En matbild

Guider

Matbloggat

Författare Ämne: Jäst, färsk o torr, varför?  (läst 28608 gånger)

Viliam

  • Kökspraktikant
  • *
  • Antal inlägg: 8
    • Visa profil
SV: Jäst, färsk o torr, varför?
« Svar #20 skrivet: 2008-10-08 17:31 »
Det gör det säkert. Om jag har fattat rätt så är det samma sak bara annorlunda förpackning. Enligt torrjästförpackningen från Kronjäst så skall man ha en högre temperatur på degvätskan när man använder torrjäst.

Detta för att torrjästen helt enkelt är inkapslad i vad som närmast kan kallas för vax. När vaxet har smält pga det 45 gradiga vattnet har spadet nått ung 37 grader.
Sen tror jag inte att man tar död på svamparna förens man är uppe på närmare 60 grader de blir lite trötta bara om man inte har optimal temp (20-25).

bryggens

  • Kallskänka
  • ****
  • Antal inlägg: 440
    • Visa profil
SV: Jäst, färsk o torr, varför?
« Svar #21 skrivet: 2008-10-08 18:08 »
Om torrjästen är inkapslad i "vax" hur kan man då använda den till kalljäst bröd?

ena

  • Forumvärd
  • *****
  • Antal inlägg: 468
    • Visa profil
    • enas mattankar
SV: Jäst, färsk o torr, varför?
« Svar #22 skrivet: 2008-10-08 19:10 »
Man kan lösa upp torrjästen i 45-gradigt vatten, bara nån deciliter...sedan blandar man degen som vanligt fast resten av degvätskan är kall då.
man kan prova allt -minst en gång!!;)

bryggens

  • Kallskänka
  • ****
  • Antal inlägg: 440
    • Visa profil
SV: Jäst, färsk o torr, varför?
« Svar #23 skrivet: 2008-10-08 20:55 »
Nja... Jag har för mig att man visst kan använda torrjäst direkt i mjöl och kall vätska, så det där med vax kan jag inte tro på.Hur får man i så fall  dit det?

MiGa

  • Köksbiträde
  • ***
  • Antal inlägg: 207
    • Visa profil
SV: Jäst, färsk o torr, varför?
« Svar #24 skrivet: 2009-01-08 12:36 »
Har läst att man aldrig ska anväda ljummet vatten till jästen.Vattnet ska vara kallt.Vid temperaturer över 30 grader börjar jästens effekt att avta.Kallt vatten leder till längre jästider vilket i sin tur ger en godare smak.

Groet

  • Kökspraktikant
  • *
  • Antal inlägg: 39
    • Visa profil
SV: Jäst, färsk o torr, varför?
« Svar #25 skrivet: 2009-05-28 22:45 »
Har läst att man aldrig ska anväda ljummet vatten till jästen.Vattnet ska vara kallt.Vid temperaturer över 30 grader börjar jästens effekt att avta.Kallt vatten leder till längre jästider vilket i sin tur ger en godare smak.

Vad menar du med att jästens effekt avtar? Hög temperatur upp till en viss punkt sätter fart ordentligt på jäsningsprocessen. Jag håller med om att längre jästid och kallare jäsning ger en god smak dock. Även med kall vätska så värms degen ofta upp av friktionen eller av handknådning.

Jag har använt torrjäst i ett recept som krävde iskallt vatten, helt iskallt! Det funkar utan problem, jag löser upp det i mjölet men aktar mig lite för att inte slänga saltet direkt på jästen.

 

Notera: Detta inlägg kommer inte synas förrän det godkänts av en moderator. Om du blir medlem hos Matforum visas det du skriver direkt.

Använd ditt riktiga namn eller smeknamn. Inlägg där namn är företags-, produkt-, hemside-, eller bloggnamn kommer inte att godkännas. Reklam är ej tillåtet. Formulera dig vänligt.

Namn: E-post:
Verifiering:
Skriv ordet klöjm baklänges!:
Hur många laxar finns i en laxask? Skriv antalet med bokstäver!:

- Annonser -