En matbild

Guider

Matbloggat

Författare Ämne: Maximal temperaturskillnad i panna på spisen?  (läst 1240 gånger)

Andreas

  • Forumvärd
  • *****
  • Antal inlägg: 6579
    • Visa profil
    • Matforum
Maximal temperaturskillnad i panna på spisen?
« skrivet: 2010-09-02 09:32 »
Följande citat kommer ur trådarna Sjuda = vilken temperatur? och Ungskoka - koka i ugn - varför? -

Varför man kokar i ugn är för att värmen kommer från alla håll och inte endast underifrån...

...det finns väl inget som hindrar att vattnet är varmare i botten av kastrullen än vid ytan?

Jag satte en kastrull med kallt vatten och en termometer på plattan för att försöka se vad som händer i vattnet vid olika temperaturer. Ett problem vid detta experiment är att vattnet inte har samma temperatur vid botten, där det är som varmast, och vid andra ställen i kastrullen.

Med anledning av ovanstående -
1) Hur stor temperaturskillnad kan det egentligen vara i en kastrull med vatten på en vanlig spisplatta om man jämför nära botten och nära toppen? Under
 a) uppvärmning
 b) sjudning (90°C)
 c) kokning (100°C)

2) Och är det nån större skillnad i centrum av kastrullen och nära väggarna?

Är skillnaderna verkligen stora finns det ju skäl att tänka efter vilken metod man använder när man tillagar känsliga råvaror.
Den som inte frågar får inga svar.

 

Notera: Detta inlägg kommer inte synas förrän det godkänts av en moderator. Om du blir medlem hos Matforum visas det du skriver direkt.

Använd ditt riktiga namn eller smeknamn. Inlägg där namn är företags-, produkt-, hemside-, eller bloggnamn kommer inte att godkännas. Reklam är ej tillåtet. Formulera dig vänligt.

Namn: E-post:
Verifiering:
Stava ordet kjaffägredde rätt!:
Hur många laxar finns i en laxask? Skriv antalet med bokstäver!:

- Annonser -