En matbild

Guider

Matbloggat

Författare Ämne: Apelsinsaft  (läst 10060 gånger)

agnetasch

  • Köksmästare
  • *******
  • Antal inlägg: 4500
    • Visa profil
Apelsinsaft
« skrivet: 2009-11-26 12:49 »
Är det någon som vet om man kan göra apelsinsaft i en saftmaja? Jag har letat o letat efter recept/beskrivning men inte hittat nåt.

Mickan

  • Mästerkock
  • ******
  • Antal inlägg: 1532
    • Visa profil
SV: Apelsinsaft
« Svar #1 skrivet: 2009-11-26 18:20 »
Hemma gjorde vi äppeldricka i saftmajan. Det tog längre tid än bär men blev jättegott. Recept på det har jag sett på nätet. Kan samma funka?

Vill du definitivt göra i majan?
Video meliora proboque deteriora sequor

annamaria

  • Köksmästare
  • *******
  • Antal inlägg: 2076
    • Visa profil
SV: Apelsinsaft
« Svar #2 skrivet: 2009-11-26 19:12 »
Jag skulle definitivt kunna tänka mig ett recept på apelsinsaft som går att göra utan majan, för det har jag ingen.  :)

Mickan

  • Mästerkock
  • ******
  • Antal inlägg: 1532
    • Visa profil
SV: Apelsinsaft
« Svar #3 skrivet: 2009-11-26 19:45 »
http://www.ica.se/FrontServlet?s=mat_recept&state=recept&receptid=605185

Den här gjorde jag förra vintern och den blev kanongod. Räckte inte länge  ;D
Video meliora proboque deteriora sequor

annamaria

  • Köksmästare
  • *******
  • Antal inlägg: 2076
    • Visa profil
SV: Apelsinsaft
« Svar #4 skrivet: 2009-11-26 20:55 »
Jag har också tittat på det receptet innan. Av någon konstig anledning så kan jag bli oerhört lat när det gäller vissa saker i matlagning  :-[. I den kategorin ingår tyvärr pressa apelsiner. Fråga mig inte varför. Jo kanske för att jag gjorde 180 burkar marmelad med pressad apelsin i och fick inflammation i tummen. Som såklart inte alls berodde på det men jag väl skylla min latmask på det i alla fall  ;).

Finns det inget där man kan köra apelsiner i matberedaren eller något sådant bra (tumsparande  ;))?

Hasse

  • Forumvärd
  • *****
  • Antal inlägg: 1444
    • Visa profil
SV: Apelsinsaft
« Svar #5 skrivet: 2009-11-26 21:31 »
Apelsinsaft à la Electrolux Assistent (från bruksanvisningen anno tidigt sjuttiotal.)
Ger c:a 2,5 l.

1,5 kg socker och 1 l vatten kokas till en klar, simmig lag som ställs att kallna.

25 g vinsyra eller citronsyra löses upp i lite vatten och slås i sockerlagen.

12 tunnskaliga apelsiner (c:a 2 kg) och 3 citroner (c:a 4 hg) tvättas, torkas och klyvs. De passeras en gång på hög hastighet och den passerade massan silas direkt ner i sockerlagen. Den färdiga saften hälls på flaskor, korkas och paraffineras eller hartsas.

agnetasch

  • Köksmästare
  • *******
  • Antal inlägg: 4500
    • Visa profil
SV: Apelsinsaft
« Svar #6 skrivet: 2009-11-27 11:18 »
Haha, sluta nu, ni är ju proffs på apelsinsaft ;D

Varför jag frågade om apelsinsaftstillverkning i saftmajan var för att jag ändå släpade ner den till köket för att göra aroniagelé. Då slog det mig att det kunde vara en trevlig gåbortspresent i jultid med hemgjord apelsinsaft. Och eftersom saftmajan står där, så varför inte?
Vad tror ni om att göra så här:
Skala av det gula på apelsinerna med potatisskalare. Skala sedan av det vita o släng. Skiva apelsinerna o lägg skivorna, tillsammans med de gula skalen, i saftmajan. Koka ? min (när jag kokat äppelsaft har jag kokat tre timmar) Blanda råsaften med socker till lagom sötma.
Kan det gå tro? Någon som vågar gissa på koktiden?

Mickan

  • Mästerkock
  • ******
  • Antal inlägg: 1532
    • Visa profil
SV: Apelsinsaft
« Svar #7 skrivet: 2009-11-27 16:43 »
Haha, sluta nu, ni är ju proffs på apelsinsaft ;D

Varför jag frågade om apelsinsaftstillverkning i saftmajan var för att jag ändå släpade ner den till köket för att göra aroniagelé. Då slog det mig att det kunde vara en trevlig gåbortspresent i jultid med hemgjord apelsinsaft. Och eftersom saftmajan står där, så varför inte?
Vad tror ni om att göra så här:
Skala av det gula på apelsinerna med potatisskalare. Skala sedan av det vita o släng. Skiva apelsinerna o lägg skivorna, tillsammans med de gula skalen, i saftmajan. Koka ? min (när jag kokat äppelsaft har jag kokat tre timmar) Blanda råsaften med socker till lagom sötma.
Kan det gå tro? Någon som vågar gissa på koktiden?


