En matbild

Guider

Matbloggat

Författare Ämne: Quooker, är det någon som har erfarenhet av en sådan?  (läst 9952 gånger)

Skogis

  • Kallskänka
  • ****
  • Antal inlägg: 476
    • Visa profil
Är i sluttampen på min köksrenovering och har blivit väldigt sugen på en Quooker. Att alltid ha tillgång till kokande vatten är lockande, men är här någon som använder en sådan och kan säga om den är bra?

Prisvärd kommer den nog aldrig att bli men som sagt, det är lockande med mer eller mindre obegränsad tillgång på kokande vatten.

Där finns också en combivariant som ger varmvatten i den ordinarie kranen, öppna kranen och det kommer varmt vatten på en gång, eller?

Hasse

  • Forumvärd
  • *****
  • Antal inlägg: 1440
    • Visa profil
Lita på din känsla!

Även om det är en pryl som aldrig kommer att betala sig, så är det något du vill ha. Om du har råd, så köp!

Andreas

  • Forumvärd
  • *****
  • Antal inlägg: 6580
    • Visa profil
    • Matforum
Såg att Boverket 2011 ansåg att kokhett vatten från kranen strider mot byggreglerna, hur gick det med det, har Boverket ändrat sig? http://www.vvsforum.se/?id=6670

Ekonomi är alltid intressant. Inköpskostnad runt 10000 kronor. Vad blir den totala driftskostnaden? Energikostnaden "30 öre per dygn i standby läge eller ca 110 kr om året" låter inte farligt, men vad kostar det där "HiTAC aktivt kolfilter" som måste bytas vart 6-8 år? Och hur lång är livslängden på en Quooker, finns nån elektronik eller något värmeelement som kan gå sönder? Går dessa delar enkelt att byta eller måste man köpa en helt ny Quooker?

I första reklamfilmen "Fusion 3-i-1" på www.quooker.se så ser de ut att brygga te, men samtidigt står att vattnet i behållaren är 110 grader varmt, det är väl ändå inte lämplig tebryggningstemperatur..? Och 110 grader är väl heller inte idealt för snabbkaffe som vissa verkar använda den till?

Vilka material kommer i kontakt med det varma vattnet, finns risk för utfällning av något oönskat?
Den som inte frågar får inga svar.

Hankki

  • Köksbiträde
  • ***
  • Antal inlägg: 177
    • Visa profil
Ekonomi och ekonomi, en ny bil blir nog betydligt dyrare och det är det många som VILL ha också.
Som andreas skriver så ska väl grönt te ha 80 grader, kaffe 90-95, svart te ska ha 100

Skogis

  • Kallskänka
  • ****
  • Antal inlägg: 476
    • Visa profil
Såg att Boverket 2011 ansåg att kokhett vatten från kranen strider mot byggreglerna, hur gick det med det, har Boverket ändrat sig? http://www.vvsforum.se/?id=6670
Boverket har åsikter om det mesta, och egentligen ska man väl följa deras råd och dåd, men det är inget som sker alltid  ;)

Ekonomi är alltid intressant. Inköpskostnad runt 10000 kronor. Vad blir den totala driftskostnaden? Energikostnaden "30 öre per dygn i standby läge eller ca 110 kr om året" låter inte farligt, men vad kostar det där "HiTAC aktivt kolfilter" som måste bytas vart 6-8 år? Och hur lång är livslängden på en Quooker, finns nån elektronik eller något värmeelement som kan gå sönder? Går dessa delar enkelt att byta eller måste man köpa en helt ny Quooker?
Nja 10 000:- är väl i underkant om man vill ha en till tappvarmvatten också. Snarare 17-20 000:- med kranen som också behövs.
Har letat runt lite på sidan och hittade att HiTac filtret kostar 450:- så det är ingen stor kostnad i sammanhanget.

Som jag fattar det så är Quookern egentligen bara en rejäl rostfri termos med värmeelement i sig. Får väl se om jag faller för frestelsen eller ej.
Det skulle vara kul att ha en iallafall  :)

Sen gör det inget att tevattnet är för varmt, inte för min del, jag dricker inte te.

Rickard Wutzler

  • Gäst
En Quooker kostar i köksfackhandeln från ca 9 995 kr komplett (inkl kokkran, behållare och allt som behövs för att installera den i ditt kök).
Man behöver byta det aktiva kolfiltret ungefär 1 gång vart femte år, och det kostar 319 kr.

