En matbild

Guider

Matbloggat

Författare Ämne: Fläskfilétårta eller ska man kalla rätten för filékaka?  (läst 13302 gånger)

Skogis

  • Kock
  • *****
  • Antal inlägg: 521
    • Visa profil
Får erkänna att just fläskfilé inte är speciellt vanligt i mitt kök, men eftersom det verka vara den vanligaste styckningsdetaljen i affären kunde jag inte låta bli att prova en idé jag fick för några dagar sedan.
Jag kryddade först filén med timjan, svartpeppar och rosmarin och skar upp den i 4cm tjocka bitar. Dessa bitar ställde jag på skärbrädan som en butterkaka med de minsta bitarna i mitten och späckade "kakan" med salami, soltorkade tomater och skivad vitlök. Efter det knöt jag ett snöre runt om för att få den att hålla ihop och till slut saltade och pepprade jag.
Hepp!
Efter att jag brynt "kakan/tårtan" fick den samsas med rotfrukter i ugnen för att bli genomstekt.
Här är resultatet


Fläskfilé kan bli riktigt gott om man bara använder den på rätt sätt ;)

Andreas

  • Forumvärd
  • *****
  • Antal inlägg: 6582
    • Visa profil
    • Matforum
Eller kort och gott "fläsktårta" tycker jag låter käckt!  :D

Körde du den på känsla eller använde du termometer?

Jag köper nästan aldrig heller fläskfilé nuförtiden men det där går att spinna vidare på. Undrar hur det skulle fungera att innan tillagningen skiva filén i långa tunna skivor på längden och sen rulla ihop ungefär som en gummisnoddsboll med fyllning mellan.
Den som inte frågar får inga svar.

Skogis

  • Kock
  • *****
  • Antal inlägg: 521
    • Visa profil
Fläsktårta köper jag rätt av. ;D
Jag brukar köra på känsla, och just den här gången var jag nog okänslig för fläsktårtan blev lite åt det torra hållet. Funderade på att späcka med bacon först men valde salami istället, kokt bacon är inte kul.
Om jag minns rätt så skulle väl fläskfilé kallas för grisfilé för några år sedan, ett namnbyte som aldrig blev av, till skillnad från grishals som numera alltid heter karré.
Jag köper inte heller fläskfilé, mest för att smaken är noll och intet, men med rätt innertemp på köttet så kan nog denna tårta bli riktigt god.

Hasse

  • Forumvärd
  • *****
  • Antal inlägg: 1446
    • Visa profil
Kul idé!

Höll "tårtan" ihop efter stekning, eller föll den isär när du hade tagit bort snöret?

Skogis

  • Kock
  • *****
  • Antal inlägg: 521
    • Visa profil
Den delade på sig, nog första gången jag ätit helstekt fläskfilé med mer stekyta än snittyta :)

Andreas

  • Forumvärd
  • *****
  • Antal inlägg: 6582
    • Visa profil
    • Matforum
Jag brukar köra på känsla, och just den här gången var jag nog okänslig för fläsktårtan blev lite åt det torra hållet.

Jo det är ju det med fläskfilé, den är för mager. Egentligen fel bit att använda för den är ju dyrast också.

Funderade på att späcka med bacon först men valde salami istället, kokt bacon är inte kul.

Du tror inte man skulle kunna steka baconet innan då?
Den som inte frågar får inga svar.

Skogis

  • Kock
  • *****
  • Antal inlägg: 521
    • Visa profil
En sak är underlig vad det gäller fläskkött, det ligger minst 40 gånger mer filé än sidfläsk i köttdisken. Vad jag vet så är inte förhållandet så på en vanlig gris ;) Det körs med extrapris på filé allt som oftast men jag kan inte minnas när det fanns färskt sidfläsk att köpa till reducerat pris i min butik.
Mitt andra alternativ till baconet var parmaskinka som nog ger mycket smak men troligen blir torrt som bara den i ugnen. Så det fick bli salami istället. Man skulle kanske kunna vira om hela kakan med bacon, som en baconbomb ;D Men då blir det något helt annat.

Andreas

  • Forumvärd
  • *****
  • Antal inlägg: 6582
    • Visa profil
    • Matforum
Jo fläskfilé är otroligt populärt så den är väl bulk- och lockvara nummer ett i alla affärer. Och 90% kommer väl från Danmark. Undrar just om danskar äter lika mycket fläskfilé? Antar inte det, förmodligen är de smartare än oss. :)

Så du tror alltså inte det skulle fungera att steka baconet ordentligt innan man späckar med det? Då blir det ju inte riktigt kokt. Om än förstås kanske inte knaprigt heller då det lär mjukna.
Den som inte frågar får inga svar.

Skogis

  • Kock
  • *****
  • Antal inlägg: 521
    • Visa profil
Jo fläskfilé är otroligt populärt så den är väl bulk- och lockvara nummer ett i alla affärer. Och 90% kommer väl från Danmark. Undrar just om danskar äter lika mycket fläskfilé? Antar inte det, förmodligen är de smartare än oss. :)
Nä dom exporterar de mesta till sverige. ;) Det är ribbestek som gäller där.

