En matbild

Guider

Matbloggat

Författare Ämne: Vattenhalt nötkött  (läst 6365 gånger)

priffe

  • Kökspraktikant
  • *
  • Antal inlägg: 6
    • Visa profil
Vattenhalt nötkött
« skrivet: 2012-02-29 18:17 »
Anledningen att jag hittade hit var faktiskt att jag köpte en storpack grytbitar på ICA och stekte nu som förberedelse till en större gryta.

Stekte och stekte - blev väldigt mycket vätska tyckte jag. Så jag vägde.
Före stekning - 1460 gram.
Efter               -  850 gram.

Kan detta verkligen vara ok? 42% vätska.
Ska prata med styckmästaren imorrn, han är en hederlig karl som jag köpt mycket kött av genom åren.
Efterlyser era åsikter.

Andreas

  • Forumvärd
  • *****
  • Antal inlägg: 6580
    • Visa profil
    • Matforum
SV: Vattenhalt nötkött
« Svar #1 skrivet: 2012-03-01 09:47 »
Hur hårt stekte du? När man lagar gryta gäller det att bryna väldigt snabbt på hög värme för att behålla så mycket vätska som möjligt. En tunn tunn stekyta utan att insidan ens blir varm.

Men sen varierar förstås också köttets förmåga att behålla vätska beroende på kvalitet.

Enligt USDA innehåller nötkött drygt 70% vatten. http://www.fsis.usda.gov/Factsheets/Water_in_Meats/index.asp Så det finns en del att ta av.
Den som inte frågar får inga svar.

priffe

  • Kökspraktikant
  • *
  • Antal inlägg: 6
    • Visa profil
SV: Vattenhalt nötkött
« Svar #2 skrivet: 2012-03-01 12:56 »
Jo, just det, vi djur består till 2/3 av vatten. :)
Bryner på full fräs för att snabbt få en yta. Vi har gasspis med bra effekt.
Använde två stekpannor.
Men ibland blir det ändå som igår, det kommer ut så mycket vätska att köttet vill bli kokt, inte brynt. Så jag fick ta det i små portioner, tills all vätska försvunnit och köttet fått en fin yta.
Och sen vägde jag det. Hade 850 gram kvar av paketet som var märkt 1460.

Hasse

  • Forumvärd
  • *****
  • Antal inlägg: 1443
    • Visa profil
SV: Vattenhalt nötkött
« Svar #3 skrivet: 2012-03-01 16:33 »
Kan köttet möjligen ha varit fryst?

Fryst kött släpper ju en hel del vätska.

priffe

  • Kökspraktikant
  • *
  • Antal inlägg: 6
    • Visa profil
SV: Vattenhalt nötkött
« Svar #4 skrivet: 2012-03-01 20:33 »
Nix färska grytbitar var det. Bra kvalitet också, men fundersam på om de kanske drygar ut med vatten som de gör med skinka och kyckling.
Hann inte till affärn idag, kanske imorrn.

Hasse

  • Forumvärd
  • *****
  • Antal inlägg: 1443
    • Visa profil
SV: Vattenhalt nötkött
« Svar #5 skrivet: 2012-03-03 15:14 »
Om köttet är injicerat med saltlake så ska det väl framgå av förpackningen? Åtminstone i den finstilta innehållsförteckningen.

Hur stor viktförlust är normalt vid bryning av kött i bitar?

Andreas

  • Forumvärd
  • *****
  • Antal inlägg: 6580
    • Visa profil
    • Matforum
SV: Vattenhalt nötkött
« Svar #6 skrivet: 2012-03-04 10:28 »
Helt genomstekt kött ligger på under 25%, så när man bryner hastigt och bara tappar vätska från yttersta ytan gissar jag man bör kunna komma undan med ett par procent.

Här kanske det går hitta svar på varför vissa köttbitar släpper ifrån sig väldigt mycket vatten:

E. Puolanne, Marjo Halonen
Department of Food and Environmental Sciences, University of Helsinki
Theoretical aspects of water-holding in meat
http://qpc.adm.slu.se/6_Fundamentals_of_WHC/media/Paper.pdf

Hinner inte läsa igenom själv just nu men postar länken i alla fall.
« Senast ändrad: 2012-03-04 10:30 av Andreas »
Den som inte frågar får inga svar.

Hasse

  • Forumvärd
  • *****
  • Antal inlägg: 1443
    • Visa profil
SV: Vattenhalt nötkött
« Svar #7 skrivet: 2012-03-06 16:55 »
E. Puolanne, Marjo Halonen
Department of Food and Environmental Sciences, University of Helsinki Theoretical aspects of water-holding in meat

