En matbild

Guider

Matbloggat

Författare Ämne: Salt som konservering  (läst 7834 gånger)

Kari

  • Köksmästare
  • *******
  • Antal inlägg: 2142
    • Visa profil
Salt som konservering
« skrivet: 2007-07-04 15:19 »
Lek med tanken,

Om man tar tex ett fläsklägg, bakbenet på en gris och helt sonika stoppar den i en tunna med grovt salt, vad skulle hända?

Andreas

  • Forumvärd
  • *****
  • Antal inlägg: 6580
    • Visa profil
    • Matforum
SV: Salt som konservering
« Svar #1 skrivet: 2007-07-04 17:39 »
Du får ett saltat fläsklägg? Hehe nu får du förklara var du vill komma med detta. :)
Den som inte frågar får inga svar.

Urban

  • Forumvärd
  • *****
  • Antal inlägg: 1360
    • Visa profil
SV: Salt som konservering
« Svar #2 skrivet: 2007-07-04 20:41 »
Det som händer är att saltet drar ur vätska ur läggen och blir lika salt som fläsket "förr i tiden".
Sen så kan ingenting levande förstöra fläsket.. En sån fläskbit kan man spara i månader innan det blir dåligt..

Fast jag skulle nog inte rekommendera att salta fläsklägg om man vill torrsalta fläsk..
Då är det bättre att torrsalta en riktigt fet bit sidfläsk alternativt bogfläsk..
Torrsaltat bogfläsk kallas här i Norrland för "jägarfläsk". Det är populärt bland jägare att ta med sig en bit av jägarfläsk ute på passet eftersom det inte blir dåligt även om det skulle råka vara varmt en dag.
Jägarfläsket kan man äta som det är eller steka det.. Det är gott!.. Men fruktansvärt salt!.

Kari

  • Köksmästare
  • *******
  • Antal inlägg: 2142
    • Visa profil
SV: Salt som konservering
« Svar #3 skrivet: 2007-07-05 09:51 »
Du får ett saltat fläsklägg? Hehe nu får du förklara var du vill komma med detta. :)

Bara en lek med tanken, har en källare med 12-15grader som varmast så experiment lusten vakna när jag köpte prociutto här om dagen.

Andreas

  • Forumvärd
  • *****
  • Antal inlägg: 6580
    • Visa profil
    • Matforum
SV: Salt som konservering
« Svar #4 skrivet: 2007-07-05 11:38 »
Är 12-15 grader ett krav för att kunna grovsalta?
Den som inte frågar får inga svar.

Kari

  • Köksmästare
  • *******
  • Antal inlägg: 2142
    • Visa profil
SV: Salt som konservering
« Svar #5 skrivet: 2007-07-05 11:45 »
Ingen aning tyvärr. Men förr hade man kött och fisk i jordkällare, så tänkte jag.

Andreas, Du kankse har ett recept på procsiutto eller hur det stavas? Kanske gott till potatisbrödet?  ;D

Urban

  • Forumvärd
  • *****
  • Antal inlägg: 1360
    • Visa profil
SV: Salt som konservering
« Svar #6 skrivet: 2007-07-05 18:04 »
Prosciutto är lufttorkad skinka (inte fläsklägg), och det får du inte bara genom att lägga i grovsalt.
Först ska skinkan saltas och sen hängas upp i ett utrymme med god luftgenomströmmning, och torkas tills den är färdig.

Andreas

  • Forumvärd
  • *****
  • Antal inlägg: 6580
    • Visa profil
    • Matforum
SV: Salt som konservering
« Svar #7 skrivet: 2007-07-06 17:52 »
Nej Elka det har jag tyvärr inte men det verkar jättespännade.

Engelska wikipedia har en bra artikel om prosciutto crudo http://en.wikipedia.org/wiki/Prosciutto
I korthet: Tvätta skinkan. Lägg den i salt i två månader. Under denna tid pressar du den även för att få ut allt blod. Sen tvättar du den flera gånger för att få bort saltet. och hänger den på tork tills den är torr. För att till sist lagra den i 18 månader. Om sisådär 2 år har du en fin skinka!

Här är annars en 2-3 veckorsvariant
http://home.swipnet.se/~w-57250/kottofaa/torskink.html
Den som inte frågar får inga svar.

Kari

  • Köksmästare
  • *******
  • Antal inlägg: 2142
    • Visa profil
SV: Salt som konservering
« Svar #8 skrivet: 2007-07-07 22:48 »
Ett trevligt långtidsprojekt.. Inte nu ikväll iaf.. Tack för länken!

 

Notera: Detta inlägg kommer inte synas förrän det godkänts av en moderator. Om du blir medlem hos Matforum visas det du skriver direkt.

Använd ditt riktiga namn eller smeknamn. Inlägg där namn är företags-, produkt-, hemside-, eller bloggnamn kommer inte att godkännas. Reklam är ej tillåtet. Formulera dig vänligt.

Namn: E-post:
Verifiering:
Stava ordet kjaffägredde rätt!:
Write pancake in Swedish!:

- Annonser -