Så du tror alltså inte det skulle fungera att steka baconet ordentligt innan man späckar med det? Då blir det ju inte riktigt kokt. Om än förstås kanske inte knaprigt heller då det lär mjukna.
Jo det går nog utmärkt, men steker man baconet för hårt blir det inget fett kvar, och det var de jag ville ha. Kumminfläsk skulle kanske vara ett alternativ, eller passar inte kumminsmaken i en fläsktårta?

Skogis

  • Kock
  • *****
  • Antal inlägg: 521
    • Visa profil
Eller kort och gott "fläsktårta" tycker jag låter käckt!  :D

Körde du den på känsla eller använde du termometer?

Jag köper nästan aldrig heller fläskfilé nuförtiden men det där går att spinna vidare på. Undrar hur det skulle fungera att innan tillagningen skiva filén i långa tunna skivor på längden och sen rulla ihop ungefär som en gummisnoddsboll med fyllning mellan.
Är du inte rädd för att det skulle bli segt? Att skära längs med köttfibrerna måste göra att det blir svårt att tugga av. Men iofs är väl tanken knappast att man ska stoppa in hela bullen i munnen. Vad skulle du använda som fyllning? Det måste nog också vara avlångt och smalt, bacon kanske.

Andreas

  • Forumvärd
  • *****
  • Antal inlägg: 6582
    • Visa profil
    • Matforum
Jo det går nog utmärkt, men steker man baconet för hårt blir det inget fett kvar, och det var de jag ville ha.

Nä man får förstås steka med måtta. :)

Är du inte rädd för att det skulle bli segt? Att skära längs med köttfibrerna måste göra att det blir svårt att tugga av.

Beror lite på hur tunt man kan skiva...

Vad skulle du använda som fyllning? Det måste nog också vara avlångt och smalt, bacon kanske.

Eller om man kan banka ut skivorna en smula för att få upp bredden så kanske man kan rulla in lite av varje.
Den som inte frågar får inga svar.

Skogis

  • Kock
  • *****
  • Antal inlägg: 521
    • Visa profil
Här är något jag missar ??? om man skär längs med fiberna kan det knappast hjälpa att banka ut bitarna. Bilden jag ser för mig med bollen är att köttet är skuret som snöre, så du förstår att jag tycker att det kan bli bra segt.
Men det finns gott om gott att späcka filébullar med ;)

Andreas

  • Forumvärd
  • *****
  • Antal inlägg: 6582
    • Visa profil
    • Matforum
Menade inte att det blir mer lättuggat av att banka ut bitarna utan att det är lättare att linda in fyllning med bredare bitar. Däremot blir det mer lättuggat ju tunnare man lyckas skära. Dessa två saker går förstås på tvärsen och det är väl då om man kan hitta något slags lämplig balans. :)
Den som inte frågar får inga svar.

Skogis

  • Kock
  • *****
  • Antal inlägg: 521
    • Visa profil
Det går utmärkt att använda ytterfilé till fläsktårta också. Har börjat linda tårtan med bacon, det funkar mycket bra när man grillar. Man får ju ha den i ett halster när man grillar men det säger sig själv ;)

Andreas

  • Forumvärd
  • *****
  • Antal inlägg: 6582
    • Visa profil
    • Matforum
Ah just ja, fläsktårta måste jag försöka komma ihåg att laga någon dag. :)

Är ytterfilé billigare än att filea kotlettraden själv?

Provat med karré?
Den som inte frågar får inga svar.

Skogis

  • Kock
  • *****
  • Antal inlägg: 521
    • Visa profil
Jag stod och fingrade på ett så kallat grillspjut som iofs också är ytterfilé, men färdigkryddat är vad det är och den okryddade ytterfilén var till extrapris. Karré är så gott ändå att grilla så det behöver inte mixtras med. Känns som att fläsktårta är bäst med långa smala köttstycken.

Finns det någon billig styckningsdetalj på nöt som skulle fungera?

Skogis

  • Kock
  • *****
  • Antal inlägg: 521
    • Visa profil
En teaser från grillen :)

Skogis

  • Kock
  • *****
  • Antal inlägg: 521
    • Visa profil
Då var grillsäsongen invigd med just en fläsktårta. Denna gången blev det ytterfilé och späckade med vitlök och hemgjord bacon.
Hög tid för att stoppa lite grillkorv och göra första omgången Halloumi också.

Äntligen vår! ;D

webguide

  • Mästerkock
  • ******
  • Antal inlägg: 1055
    • Visa profil
    • Vassaknivar.se
Den delade på sig, nog första gången jag ätit helstekt fläskfilé med mer stekyta än snittyta :)

Köp transglutaminase så kan du limma ihop delarna till en tårta som håller ihop.

Skogis

  • Kock
  • *****
  • Antal inlägg: 521
    • Visa profil
Det gör ätandet bara svårare, nu blir tårtan "uppskuren" så fort jag klipper snöret.

Skogis

  • Kock
  • *****
  • Antal inlägg: 521
    • Visa profil
Det blev fläsktårta i helgen med wokade nypotatis.

