En matbild

Guider

Matbloggat

Författare Ämne: Saker du alltid köper färdiga- d v s aldrig gör själv  (läst 7758 gånger)

Mickan

  • Mästerkock
  • ******
  • Antal inlägg: 1532
    • Visa profil
Vi pratade i tvärtomtråden om det man alltid gör själv. Nu är det dags att fundera över vad vi alltid köper färdigt. Detta blev aktuellt för mig med tanke på surkålkstråden. Den köper jag färdig och hottar sedan upp. Kolla i den tråden om ni vil veta hur!
Video meliora proboque deteriora sequor

agnetasch

  • Köksmästare
  • *******
  • Antal inlägg: 4484
    • Visa profil
Ingen nyhet för er Matforummedlemmar; jag köper alltid majonnäs. Findus Äkta (?) Majonnäs, absolut ingen annan.

Krista

  • Kallskänka
  • ****
  • Antal inlägg: 376
    • Visa profil
Ska det vara saker som man lätt kan göra själv men av nån anledning köper? Eller saker som är så krångliga att göra själv att man hellre köper?

Några grejer som jag alltid köper men som jag skulle kunna göra själv är sylt och falafel. Det är vad jag kommer på nu, säkert finns det mycket mer.

Andreas

  • Forumvärd
  • *****
  • Antal inlägg: 6580
    • Visa profil
    • Matforum
Vad jag kan komma på på rak arm: Blodpudding, kroppkakor och korv. Det är nödmat/snabbmat som är fullt ätbar färdigt från affären i mina ögon. Kroppkakor har jag iofs. gjort vid ett fåtal tillfällen men det är undantag. Blodpudding vill jag prova göra nån gång men har inte kommit mig för (se blodpuddingstråden).
Den som inte frågar får inga svar.

Hasse

  • Forumvärd
  • *****
  • Antal inlägg: 1440
    • Visa profil
Det finns en snarlik tråd till denna, Vilka halvfabrikat använder du?[1]. Men eftersom frågeställningen inte är exakt lika avvaktar jag med att klistra ihop trådarna så får vi se hur diskussionen utvecklas.

Knäckebröd är något som jag alltid köper färdigt. Inte för att jag tror att det är godare än hemlagat, utan för att jag är en usel bagare.

[1] http://matforum.nu/index.php?topic=1416.0
« Senast ändrad: 2010-01-27 17:12 av Hasse »

Andreas

  • Forumvärd
  • *****
  • Antal inlägg: 6580
    • Visa profil
    • Matforum
Jag tänkte helfabrikat när jag såg den här tråden även fast det inte var uttalat, och det borde väl kunna ha en egen tråd? Fast i så fall borde man kanske stoppa in ordet helfabrikat i rubriken.

Knäckebröd tror jag väldigt få gör själva. Fast jag vet inte om det behöver vara speciellt svårt baka det, däremot är det säkert tidsödande. Och affärens är helt OK.
Den som inte frågar får inga svar.

Hasse

  • Forumvärd
  • *****
  • Antal inlägg: 1440
    • Visa profil
Visst kan vi ha två snarlika trådar. Vi kör på!  :)

crlhrv

  • Mästerkock
  • ******
  • Antal inlägg: 1301
    • Visa profil
    • Mina foton och allt annat
jag köper alltid färdiga fonder eller buljonger. har aldrig orkat göra egen.
Tittar gärna på djur. Och äter dem också.

annamaria

  • Köksmästare
  • *******
  • Antal inlägg: 2076
    • Visa profil
Köper alltid ketchup och pasta.

jelvis

  • Kallskänka
  • ****
  • Antal inlägg: 363
    • Visa profil
Pasta, ketchup, senap (fast det har hänt att jag gjort senap själv), fonder (inte ofta jag gör egen), knäckebröd och müsli.

Whisky och öl. ;-)

Ia

  • Köksbiträde
  • ***
  • Antal inlägg: 202
  • Ia´s Matblogg
    • Visa profil
    • http://iasmatblogg.blogspot.com/
Samma som ni - pasta och ketchp, men även senap,fonder, smör, choklad (vet förresten ngn hur man gör god egen choklad?), ost - fuskar helt klart mer än vad man kanske borde.