Det dokumentet innehöll kemi som ligger långt över min nivå, tyvärr.   :(

Klas-Göran

  • Gäst
SV: Vattenhalt nötkött
« Svar #8 skrivet: 2019-01-09 13:53 »
Maten fylls med vätska bieffekt det blir mört och håller längre i disk
Sedan gasas köttet för att få en fräsch röd färg.
Allt bara för att få längre hållbarhet och tjäna pengar
en merkostnad för kund i kg pris och moms.
Sluta med detta hycklande
På 50-talet var inte köttet segt det var godare smaka kött och inte marinad.
Gasningen ger köttet en bismak det börjades med på 70 talet.
Hur mycke tjänar staten på mer moms på produkterna,
Hur mycke förlorar kunden i högre pris per/kg 200kr-80kr=120kr/kg
Staten klappar händer och inte skulle de opponerar sig.
Låt kunden få välja utan allt eller med
Hälsningar framför rena produkter allt annat blir man sjuk av på lång sikt det märks inte i nuet

Mat-Janne

  • Köksbiträde
  • ***
  • Antal inlägg: 102
    • Visa profil
SV: Vattenhalt nötkött
« Svar #9 skrivet: 2019-01-09 20:25 »
Bra att du opponerar dig. Har länge valt mellan kyckling och kranvatten. Ingen större skillnad på ICA.
Min undulat blir knappt mätt på ICA's frön, kissar mest hela tiden ....

Mvh Mat-Janne (som egentligen heter något annat)

agnetasch

  • Köksmästare
  • *******
  • Antal inlägg: 4493
    • Visa profil
SV: Vattenhalt nötkött
« Svar #10 skrivet: 2019-01-10 07:13 »
På 50-talet var inte köttet segt det var godare smaka kött och inte marinad.
Hurdå inte segt? Åt du någonsin biff med lök (vanligast på fredagar)? Skosula för det mesta, men potatis o lök var gott ;) Söndagssteken var inte heller att leka med. Tur nog hade vi en vass köttkniv, sen fick var o en slåss med sin köttskiva. Men såsen var god.

Gasningen ger köttet en bismak det börjades med på 70 talet.
Detta kommer jag absolut inte ihåg. Är det fel på mitt minne eller på mina smaklökar? Är det någon speciell köttdetalj du menar?

Hälsningar framför rena produkter allt annat blir man sjuk av på lång sikt det märks inte i nuet
Är det några speciella sjukdomar du menar att vi ska drabbas av eller är det bara en domedagspredikan i allmänhet?



webguide

  • Mästerkock
  • ******
  • Antal inlägg: 1045
    • Visa profil
    • Vassaknivar.se
SV: Vattenhalt nötkött
« Svar #11 skrivet: 2019-01-10 10:31 »
Maten fylls med vätska bieffekt det blir mört och håller längre i disk
Sedan gasas köttet för att få en fräsch röd färg.
Allt bara för att få längre hållbarhet och tjäna pengar
en merkostnad för kund i kg pris och moms.
Sluta med detta hycklande
På 50-talet var inte köttet segt det var godare smaka kött och inte marinad.
Gasningen ger köttet en bismak det börjades med på 70 talet.
Hur mycke tjänar staten på mer moms på produkterna,
Hur mycke förlorar kunden i högre pris per/kg 200kr-80kr=120kr/kg
Staten klappar händer och inte skulle de opponerar sig.
Låt kunden få välja utan allt eller med
Hälsningar framför rena produkter allt annat blir man sjuk av på lång sikt det märks inte i nuet

Undrar vad du köper för kött!

Vanligt kött innehåller ca 30% vatten och det förloras vid stekning, vad menar du med "rena produkter"?
Och nej det ligger ingen statlig konspiration bakom det här.

Mat-Janne

  • Köksbiträde
  • ***
  • Antal inlägg: 102
    • Visa profil
SV: Vattenhalt nötkött
« Svar #12 skrivet: 2019-01-10 16:38 »

Webguide skrev: Vanligt kött innehåller ca 30% vatten och det förloras vid stekning
priffe skrev: Och sen vägde jag det. Hade 850 gram kvar av paketet som var märkt 1460.
850 / 1460 = 58% kvar. Kött från ICA?

« Senast ändrad: 2019-01-10 16:40 av Mat-Janne »
Mvh Mat-Janne (som egentligen heter något annat)

webguide

  • Mästerkock
  • ******
  • Antal inlägg: 1045
    • Visa profil
    • Vassaknivar.se
SV: Vattenhalt nötkött
« Svar #13 skrivet: 2019-01-11 08:01 »
Webguide skrev: Vanligt kött innehåller ca 30% vatten och det förloras vid stekning
priffe skrev: Och sen vägde jag det. Hade 850 gram kvar av paketet som var märkt 1460.
850 / 1460 = 58% kvar. Kött från ICA?


Man bör ju väga köttbiten, inte läsa vad som står på paketet och sen är frågan hur den har tillagats, hur länge, till vilken temperatur etc. 30% är inte ett absolut tal utan avser "korrekt" tillagning.

 

Notera: Detta inlägg kommer inte synas förrän det godkänts av en moderator. Om du blir medlem hos Matforum visas det du skriver direkt.

Använd ditt riktiga namn eller smeknamn. Inlägg där namn är företags-, produkt-, hemside-, eller bloggnamn kommer inte att godkännas. Reklam är ej tillåtet. Formulera dig vänligt.

Namn: E-post:
Verifiering:
Skriv ordet klöjm baklänges!:
Hur många laxar finns i en laxask? Skriv antalet med bokstäver!:

- Annonser -