En matbild

Guider

Matbloggat

Författare Ämne: EU-direktiv gällande rökt mat.  (läst 1340 gånger)

Skogis

  • Kock
  • *****
  • Antal inlägg: 508
    • Visa profil
EU-direktiv gällande rökt mat.
« skrivet: 2014-11-04 20:25 »
Andreas, du undrade var jag hört om EU-direktivet gällande rökt mat. Nu kan jag faktiskt hänvisa till iofs bara en notis men ändå, i senaste numret av Mathantverk.

Det gäller de förhöjda värdena av polyaromatiska kolvätena (PAH) som är boven i dramat. Dessa ämnen kan i höga halter vara cancerogena. Samma ämnen bildas, men i högre koncentrationer, också av stearinljus, vedeldning och inte att förglömma vid grillning. Så för att minska hälsovådligheten gällande rökt mat, vill EU sänka gränsvärdena. Lovvärt men beräkningar EU har gjort, säger att ungefär 5! personer inom EU får cancer till följd av PAH. En halvering rädda därför livet på 2-3 personer om året om allt stämmer.

De rökta produkterna som har svårast att klara gränsvärdena är flatrökt fisk, men förhöjda värden har även hittats i köttprodukter. Sverige var först att anmäla önskan om ett undantag för mindre rökerier.
De svenska förhandlarna fick till ett 3-årigt stopp för sänkningen av PAH. Under tiden ska en konkretiserad lista tas fram över vilka produkter som bör undantas.
Saxat från Mathantverk nr 3 2014.

Som de håller på, de där folkvalda ???

 

Notera: Detta inlägg kommer inte synas förrän det godkänts av en moderator. Om du blir medlem hos Matforum visas det du skriver direkt.

Använd ditt riktiga namn eller smeknamn. Inlägg där namn är företags-, produkt-, hemside-, eller bloggnamn kommer inte att godkännas. Reklam är ej tillåtet. Formulera dig vänligt.

Namn: E-post:
Verifiering:
Skriv ordet klöjm baklänges!:
Stava ordet kjaffägredde rätt!:

- Annonser -