En matbild

Guider

Matbloggat

Författare Ämne: Lite äppelmos, mkt förloras med assistent.  (läst 742 gånger)

jorm79

  • Kökspraktikant
  • *
  • Antal inlägg: 3
    • Visa profil
Lite äppelmos, mkt förloras med assistent.
« skrivet: 2018-09-05 21:15 »
Hej,
När jag var liten gjorde min mor alltid äppelmos på hösten i sin assistent till oss barn. När jag fick egna barn köpte jag en egen begagnad assistent (model 7) för att föra tradition vidare.
Jag minns att det var packade kärnhus som kom ut i slasken när jag var liten. Döm av min förvåning när det mesta av moset tog vägen ut i slasken ist f silen där moset väntas komma! Jag har testat olika grader av förkokning av äpplena men med samma resultat. Vad gör jag för fel? Kan någon hjälpa mina barn att få lite mos  :)
Tack på förhand.
/J

Cathy

  • Gäst
SV: Lite äppelmos, mkt förloras med assistent.
« Svar #1 skrivet: 2018-09-07 18:06 »
Med mitt eget stretande med en omgång äppelmos häromveckan i färskt minne så undrar jag vilka äpplen du har använt? Vissa sorter faller sönder till mos alldeles av sig själva. Andra vägrar falla sönder även sedan de mjuknat och måste bearbetas rätt ihärdigt för att gå igenom durkslaget jag för dagen hade döpt om till passervagga.
Testa att mikra ett par klyftor 15-20 sekunder eller så. Faller de sönder så blir det bra äppelmos. Håller de ihop även efter att de har mjuknat så gör något annat av dem.

jorm79

  • Kökspraktikant
  • *
  • Antal inlägg: 3
    • Visa profil
SV: Lite äppelmos, mkt förloras med assistent.
« Svar #2 skrivet: 2018-09-19 21:10 »
Hej Cathy,
Tack för tipset. Det skall jag testa. Jag har använt bl a transparant blanche (med reservation för stavningen) men även fastare äpplen. Allt med samma resultat :(

Andreas

  • Forumvärd
  • *****
  • Antal inlägg: 6580
    • Visa profil
    • Matforum
SV: Lite äppelmos, mkt förloras med assistent.
« Svar #3 skrivet: 2018-09-23 19:13 »
Har aldrig provat göra mos med assistent, men har för mig jag hört nånstans att man på nåt vis ska köra igenom moset flera gånger för att få ut allt?

Det är mer jobb förstås, men jag kokar urkärnade skalade äpplen och kör med mixerstav.
Den som inte frågar får inga svar.

webguide

  • Mästerkock
  • ******
  • Antal inlägg: 1035
    • Visa profil
    • Vassaknivar.se
SV: Lite äppelmos, mkt förloras med assistent.
« Svar #4 skrivet: 2018-09-25 07:44 »
Jag kokar äpplena tills de blir mosiga, men annars är ju Andreas inne på rätt spår. Jag har också en Hotmix home, en värmemixer där är det enkelt att göra äppelmos, bara att hälla ner alla ingredienser i den och ställa in temperauren. Har inte testat, men skulle tro att 90-95 grader blir bra. :)

jorm79

  • Kökspraktikant
  • *
  • Antal inlägg: 3
    • Visa profil
SV: Lite äppelmos, mkt förloras med assistent.
« Svar #5 skrivet: 2018-09-29 23:11 »
Tack för tipsen. Att skala, kärna ur och mosa dem med en potatisstomp (efter lite kokning) är favoriten, men det var för mkt jobb i år med att skala hela skörden :)

 

Notera: Detta inlägg kommer inte synas förrän det godkänts av en moderator. Om du blir medlem hos Matforum visas det du skriver direkt.

Använd ditt riktiga namn eller smeknamn. Inlägg där namn är företags-, produkt-, hemside-, eller bloggnamn kommer inte att godkännas. Reklam är ej tillåtet. Formulera dig vänligt.

Namn: E-post:
Verifiering:
Stava ordet kjaffägredde rätt!:
Write pancake in Swedish!:

- Annonser -