar ytterst lite insulin, detta är inte sant. Blodtryck lite över 140/70 måste medicineras ? Blodfetter OK. Ja det är skönt att slippa ta 8 olika piller varje dag. Numera endast 2

/rolf
« Senast ändrad: 2009-12-05 08:20 av roffekock »
Matforum är bäst

kjpil

  • Kallskänka
  • ****
  • Antal inlägg: 497
    • Visa profil
SV: Gastric bypass
« Svar #19 skrivet: 2009-12-05 09:44 »
Grymt med sån viktnedgång och att blodsockret är bra, samt alla hällsoparametrar. Låter som en stor förändring, gratulerar.

Amerikanskt gränsvärde för blodtryck är 140/90 och 130/80 för diabetiker, så något en läkare behöver ta ställning till. Blodtryck sjunker förhoppningsvis med minskande vikt, annars är stress, salt och kaffe sådant som kan påverka.

Efter övergångsperiod när man stabiliserat sina matvanor efter stor förändring så kan det vara en ide att göra 5 dagars kostregistrering och räkna på näringsintaget ser ut. Behöver dock inte vara kritiskt viktigt pga. tillskott samt att det ofta inte är någon fara då läkaren har översikt över näringsstatus och om bra livsmedelsval.

 

Notera: Detta inlägg kommer inte synas förrän det godkänts av en moderator. Om du blir medlem hos Matforum visas det du skriver direkt.

Använd ditt riktiga namn eller smeknamn. Inlägg där namn är företags-, produkt-, hemside-, eller bloggnamn kommer inte att godkännas. Reklam är ej tillåtet. Formulera dig vänligt.

Namn: E-post:
Verifiering:
Stava ordet kjaffägredde rätt!:
Write pancake in Swedish!:

- Annonser -