En matbild

Guider

Matbloggat

Författare Ämne: Hur ohälsosamt är stekyta?  (läst 1817 gånger)

Andreas

  • Forumvärd
  • *****
  • Antal inlägg: 6579
    • Visa profil
    • Matforum
Hur ohälsosamt är stekyta?
« skrivet: 2011-09-19 17:17 »
Apropå detta:

Jag tror inte att kokkärl och redskap är en särskilt stor hälsorisk i jämförelse med de cancerogener man tillverkar med råvarorna.
Stekyta är gott men kanske inte hälsosamt...

Hur ohälsosamt är egentligen stekyta?
Den som inte frågar får inga svar.

vilsjin

  • Kallskänka
  • ****
  • Antal inlägg: 298
    • Visa profil
SV: Hur ohälsosamt är stekyta?
« Svar #1 skrivet: 2011-09-19 19:32 »
Inte helt klarlagt.
Citera
Although the MR generates several dietary components
that may be detrimental to health, it is also
a source of compounds with beneficial health attributes.
Furthermore, it is a key source of flavour
and colour compounds that are responsible for the
enjoyment of most heat processed foods and beverages.
A holistic research approach is needed so that as
more knowledge is generated concerning the health
impact of MRPs, work on the sensory attributes of
the foods that contain them is not forgotten.
(MR= Maillard Reaction)

Härifrån

Andreas

  • Forumvärd
  • *****
  • Antal inlägg: 6579
    • Visa profil
    • Matforum
SV: Hur ohälsosamt är stekyta?
« Svar #2 skrivet: 2011-09-20 08:58 »
Tack för intressant länk.

Möjligen negativa biprodukter av stekyta är alltså:
¤ Advanced glycation/lipoxidation endproducts (AGE/ALEs) - oxidanter (cellskadande), inflammationsfrämjande.
¤ Acrylamide and heterocyclic amines (HAA) - skadar nervsystemet, cancerframkallande

Positiva effekter:
¤ Trevlig smak, konsistens.
¤ Vissa maillardprodukter gynnar aktiviteten hos fas II-enzymer och andra har antioxidativa egenskaper. Vilket väl då delvis kanske skulle motverka/neutralisera en del av de negativa biprodukterna ovan.

Nästan man får får sig att stekyta är nyttigt. :) Jag vet inte om jag är för misstänksam, men på författarens professor Jennifer Ames hemsida http://www.northumbria.ac.uk/sd/academic/lifesciences/staff/senior/ames/ står "Much of her work is in collaboration with industry."
Den som inte frågar får inga svar.

 

Notera: Detta inlägg kommer inte synas förrän det godkänts av en moderator. Om du blir medlem hos Matforum visas det du skriver direkt.

Använd ditt riktiga namn eller smeknamn. Inlägg där namn är företags-, produkt-, hemside-, eller bloggnamn kommer inte att godkännas. Reklam är ej tillåtet. Formulera dig vänligt.

Namn: E-post:
Verifiering:
Stava ordet kjaffägredde rätt!:
Write pancake in Swedish!:

- Annonser -