En matbild

Guider

Matbloggat

Författare Ämne: Leversmak på kött  (läst 4912 gånger)

Mickan

  • Mästerkock
  • ******
  • Antal inlägg: 1532
    • Visa profil
Leversmak på kött
« skrivet: 2013-10-22 20:20 »
Vad är det som gör att jag uppfattar att nötkött, speciellt genomstekt, ofta smakar lever? Tom ytterkanten på en bit oxfilé smakade så. Händer även men relativt långkokt köttfärssås.
Video meliora proboque deteriora sequor

Hasse

  • Forumvärd
  • *****
  • Antal inlägg: 1440
    • Visa profil
SV: Leversmak på kött
« Svar #1 skrivet: 2013-10-23 20:19 »
Det är inte bara du, Mickan, som har känt denna bismak. Det har hänt mig också och uppenbarligen fler än oss. Jag gjorde en snabb googling och hittade en uppsats av Ranjeeta Wadhwani som behandlar ämnet. Jag har inte läst den, men sammanfattningen börjar så här:

Liver off-flavor is a sporadic problem that limits the consumer acceptance of several beef chuck muscles, including the infraspinatus (flat iron steak). Residual blood hemoglobin is known to contribute to liver off-flavor development. This study was conducted to evaluate factors affecting development of liver off-flavor after cooking of beef chuck (shoulder) muscles.

Om du googlar på "Cause and Prevention of Liver Off-Flavor in Five Beef Chuck Muscles" så hittar du uppsatsen som PDF-fil.

Mickan

  • Mästerkock
  • ******
  • Antal inlägg: 1532
    • Visa profil
SV: Leversmak på kött
« Svar #2 skrivet: 2013-10-25 10:06 »
Det är inte bara du, Mickan, som har känt denna bismak. Det har hänt mig också och uppenbarligen fler än oss. Jag gjorde en snabb googling och hittade en uppsats av Ranjeeta Wadhwani som behandlar ämnet. Jag har inte läst den, men sammanfattningen börjar så här:

Liver off-flavor is a sporadic problem that limits the consumer acceptance of several beef chuck muscles, including the infraspinatus (flat iron steak). Residual blood hemoglobin is known to contribute to liver off-flavor development. This study was conducted to evaluate factors affecting development of liver off-flavor after cooking of beef chuck (shoulder) muscles.

Om du googlar på "Cause and Prevention of Liver Off-Flavor in Five Beef Chuck Muscles" så hittar du uppsatsen som PDF-fil.

Den ska jag läsa! Extra kul för läkarmannen som forskat om blod!
Video meliora proboque deteriora sequor

six

  • Gäst
SV: Leversmak på kött
« Svar #3 skrivet: 2018-04-04 10:12 »
Kött är inte enda maten med bismak av lever, har under den senaste tiden tyckt mig känna lever smak i lax som jag gravat. Endast salt och socker är tillsatt.

 

Notera: Detta inlägg kommer inte synas förrän det godkänts av en moderator. Om du blir medlem hos Matforum visas det du skriver direkt.

Använd ditt riktiga namn eller smeknamn. Inlägg där namn är företags-, produkt-, hemside-, eller bloggnamn kommer inte att godkännas. Reklam är ej tillåtet. Formulera dig vänligt.

Namn: E-post:
Verifiering:
Skriv ordet klöjm baklänges!:
Stava ordet kjaffägredde rätt!:

- Annonser -