En matbild

Guider

Matbloggat

Författare Ämne: Hackar kockar lök för hand?  (läst 8091 gånger)

Andreas

  • Forumvärd
  • *****
  • Antal inlägg: 6580
    • Visa profil
    • Matforum
Hackar kockar lök för hand?
« skrivet: 2011-10-29 09:25 »
Lökhacking på tid är ofta ett inslag i diverse kocktävlingar. Men hackar kockar lök i verkligheten och i så fall varför? Hur snabb man än är går det väl ändå snabbare att hacka lök i en matberedare.
Den som inte frågar får inga svar.

Tobias

  • Köksbiträde
  • ***
  • Antal inlägg: 197
    • Visa profil
SV: Hackar kockar lök för hand?
« Svar #1 skrivet: 2011-10-29 13:54 »
Det blir väl inte i närheten så fint? Eller blir det det? Har aldrig använt nyare matberedare.

bryggens

  • Kallskänka
  • ****
  • Antal inlägg: 440
    • Visa profil
SV: Hackar kockar lök för hand?
« Svar #2 skrivet: 2011-10-29 14:40 »
Har för mig att jag läst att löken lätt blir besk med matberedare. Använda Alligator?

kayaker

  • Köksbiträde
  • ***
  • Antal inlägg: 138
    • Visa profil
SV: Hackar kockar lök för hand?
« Svar #3 skrivet: 2011-10-29 22:21 »
Lök ska skäras/hackas *en* gång. Annars tappar den för mycket vätska.
/F

Johan_

  • Diskare
  • **
  • Antal inlägg: 66
    • Visa profil
SV: Hackar kockar lök för hand?
« Svar #4 skrivet: 2011-10-30 09:16 »
Vissa köper färdigt

djohansson

  • Diskare
  • **
  • Antal inlägg: 69
    • Visa profil
SV: Hackar kockar lök för hand?
« Svar #5 skrivet: 2011-10-30 09:26 »
Lök ska skäras/hackas *en* gång. Annars tappar den för mycket vätska.

Förutom att löken krossas så att den tappar vätska (lite samma princip som gäller när man skär färska örter) så blir den ju mosig och ful.

Dessutom blir inte bitarna lika jämnstora/-små (inte om man inte kör allt till en puré) och det gör ju att tillagningstiden för dem blir olika, och lök som är bitvis rå, bitvis överkokt antar jag går bort.

Jon

  • Kökspraktikant
  • *
  • Antal inlägg: 31
    • Visa profil
    • Aptitretaren
SV: Hackar kockar lök för hand?
« Svar #6 skrivet: 2011-11-09 15:47 »
Majoriteten av mina kollegor hackar för hand. När en större mängd behövs så köper vi självklart hem färdighackad fryst lök.

Rookie-T

  • Köksbiträde
  • ***
  • Antal inlägg: 235
    • Visa profil
SV: Hackar kockar lök för hand?
« Svar #7 skrivet: 2011-11-10 01:20 »
Lök som körs i matberedare blir besk och får ojämn storlek.
Lök ska hackas 1 gång för att inte förlora sina smak, vätska och för att inte bli besk.

Det går väldigt kvickt att hacka den vanliga kvantiteten lök som brukas i ett restaurng kök på 100 platsers kalibern.
Är man inte storkökspersonel så tycker jag att det känns väldigt lat och macdonaldsaktigt att använda färdighackad eller diverse hjälpmedel.
Kock är ju ett hantverk. Lite som att vara möbelsnickare och montera ikeamöbler.
53 55 47 20 4d 49 4e 20 52 c3 96 56 21

kocknicke

  • Kökspraktikant
  • *
  • Antal inlägg: 24
    • Visa profil
SV: Hackar kockar lök för hand?
« Svar #8 skrivet: 2012-02-21 17:05 »
om jag ska har lök i färs kör jag fryst lök i matberedare, och det blir kanon fina bitar och barnen gillar när det inte är alltför stora bitar i biffar eller liknande. samt att det håller ihop lite bättre när man steker.

annamaria

  • Köksmästare
  • *******
  • Antal inlägg: 2076
    • Visa profil
SV: Hackar kockar lök för hand?
« Svar #9 skrivet: 2012-02-21 19:31 »
om jag ska har lök i färs kör jag fryst lök i matberedare, och det blir kanon fina bitar och barnen gillar när det inte är alltför stora bitar i biffar eller liknande. samt att det håller ihop lite bättre när man steker.

Vad säga om att delge oss en "kock-köttfärssås"?  ;D ;)

Här: http://matforum.se/index.php?topic=625.msg38927#msg38927

kocknicke

  • Kökspraktikant
  • *
  • Antal inlägg: 24
    • Visa profil
SV: Hackar kockar lök för hand?
« Svar #10 skrivet: 2012-02-22 12:19 »
Ja jag kan väl försöka :o


rikard.t

  • Kökspraktikant
  • *
  • Antal inlägg: 23
    • Visa profil
SV: Hackar kockar lök för hand?
« Svar #11 skrivet: 2012-07-23 23:14 »
är det större mängder så körs det i robocoupen..det går mer än lite snabbare att julienna 10kg lök i maskin än för hand. det här är ju sånt fusk som jag tycker är helt ok. köttförssåsen du käkar på lunchen blir knappast godare för att jag står och skalar och hackar löken för hand ist för att bara stoppa ner den i robokoppen. däremot så finns det knappast någon som kör rödlöken till löjromen i robokoppen...hoppas jag.
« Senast ändrad: 2012-07-23 23:25 av rikard.t »

Andreas

  • Forumvärd
  • *****
  • Antal inlägg: 6580
    • Visa profil
    • Matforum
SV: Hackar kockar lök för hand?
« Svar #12 skrivet: 2012-07-24 17:01 »
köttförssåsen du käkar på lunchen blir knappast godare för att jag står och skalar och hackar löken för hand ist för att bara stoppa ner den i robokoppen.

Fast ovan så påstås det ju att maskinellt hackad lök tappar väska och blir besk, i vilken mån det då faktiskt stämmer. Tappad vätska kanske inte spelar nån roll för köttfärssåsen, men nog borde beska väl göra det?
Den som inte frågar får inga svar.

 

Notera: Detta inlägg kommer inte synas förrän det godkänts av en moderator. Om du blir medlem hos Matforum visas det du skriver direkt.

Använd ditt riktiga namn eller smeknamn. Inlägg där namn är företags-, produkt-, hemside-, eller bloggnamn kommer inte att godkännas. Reklam är ej tillåtet. Formulera dig vänligt.

Namn: E-post:
Verifiering:
Write pancake in Swedish!:
Hur många laxar finns i en laxask? Skriv antalet med bokstäver!:

- Annonser -