En matbild

Guider

Matbloggat

Författare Ämne: Handflatemetoden / Itrim  (läst 5608 gånger)

Kari

  • Köksmästare
  • *******
  • Antal inlägg: 2142
    • Visa profil
Handflatemetoden / Itrim
« skrivet: 2010-12-17 08:58 »
Läser i Itrims nya kokbok om handflatemetoden, är det någon här som använder den metoden eller har provat?


agnetasch

  • Köksmästare
  • *******
  • Antal inlägg: 4472
    • Visa profil
SV: Handflatemetoden / Itrim
« Svar #1 skrivet: 2010-12-17 10:45 »
Intressant metod, den har jag inte uppmärksammat tidigare. Den är ju pedagogiskt uppbyggd, som dom skriver har man ju alltid hjälpmedlet med sig (handflatan alltså)
Men naturligtvis tolkas den olika beroende på vem som skriver om den; ibland är en handflata en hand utan tumme o fingrar, ibland räknas tummen med. Ibland rekommenderas en måltid bestå av en handflata/knytnäve av respektive kött- grönt- o rismat. Andra rekommenderar två knytnävar grönt. Hur kan man omedelbart snurra till en så enkel diet?
Jag måste läsa mer om den!   

kjpil

  • Kallskänka
  • ****
  • Antal inlägg: 497
    • Visa profil
SV: Handflatemetoden / Itrim
« Svar #2 skrivet: 2010-12-23 18:20 »
Jag brukar rekommendera standardiserad portionsstorlek samt måltidsordning. Kan man ha det så är det ju enklare att utvärdera och ändra tills man styr vikten dit man vill. Dock så kräver ju det att man lägger lite tid på att planera.

agnetasch

  • Köksmästare
  • *******
  • Antal inlägg: 4472
    • Visa profil
SV: Handflatemetoden / Itrim
« Svar #3 skrivet: 2010-12-24 10:00 »
Men det är väl just det handflatemetoden ska illustrera på ett enkelt sätt för gemene man. Vet vanligt folk alltid vad "standardiserad portionsstorlek" o " måltidsordning" betyder?

Kari

  • Köksmästare
  • *******
  • Antal inlägg: 2142
    • Visa profil
SV: Handflatemetoden / Itrim
« Svar #4 skrivet: 2010-12-24 10:43 »
Jag tror att man ska försöka göra saker och ting så enkla som möjligt - i alla lägen.

Handflata & knytnäve vet alla vad det är, "standardiserad portionsstorlek" och "måltidsordning" mfl. blir/ger en kunskapströskel för en vanlig Svensson.   

kjpil

  • Kallskänka
  • ****
  • Antal inlägg: 497
    • Visa profil
SV: Handflatemetoden / Itrim
« Svar #5 skrivet: 2010-12-24 23:08 »
Enkelt är bäst förstås. Men viktigt att man har måltider man blir mätt av och mat samt måltidsordning som fungerar väl praktiskt, om det ska vara hållbart i längden. Hur många handflator eller knytnävar, eller vad för typ av mat och måltidsordning det innebär är mycket individuellt.

Kontentan är; vet man precis vad, hur mycket och när man äter. Då underlättar det väldigt om man vill göra förändring för att styra sin vikt på ett hållbart sätt.

Kari

  • Köksmästare
  • *******
  • Antal inlägg: 2142
    • Visa profil
SV: Handflatemetoden / Itrim
« Svar #6 skrivet: 2010-12-25 11:25 »
Nyfiken fråga, även om det är lite OT: Vad betyder "måltidsordning"?

kjpil

  • Kallskänka
  • ****
  • Antal inlägg: 497
    • Visa profil
SV: Handflatemetoden / Itrim
« Svar #7 skrivet: 2010-12-25 20:23 »
I vilken ordning du har tidpunkter för måltider.
Vanligt vore
08:00; 12:00; 17:00; 21:00 till exempel. Så är det lite olika vad man brukar äta vid de olika tidpunkterna :) Jag tror att det är positivt för viktkontroll om det ser likt ut varje dag med tidpunkter och portionsstorlek, då har man i alla fall förutsättningar för att göra förändringar om man vill, till skillnad från om man äter mer slumpmässigt - då tror jag det oftast är aptit och tillgång som styr. Vill man öka i vikt kan det vara värt att ändra på måltidsordningen. Vill man minska i vikt kan det ibland vara värt att ändra på måltidsordning, beroende på individen.

Kari

  • Köksmästare
  • *******
  • Antal inlägg: 2142
    • Visa profil
SV: Handflatemetoden / Itrim
« Svar #8 skrivet: 2010-12-30 20:59 »
Mao när brukar du äta?

kjpil

  • Kallskänka
  • ****
  • Antal inlägg: 497
    • Visa profil
SV: Handflatemetoden / Itrim
« Svar #9 skrivet: 2010-12-31 06:22 »
haha, jag äter frukost och lunch 07 och 12 på vardagar med standardiserad portionsstorlek. Övrig tid äter jag mer slumpmässigt och ofta stora kcal-mängder, vanligt kan vara 17,20 och 22. En av de måltiderna är ofta godis/kaffebröd. Ett bra exempel på hur man inte ska äta om man vill styra sin vikt. Är dock mycket fysiskt aktiv dagligen så vikten är ganska stabil ändå, uppskattat energiintag 4000kcal.

Mickan

  • Mästerkock
  • ******
  • Antal inlägg: 1532
    • Visa profil
SV: Handflatemetoden / Itrim
« Svar #10 skrivet: 2010-12-31 10:44 »
Jag kör också med handflatemetoden men jag vet inte riktigt vems handflata  ;D

Kanske...

http://thebadmomsclub.com/2010/04/has-shaquille-oneal-reached-an-all-time-bad-dad-low.html
Video meliora proboque deteriora sequor

 

Notera: Detta inlägg kommer inte synas förrän det godkänts av en moderator. Om du blir medlem hos Matforum visas det du skriver direkt.

Använd ditt riktiga namn eller smeknamn. Inlägg där namn är företags-, produkt-, hemside-, eller bloggnamn kommer inte att godkännas. Reklam är ej tillåtet. Formulera dig vänligt.

Namn: E-post:
Verifiering:
Stava ordet kjaffägredde rätt!:
Write pancake in Swedish!:

- Annonser -