Andreas

  • Forumvärd
  • *****
  • Antal inlägg: 6580
    • Visa profil
    • Matforum
... så ska väl grönt te ha 80 grader, kaffe 90-95, svart te ska ha 100

90-95 grader, är det samma temperatur för brygg- och snabbkaffe?

Boverket har åsikter om det mesta, och egentligen ska man väl följa deras råd och dåd, men det är inget som sker alltid  ;)

Nejvisst, men i många fall är nog deras synpunkter tämligen välgrundade. Visst finns det nån regel som säger att varmvatten från kran får vara max 60 grader? Om nån skållar sig på kokande vatten från din quookerkran (besökare eller om du säljer huset), blir du skadeståndskydlig då?

Som jag fattar det så är Quookern egentligen bara en rejäl rostfri termos med värmeelement i sig.

Termos låter som en begränsad mängd att spola innan varmvattnet tar slut, hur stor gryta går det att fylla egentligen?
Den som inte frågar får inga svar.

Skogis

  • Kallskänka
  • ****
  • Antal inlägg: 476
    • Visa profil
Jag tror att man löst det med en barnsäker kran, det ska tryckas och vridas som på den värsta pillerburken.
Sen verkar det ånga rejält när man kranar upp vatten, så man ryggar nog när det börja pysa om man inte är beredd.

Den jag tittar på är på 7 liter, hade tänkt att ta det varma tappvattnet från den också. Jag har en bit mellan
varmvattenberedaren och köket så det hade varit lyx att få varmvatten direkt när man spolar med kranen.
7 liter kokande vatten ska räcka till 15 liter 60° vatten eller 27 liter 40° och uppvärmningstiden är 15 minuter när
man tömt pottan på kokande vatten.

Om jag värmer upp mitt varmvatten med denna eller om jag tar det från varmvattenberedare kan nog kvitta
ekonomiskt, iallafall driftmässigt.

Som slutkläm får jag nog erkänna att jag är väldans sugen på en. Så jag kommer nog att bestämma mig i veckan
om det blir en eller ej. Får väl återkomma med resultatet.

Är även sugen på en förspolningsdusch, men får väl se hur det blir med en sådan.

Skogis

  • Kallskänka
  • ****
  • Antal inlägg: 476
    • Visa profil
Bortsett från en gashäll som inte fungerar med gasol (har en gammal som funkar så länge) så är köket nu klart.
Quookern blev köpt och är installerad och används var dag. Du har rätt Hasse, man ska gå på magkänslan för jag är helnöjd!
Det fick bli en förspolningsdusch också, en sån som finns i restaurangkök. Passar utmärkt i Ikeas stora vask när man ska diska stora grytor.

Hasse

  • Forumvärd
  • *****
  • Antal inlägg: 1440
    • Visa profil
Kul, Skogis!

Då väntar vi bara på en bild av det nya köket!

Skogis

  • Kallskänka
  • ****
  • Antal inlägg: 476
    • Visa profil
SV: Quooker, är det någon som har erfarenhet av en sådan?
« Svar #10 skrivet: 2014-02-06 12:58 »
Då får ni vänta :)
Kök ska användas och inte tittats på.

Men är du i Skåne och blir sugen på att antingen brygga öl, stoppa korv, göra bacon eller bara röka lite fisk är du välkommen.
Köket står redo.

webguide

  • Mästerkock
  • ******
  • Antal inlägg: 1021
    • Visa profil
    • Vassaknivar.se
SV: Quooker, är det någon som har erfarenhet av en sådan?
« Svar #11 skrivet: 2014-02-06 14:50 »
90-95 grader, är det samma temperatur för brygg- och snabbkaffe?

Snabbkaffe behöver inte värmas, det är reddan bryggt en gång och sedan frystorkat, temperaturen kommer inte att "dra ut mer smak" ur det.

 

Notera: Detta inlägg kommer inte synas förrän det godkänts av en moderator. Om du blir medlem hos Matforum visas det du skriver direkt.

Använd ditt riktiga namn eller smeknamn. Inlägg där namn är företags-, produkt-, hemside-, eller bloggnamn kommer inte att godkännas. Reklam är ej tillåtet. Formulera dig vänligt.

Namn: E-post:
Verifiering:
Stava ordet kjaffägredde rätt!:
Hur många laxar finns i en laxask? Skriv antalet med bokstäver!:

- Annonser -