En matbild

Guider

Matbloggat

Författare Ämne: Vad krävs för skinn på potatis?  (läst 3733 gånger)

Andreas

  • Forumvärd
  • *****
  • Antal inlägg: 6575
    • Visa profil
    • Matforum
Vad krävs för skinn på potatis?
« skrivet: 2012-04-04 11:07 »
Jag åt på en lunchrestaurang här för nån vecka sedan och serverades potatis med rejält skinn. Jag har aldrig fått skinn på hemkokad potatis, vad krävs för slags hantering för att det skall uppstå skinn på potatis? Inte för att jag vill ha det :) utan för att förstå vad restaurangen gjorde för fel.
Den som inte frågar får inga svar.

Hankki

  • Köksbiträde
  • ***
  • Antal inlägg: 177
    • Visa profil
SV: Vad krävs för skinn på potatis?
« Svar #1 skrivet: 2012-04-04 11:55 »
Kanske den legat för länge utan att vara täckt så att ytan torkar?

Hasse

  • Forumvärd
  • *****
  • Antal inlägg: 1438
    • Visa profil
SV: Vad krävs för skinn på potatis?
« Svar #2 skrivet: 2012-04-04 12:29 »
Skinn på potatis är riktigt läbbigt, och det borde vara straffbart att servera sådan!

Om jag äter lunch på något ställe som känns lite tveksamt, väljer jag alltid stekt potatis om det finns. Kokt potatis med skinn får jag helt enkelt inte ned. Synd, när kan vara så gott!

Varmhållning kan väl vara en orsak, men Agnetasch menade i en tidigare tråd* att en trolig orsak kan vara en bruten kylkedja. Jag misstänker att detta gäller den färdigskalade, kylda potatis som förekommer för storköksbruk.

*) http://matforum.se/index.php?topic=852.msg14395#msg14395

Andreas

  • Forumvärd
  • *****
  • Antal inlägg: 6575
    • Visa profil
    • Matforum
SV: Vad krävs för skinn på potatis?
« Svar #3 skrivet: 2012-04-05 11:19 »
Kanske den legat för länge utan att vara täckt så att ytan torkar?

Nej, tror inte det. Den låg då i alla fall i en kantin med lock på när jag kom dit. Eller tänkte du innan kokningen? Fast i så fall borde den varit missfärgad.
Den som inte frågar får inga svar.

Andreas

  • Forumvärd
  • *****
  • Antal inlägg: 6575
    • Visa profil
    • Matforum
SV: Vad krävs för skinn på potatis?
« Svar #4 skrivet: 2012-04-05 11:23 »
Varmhållning kan väl vara en orsak

Jo varmhållning brukar väl sägas vara skadligt, men hur länge måste potatisen i så fall varmhållas för att utveckla skinn? Jag kom till lunchrestaurangen i fråga precis då de öppnade...

, men Agnetasch menade i en tidigare tråd* att en trolig orsak kan vara en bruten kylkedja. Jag misstänker att detta gäller den färdigskalade, kylda potatis som förekommer för storköksbruk.

Men potatis i allmänhet är väl inte speciellt känslig för förvaring, ligger inte den potatis man köper oftast i rumstemperatur i butik? ???
Den som inte frågar får inga svar.

kocknicke

  • Kökspraktikant
  • *
  • Antal inlägg: 24
    • Visa profil
SV: Vad krävs för skinn på potatis?
« Svar #5 skrivet: 2012-04-05 12:11 »
det beror lite på hur man kokar potatisen också, kokar man i ugn så blir det ytan lite torrare än om man hade kokat i grytan. Och sen till varmhållningen, det bästa är att ha potatisen i en hållkantin, så att ångan håller potatisen fuktig. Vissa använder vanlig kantin utan hål då blir det lätt torrare.

Hasse

  • Forumvärd
  • *****
  • Antal inlägg: 1438
    • Visa profil
SV: Vad krävs för skinn på potatis?
« Svar #6 skrivet: 2012-04-06 14:02 »
Men potatis i allmänhet är väl inte speciellt känslig för förvaring, ligger inte den potatis man köper oftast i rumstemperatur i butik? ???

Färdigskalad och förkokt potatis av den typ som visas i länken är kylvara.

http://www.flensted.se/1.0.1.0/12/1/

Jag har letat lite på nätet men inte hittat så mycket information. Men i en forumdiskussion mellan skolkökspersonal, framkom att det lätt blir skinn på sådan potatis, men inte varför.

I ett produktblad kan man läsa att utöver hållbarheten, är det viktigt att hålla kylkedjan för att inte försämra kokegenskaperna, vad nu det kan innebära?

 

Notera: Detta inlägg kommer inte synas förrän det godkänts av en moderator. Om du blir medlem hos Matforum visas det du skriver direkt.

Använd ditt riktiga namn eller smeknamn. Inlägg där namn är företags-, produkt-, hemside-, eller bloggnamn kommer inte att godkännas. Reklam är ej tillåtet. Formulera dig vänligt.

Namn: E-post:
Verifiering:
Skriv ordet klöjm baklänges!:
Write pancake in Swedish!:

- Annonser -