En matbild

Guider

Matbloggat

Författare Ämne: Skev gjutjärnspanna  (läst 1199 gånger)

Sara E

 • Gäst
Skev gjutjärnspanna
« skrivet: 2017-12-07 22:48 »
Hej alla gjutgärnsexperter!

Jag har ärvt en stor, tung gjutjärnspanna som jag använt nästan dagligen i 20 år. På senare år har den dock blivit konvex i botten. Den lätt skålformade formen består även efter att pannan har värmts upp försiktigt.

Jag gissar att detta har skett sedan induktionsspisens intåg i hemmet, att jag haft för hög värme på plattan för att järnet snabbt ska bli varmt.

Nu till min fråga: finns det något man kan göra för att reparera pannan? Kan man lämna in den någonstans? Den är ju så fin och gedigen för övrigt, det är ju bara det att pannkakorna endast får färg i mitten ...

Tacksam för svar från någon kunnig inom området!
Mvh Sara

Gastrofysik

 • Kökspraktikant
 • *
 • Antal inlägg: 35
  • Visa profil
SV: Skev gjutjärnspanna
« Svar #1 skrivet: 2017-12-08 23:05 »
Ojoj. inte lätt att fixa! Den har böjt sig pga spänningar i materialet som uppstått genom för hög värme eller för snabb nedkylning. Min händige svärfar har framgångsrikt provat s.k. "avspänningsglödgning". Då hettar man upp hela pannan och låter den svalna långsamt, t ex genom att göra en stor brasa i trädgården, lägga panna mitt i och låta allt brinna ut o peta frampannan ur askan dagen därpå. Då gäller det att ta bort ev trähandtag ;-)
(Jag skojar inte, se https://sv.wikipedia.org/wiki/Gödgning )
Ett lite med civiliserat sätt är att brassa på i klotgrillen, lägga panna i kolet lägga på locket, stänga spjällen o låta allt svalna.
Att plansvarva blir dyrare än att köpa flera nya pannor, om du nu skulle hitta någon som ens kan göra det) och du riskerar att allt blir skevt igen....

Mat-Janne

 • Köksbiträde
 • ***
 • Antal inlägg: 125
  • Visa profil
SV: Skev gjutjärnspanna
« Svar #2 skrivet: 2017-12-10 15:43 »
Beror på vad du har för verkstad. Utöver Gastrofysiks utmärkta svar kan du prova att försiktigt pressa tillbaka botten med en sån här:
https://www.blocket.se/stockholm/Verkstadspress_hydraulisk_12_ton___140208__75938692.htm
eller
https://goo.gl/images/jSsA9B
Mvh Mat-Janne (som egentligen heter något annat)

 

Notera: Detta inlägg kommer inte synas förrän det godkänts av en moderator. Om du blir medlem hos Matforum visas det du skriver direkt.

Använd ditt riktiga namn eller smeknamn. Inlägg där namn är företags-, produkt-, hemside-, eller bloggnamn kommer inte att godkännas. Reklam är ej tillåtet. Formulera dig vänligt.

Namn: E-post:
Verifiering:
Segt som?:
Allting har en ände, men vad har två?:

- Annonser -