Får nog se över vad som serveras.
delade en benfri kotlettrad i lagom bitar och lindade dessa med hemrökt bacon, till köttet serverades bbqsås(hemgjord) blandad med heläggsmajonnäs (hemgjord) och till detta drack vi öl (hembryggd)
Man skulle kanske prova på att köpa något färdigt ibland?

Skogis

  • Kock
  • *****
  • Antal inlägg: 521
    • Visa profil
Har tänkt höja ribban lite och grilla en laxtårta, problemet är kryddningen. Citronpeppar i all ära men finns det inget annat?
Skinna portionsbitar, krydda och rulla ihop för att sen montera bitarna till en tårta.

Men vilken krydda ska jag använda?

agnetasch

  • Köksmästare
  • *******
  • Antal inlägg: 4502
    • Visa profil
Citrontimjan?

webguide

  • Mästerkock
  • ******
  • Antal inlägg: 1055
    • Visa profil
    • Vassaknivar.se
Yakiniku kanske!?

Skogis

  • Kock
  • *****
  • Antal inlägg: 521
    • Visa profil
Tackar för responsen.
Tyvärr så blev det inte av, hittade ingen lax. Men detta ska testas :)

Citrontimjan?
Tanken har slagit mig gällande örter, är det en blandning eller en speciell timjanssort?

Yakiniku kanske!?

Va e de förnåt? Låter japanskt. Ska kollas upp på nätet.

Blev så exalterad att det inköptes 2 grillar á 99:- bara för att komma åt gallerna, så nu kan det göras familjefläsktårta :)

webguide

  • Mästerkock
  • ******
  • Antal inlägg: 1055
    • Visa profil
    • Vassaknivar.se
Tackar för responsen.
Tyvärr så blev det inte av, hittade ingen lax. Men detta ska testas :)
Tanken har slagit mig gällande örter, är det en blandning eller en speciell timjanssort?

Va e de förnåt? Låter japanskt. Ska kollas upp på nätet.

Blev så exalterad att det inköptes 2 grillar á 99:- bara för att komma åt gallerna, så nu kan det göras familjefläsktårta :)

Hmmm, Jag menade Teriyaki ser jag nu! :)
Men ja, det är japankst, en sås som är väldigt god till bla lax: http://lagajapanskmat.wordpress.com/2011/12/05/teriyaki-yakitori-sas/
http://www.japanesefoodreport.com/2010/08/original-teriyaki.html

agnetasch

  • Köksmästare
  • *******
  • Antal inlägg: 4502
    • Visa profil
Tanken har slagit mig gällande örter, är det en blandning eller en speciell timjanssort?
Citrontimjan är en speciell timjanssort. Jag såg den när jag var på Blomsterlandet o handlade citronmeliss vilket man också borde kunna använda till lax, liksom citronbasilika.

Skogis

  • Kock
  • *****
  • Antal inlägg: 521
    • Visa profil
Teriyake har jag bättre koll på vad det är för något. Har använt den till fisk med gott resultat. Ja varför inte?

Har provat att ha fisken i saltlag ett tag innan tillagningen och det har resulterat i fastare kött, ska kanske prova att marinera med Teriyake.

Örter är helt klart ett alternativ, kan man komplettera med liquide smoke eller blir det för stabbigt?

Hasse

  • Forumvärd
  • *****
  • Antal inlägg: 1446
    • Visa profil
När det handlar om lax, tycker jag att det viktigaste är att inte översteka den. Den får gärna stekas "medium rare" och ha en kärna i mitten som inte är helt genomstekt.

Salt och peppar naturligtvis, men för övrigt hade jag inte krånglat till det. Jag skulle spara örterna till en god sås istället. Lax är så gott i sig och behöver inte mycket mer, enligt min mening.
« Senast ändrad: 2014-06-25 10:32 av Hasse »

MagnusH

  • Kökspraktikant
  • *
  • Antal inlägg: 15
  • En glad matamatör
    • Visa profil
    • Receptsamling
Fläsktårta tycker jag e passande :)

Skogis

  • Kock
  • *****
  • Antal inlägg: 521
    • Visa profil
Med tanke på att jag inte skrivit i tråden på snart 5 år, (fasen vad tiden går fort!) så skulle man kunna tro att det inte bränts på någon sen dess, men visst har det de.
Köpte en pelletsgrill 2017, vilket har gjort livet så mycket enklare vad det gäller grillade tårtor.
Nu räcker det med att bygga tårtan på ett galler och det går utmärkt att avsluta grillningen med ost. Grillen ger bra yta på köttet avsett om man vänder det eller ej.

Lite sugen på att göra ljushållare i stål som kan sitta i tårtan när den grillas, då kan det bli en födelsedagsfläsktårta  :)

 

Notera: Detta inlägg kommer inte synas förrän det godkänts av en moderator. Om du blir medlem hos Matforum visas det du skriver direkt.

Använd ditt riktiga namn eller smeknamn. Inlägg där namn är företags-, produkt-, hemside-, eller bloggnamn kommer inte att godkännas. Reklam är ej tillåtet. Formulera dig vänligt.

Namn: E-post:
Verifiering:
Segt som?:
Bra vad reder sig själv:

- Annonser -