En matbild

Guider

Matbloggat

Författare Ämne: Vaniljmjöl  (läst 1449 gånger)

Linnea__

  • Kökspraktikant
  • *
  • Antal inlägg: 15
    • Visa profil
Vaniljmjöl
« skrivet: 2010-12-26 09:44 »
Hej!

Jag undrar om det bara är socker som har förmågan att ta upp smaker eller om andra torrvaror också gör det?

Jag tänker att man kan göra vaniljsocker. Även om man silar bort vaniljbitarna finns det vaniljsmak kvar i sockret.
Kan man göra vaniljvetemjöl på samma vis? Vanilj-Fibrex? Vanilj-vetekli?
Lakritsmjöl? (bortsilad lakritsstång) Kardemummamjöl? (bortsilade kardemummakärnor) Kanelmjöl? (bortsilad kanelstång)

Det kommer ju inte ha samma SÖTMA, det förstår jag. Men rent hypotetiskt? Fungerar det?

Linnea

webguide

  • Mästerkock
  • ******
  • Antal inlägg: 1032
    • Visa profil
    • Vassaknivar.se
SV: Vaniljmjöl
« Svar #1 skrivet: 2010-12-26 14:40 »
Jag vet inte vilka kemiska processer som ligger bakom smakupptagning, men testa, det är det bästa sättet.
För att något skall kunna ta åt sig smak lär det krävas att det finns flyktiga aromämnen i det som skal avge smak som t.ex. vanilj och tryffel.
Om man lägger ägg tillsammans med tryffel i en burk så tar äggen åt sig tryffelsmak, förmodligen gäller samma sak om man lägger ägg tillsammans med vanilj. Hmmm det kanske man skall testa! :)

 

Notera: Detta inlägg kommer inte synas förrän det godkänts av en moderator. Om du blir medlem hos Matforum visas det du skriver direkt.

Använd ditt riktiga namn eller smeknamn. Inlägg där namn är företags-, produkt-, hemside-, eller bloggnamn kommer inte att godkännas. Reklam är ej tillåtet. Formulera dig vänligt.

Namn: E-post:
Verifiering:
Skriv ordet klöjm baklänges!:
Hur många laxar finns i en laxask? Skriv antalet med bokstäver!:

- Annonser -