Tror att skalen och det vita ska bort. Några få skalbitar kanske blir bra. Jag tror som äppelsaft faktiskt.
Video meliora proboque deteriora sequor

Andreas

  • Forumvärd
  • *****
  • Antal inlägg: 6581
    • Visa profil
    • Matforum
SV: Apelsinsaft
« Svar #8 skrivet: 2009-11-28 09:39 »
Några frågor från en saftnovis:

1) Vad är den principiella skillnaden och fördelarna med att koka saft i en saftmaja jämfört med att göra det i en kastrull?

2) Varför vill man koka saft så länge som fler timmar, på vliket sätt blir det godare, kokar man inte ihjäl massor av vitaminer?

Skiva apelsinerna o lägg skivorna, tillsammans med de gula skalen, i saftmajan.

3) Innehåller inte skal massor med bekämpningsmedelsrester?
Den som inte frågar får inga svar.

agnetasch

  • Köksmästare
  • *******
  • Antal inlägg: 4500
    • Visa profil
SV: Apelsinsaft
« Svar #9 skrivet: 2009-11-28 12:15 »
Bekämpningsresterna försöker man skrubba bort så gott det går innan man använder skalen.
Använder man saftmaja lägger man frukte/bären i ångbehållaren o saften rinner ut i en slang; mycket behändigt, sköter sig självt. Kokar man i kastrull får man sila de heta bären genom en silduk; slabb, slabb.
Man kokar bären så länge det rinner ur saft ur dom. Vitaminer i saft? Är det något man tror finns?

ena

  • Forumvärd
  • *****
  • Antal inlägg: 468
    • Visa profil
    • enas mattankar
SV: Apelsinsaft
« Svar #10 skrivet: 2009-11-30 13:46 »
anvönder min saftmaja till allt utom citrussaft... vill ha kvar så mkt nyttigheter som möjligt i den saften + att jag har ett i mina ögon jättebra recept (där frukten tyvärr ska pressas *s*)
man kan prova allt -minst en gång!!;)

Mickan

  • Mästerkock
  • ******
  • Antal inlägg: 1532
    • Visa profil
SV: Apelsinsaft
« Svar #11 skrivet: 2009-11-30 20:49 »
Jag vill ha recept. Pressar gärna då det går snabbt med tillsatsen till min matberedare. Det bara murrar till så är skalen tömda.
Video meliora proboque deteriora sequor

ena

  • Forumvärd
  • *****
  • Antal inlägg: 468
    • Visa profil
    • enas mattankar
SV: Apelsinsaft
« Svar #12 skrivet: 2009-11-30 23:49 »
här är två av mina varianter... får nog ge mig ut att köpa citrusfrukter imorgon *S* blev otroligt sugen på saft nu...

http://enasmattankar.blogspot.com/2009/05/gyllengul-saft.html
man kan prova allt -minst en gång!!;)

Andreas

  • Forumvärd
  • *****
  • Antal inlägg: 6581
    • Visa profil
    • Matforum
SV: Apelsinsaft
« Svar #13 skrivet: 2009-11-30 23:59 »
Bekämpningsresterna försöker man skrubba bort så gott det går innan man använder skalen.

Undrar just hur rent det blir när man skrubbar?

Använder man saftmaja lägger man frukte/bären i ångbehållaren o saften rinner ut i en slang; mycket behändigt, sköter sig självt. Kokar man i kastrull får man sila de heta bären genom en silduk; slabb, slabb.

Tack, då förstår jag vad saftmajan är bra till, jag har faktiskt länge undrat det. Blir det alltså kvar en massa grums i den som man sen häller bort?

anvönder min saftmaja till allt utom citrussaft... vill ha kvar så mkt nyttigheter som möjligt i den saften + att jag har ett i mina ögon jättebra recept (där frukten tyvärr ska pressas *s*)

Ah, det var väl det jag tänkte att man skulle kunna behandla frukten lite mildare för att behålla mer nyttigheter!
Den som inte frågar får inga svar.

agnetasch

  • Köksmästare
  • *******
  • Antal inlägg: 4500
    • Visa profil
SV: Apelsinsaft
« Svar #14 skrivet: 2009-12-01 10:29 »
Undrar just hur rent det blir när man skrubbar?
Man kanske kan köra dom i diskmaskinen ;D

annamaria

  • Köksmästare
  • *******
  • Antal inlägg: 2076
    • Visa profil
SV: Apelsinsaft
« Svar #15 skrivet: 2009-12-01 19:11 »
Jag vill ha recept. Pressar gärna då det går snabbt med tillsatsen till min matberedare. Det bara murrar till så är skalen tömda.

En sån murr skulle jag vilja ha.

Mickan

  • Mästerkock
  • ******
  • Antal inlägg: 1532
    • Visa profil
SV: Apelsinsaft
« Svar #16 skrivet: 2009-12-01 19:17 »
En sån murr skulle jag vilja ha.

:)
Video meliora proboque deteriora sequor

 

Notera: Detta inlägg kommer inte synas förrän det godkänts av en moderator. Om du blir medlem hos Matforum visas det du skriver direkt.

Använd ditt riktiga namn eller smeknamn. Inlägg där namn är företags-, produkt-, hemside-, eller bloggnamn kommer inte att godkännas. Reklam är ej tillåtet. Formulera dig vänligt.

Namn: E-post:
Verifiering:
Write pancake in Swedish!:
Hur många laxar finns i en laxask? Skriv antalet med bokstäver!:

- Annonser -