En matbild

Guider

Matbloggat

Författare Ämne: Problemlösning: Muffins > veganska muffins  (läst 3266 gånger)

Elias

  • Kökspraktikant
  • *
  • Antal inlägg: 3
    • Visa profil
Problemlösning: Muffins > veganska muffins
« skrivet: 2016-06-29 14:25 »
Hej!

Jag har bakat Icas kladdmuffins (länk nedan) några gånger. Första gången följde jag receptet och muffinsen blev bra och jag blev nöjd med resultatet. Andra gången ersatte jag margarinet med rapsolja, vilket också gav ett gott (skojar inte) resultat. Resultatet av tredje och fjärde bakningen blev dock katastrofala. Receptet ska ha två ägg, vilket ersattes med två tsk bakpulver, samt att margarin ersattes mot rapsolja. Muffinsen svällde inte upp i ugnen och blev inte kladdiga, utan torra. Vid tredje tillfället blev de nästan oätliga, men aningen lite bättre vid fjärde tillfället, dock inte som första tillfället.
Till frågan: hur får jag ätbara kladdmuffins utan animaliska produkter att bli som första tillfället?

Länk: www.ica.se/recept/kladdmuffins-551761


Mvh Elias

agnetasch

  • Köksmästare
  • *******
  • Antal inlägg: 4466
    • Visa profil
SV: Problemlösning: Muffins > veganska muffins
« Svar #1 skrivet: 2016-06-30 06:26 »
Prova att göra "5-minuterskakan" som muffins. Den innehåller inte några ägg. Smält Bregott ersätts av olja o mjölk av någon vegansk variant.

Smält 40 g (eller 3 msk) extrasaltat Bregott i mikron

Blanda ihop:
4 msk mjöl
4 msk socker
2 msk kakao
1 krm bakpulver
2 krm vaniljsocker
Häll sedan i:
3 msk mjölk
Smält Bregott

Kör 2 minuter på högsta effekt (1000W)
Stjälp upp kakan omedelbart o ät den ljummen med den halvfrusna grädden.
Kakan blir inte gummiartad eftersom det inte är något ägg i, men den är lite krämig i botten (som blir toppen)

webguide

  • Mästerkock
  • ******
  • Antal inlägg: 1017
    • Visa profil
    • Vassaknivar.se
SV: Problemlösning: Muffins > veganska muffins
« Svar #2 skrivet: 2016-06-30 11:35 »
Hej!

Jag har bakat Icas kladdmuffins (länk nedan) några gånger. Första gången följde jag receptet och muffinsen blev bra och jag blev nöjd med resultatet. Andra gången ersatte jag margarinet med rapsolja, vilket också gav ett gott (skojar inte) resultat. Resultatet av tredje och fjärde bakningen blev dock katastrofala. Receptet ska ha två ägg, vilket ersattes med två tsk bakpulver, samt att margarin ersattes mot rapsolja. Muffinsen svällde inte upp i ugnen och blev inte kladdiga, utan torra. Vid tredje tillfället blev de nästan oätliga, men aningen lite bättre vid fjärde tillfället, dock inte som första tillfället.
Till frågan: hur får jag ätbara kladdmuffins utan animaliska produkter att bli som första tillfället?

Länk: www.ica.se/recept/kladdmuffins-551761


Mvh Elias

Du kan inte ersätta ägg med bakpulver, ägg innehåller proteiner som sväller när de vispas och binder luft i proteinbubblor, när proteinerna koagulerar på grund av uppvärmningen så stannar bubblorna kvar.
Du kan t.ex. skaffa äggvitepulver (albumin) som är tillverkad av sojabönor, blanda det med vatten och använda som ersättning för äggen (det borde fungera). Då kan du dessutom testa att använda nån bärjuice istället för vatten till proteinvätskan.

Jag gör maränger på det sättet eftersom jag då kan göra maränger t.ex. av citronsaft eller röbetssaft.

Elias

  • Kökspraktikant
  • *
  • Antal inlägg: 3
    • Visa profil
SV: Problemlösning: Muffins > veganska muffins
« Svar #3 skrivet: 2016-07-01 11:46 »
Prova att göra "5-minuterskakan" som muffins. Den innehåller inte några ägg. Smält Bregott ersätts av olja o mjölk av någon vegansk variant.

Tror du att det funkar med Oatlys havredryck som en vegansk variant?

Elias

  • Kökspraktikant
  • *
  • Antal inlägg: 3
    • Visa profil
SV: Problemlösning: Muffins > veganska muffins
« Svar #4 skrivet: 2016-07-01 11:57 »
Du kan inte ersätta ägg med bakpulver, ägg innehåller proteiner som sväller när de vispas och binder luft i proteinbubblor, när proteinerna koagulerar på grund av uppvärmningen så stannar bubblorna kvar.
Du kan t.ex. skaffa äggvitepulver (albumin) som är tillverkad av sojabönor, blanda det med vatten och använda som ersättning för äggen (det borde fungera). Då kan du dessutom testa att använda nån bärjuice istället för vatten till proteinvätskan.

Intressant! Vet du vart det går att köpa äggvitepulver på soja? Går det att hitta i de vanligaste matbutikerna (Willys, coop, ica)?
När man har blandat äggviteproteinet på soja med vatten, så följer man receptet som vanligt?

agnetasch

  • Köksmästare
  • *******
  • Antal inlägg: 4466
    • Visa profil
SV: Problemlösning: Muffins > veganska muffins
« Svar #5 skrivet: 2016-07-02 06:57 »
Tror du att det funkar med Oatlys havredryck som en vegansk variant?
Säkert. Värt att prova i alla fall.

webguide

  • Mästerkock
  • ******
  • Antal inlägg: 1017
    • Visa profil
    • Vassaknivar.se
SV: Problemlösning: Muffins > veganska muffins
« Svar #6 skrivet: 2016-07-04 07:58 »
Intressant! Vet du vart det går att köpa äggvitepulver på soja? Går det att hitta i de vanligaste matbutikerna (Willys, coop, ica)?
När man har blandat äggviteproteinet på soja med vatten, så följer man receptet som vanligt?

Nej, det måste du beställa från specialbutiker, det finns andra ingredienser att använda är, jag föreslår att du frågar dem vad det är du vill göra:
https://www.modernistpantry.com/ - Du har din beställning inom en vecka
http://store.molecularrecipes.com/ - Också snabb service

Lycka till! :)

kurt

  • Kallskänka
  • ****
  • Antal inlägg: 455
    • Visa profil

webguide

  • Mästerkock
  • ******
  • Antal inlägg: 1017
    • Visa profil
    • Vassaknivar.se

 

Notera: Detta inlägg kommer inte synas förrän det godkänts av en moderator. Om du blir medlem hos Matforum visas det du skriver direkt.

Använd ditt riktiga namn eller smeknamn. Inlägg där namn är företags-, produkt-, hemside-, eller bloggnamn kommer inte att godkännas. Reklam är ej tillåtet. Formulera dig vänligt.

Namn: E-post:
Verifiering:
Skriv ordet klöjm baklänges!:
Stava ordet kjaffägredde rätt!:

- Annonser -