Men om vi vänder på frågan vad skulle ni (topp 3) helst alltid göra själva?
Jag har:
fond
bröd
pesto
Ia´s Matblogg

Lena Marie

  • Köksbiträde
  • ***
  • Antal inlägg: 167
    • Visa profil
    • Alma Mater - mat är gott
Klart att köpa färdigt är ketchup och blodpudding.
Knäckebröd, pasta och korv borde jag göra själv! Majonnäs (varför stavas majonnäs med ett j och två n?) har jag gjort själv och den smakar skit så jag köper.
Tack och lov finns ju Kavli utan tillsatser!
Skulle bli överlycklig över ett exakt och precist recept på smaksättning av majjo!
« Senast ändrad: 2010-01-28 00:05 av Lena Marie »
Alma Mater - mat är gott

agnetasch

  • Köksmästare
  • *******
  • Antal inlägg: 4484
    • Visa profil
Majonnäs (varför stavas majonnäs med ett j och två n?)
Om det nu är så att majonnäs första gången  blandades av en hertig av Mayenne blir stavningen begriplig. Bör alltså förkortas majo eller mayo.
Skulle bli överlycklig över ett exakt och precist recept på smaksättning av majjo!
Här är min version; en kopia av köpe-majonnäs.Den bör stå o dra nån dag:
2 äggulor
2 tsk fransk senap
½ tsk socker
½ tsk salt
1½ tsk ättika 12%
½ tsk pressad citron
1 nypa cayennepeppar
3 dl varmpressad rapsolja

Andreas

  • Forumvärd
  • *****
  • Antal inlägg: 6580
    • Visa profil
    • Matforum
Visst kan vi ha två snarlika trådar. Vi kör på!  :)

Hmm jag hade ju hoppats att de inte skulle bli fullt så snarlika. Jag får nog ge dig rätt i dina farhågor.

Men om vi vänder på frågan vad skulle ni (topp 3) helst alltid göra själva?

Det är en annan tråd: Saker som jag ALLTID gör själv, dvs ALDRIG köper färdig"lagat"
Den som inte frågar får inga svar.

Mickan

  • Mästerkock
  • ******
  • Antal inlägg: 1532
    • Visa profil
Trodde inte att det skulle bli så att man funderar över att göra egen choklad! Kom igen! Choklad är väl i hemmet en s k råvara! Kanske inte om man hårdrar det men om man är hemmakock. Om man börjar med surkål kanske man kan gissa nivån?
Video meliora proboque deteriora sequor

webguide

  • Mästerkock
  • ******
  • Antal inlägg: 1033
    • Visa profil
    • Vassaknivar.se
Samma som ni - pasta och ketchp, men även senap,fonder, smör, choklad (vet förresten ngn hur man gör god egen choklad?)...

Om du menar chokladkakor så är det en komplicerad process och nog inte så enkelt att lyckas med hemma. Här kan du läsa lite om det under rubriken: Chokladtillverkning: http://www.chokladbutiken.se/faktaomchoklad.htm

Lena Marie

  • Köksbiträde
  • ***
  • Antal inlägg: 167
    • Visa profil
    • Alma Mater - mat är gott
Om det nu är så att majonnäs första gången  blandades av en hertig av Mayenne blir stavningen begriplig. Bör alltså förkortas majo eller mayo.Här är min version; en kopia av köpe-majonnäs.Den bör stå o dra nån dag:
2 äggulor
2 tsk fransk senap
½ tsk socker
½ tsk salt
1½ tsk ättika 12%
½ tsk pressad citron
1 nypa cayennepeppar
3 dl varmpressad rapsolja

Tack så mycket agnetasch!

Det är noterat och jag ska göra denna majo nästa gång jag behöver. Gillar att det är ättika o cayenne i för det är något liknande jag läst att det "ska" vara. Nu kanske jag aldrig mer behöver köpa detta! :)
Alma Mater - mat är gott

 

Notera: Detta inlägg kommer inte synas förrän det godkänts av en moderator. Om du blir medlem hos Matforum visas det du skriver direkt.

Använd ditt riktiga namn eller smeknamn. Inlägg där namn är företags-, produkt-, hemside-, eller bloggnamn kommer inte att godkännas. Reklam är ej tillåtet. Formulera dig vänligt.

Namn: E-post:
Verifiering:
Skriv ordet klöjm baklänges!:
Hur många laxar finns i en laxask? Skriv antalet med bokstäver!:

- Annonser -