En matbild

Guider

Matbloggat

Författare Ämne: Blir varmrökt saltare än kallrökt?  (läst 675 gånger)

agnetasch

  • Köksmästare
  • *******
  • Antal inlägg: 4496
    • Visa profil
Blir varmrökt saltare än kallrökt?
« skrivet: 2018-11-24 16:31 »
Först trodde jag att jag misstog mig men nu har det hänt igen. När jag saltar lax inför en rökning använder jag samma mängd salt + socker vare sig jag ska varmröka eller kallröka. Nu har jag märkt att den varmrökta laxen blir saltare än den kallrökta. Blir den verkligen det. Finns det en kemisk förklaring till det eller inbillar jag mig bara. Någon som vet?

Skratta inte åt mig, det räcker att min man gör det :(

Zibi

  • Kökspraktikant
  • *
  • Antal inlägg: 12
    • Visa profil
SV: Blir varmrökt saltare än kallrökt?
« Svar #1 skrivet: 2018-11-25 14:55 »
Om jag inte missminner mig, så förändras fibrerna/texturen på ett annat sätt när man värmer kallrökt lax än varmrökt lax.

Tyvärr kan jag inte svara speciellt vetenskapligt på varför det sker. Men dina smaklökar luras inte, utan det är helt korrekt att det smakar med salt.

Skogis

  • Kock
  • *****
  • Antal inlägg: 505
    • Visa profil
SV: Blir varmrökt saltare än kallrökt?
« Svar #2 skrivet: 2018-11-25 18:23 »
Min gissning är att vätskemängden som håller sältan i den varmrökta laxen förmodligen är mindre än i en kallrökt dito vilket i sin tur ger en saltare fisk. Värmen borde ånga av vätska från fisken så det är väl inte otroligt.

agnetasch

  • Köksmästare
  • *******
  • Antal inlägg: 4496
    • Visa profil
SV: Blir varmrökt saltare än kallrökt?
« Svar #3 skrivet: 2018-11-26 07:19 »
vätskemängden som håller sältan i den varmrökta laxen förmodligen är mindre än i en kallrökt dito
Så kan det vara. Lätt att kolla egentligen; man väger laxarna före o efter rökningen. Den som har tappat mest vikt är troligtvis saltast :D

Men dina smaklökar luras inte, utan det är helt korrekt att det smakar med salt
Tack för support :-*

Skogis

  • Kock
  • *****
  • Antal inlägg: 505
    • Visa profil
SV: Blir varmrökt saltare än kallrökt?
« Svar #4 skrivet: 2018-11-26 07:55 »
Gissar friskt som vanligt men man kan väl jämföra det med när man gör fermenterad/torkar korv, då får man ta höjd för salthalten i korven när den är färdig.

 

Notera: Detta inlägg kommer inte synas förrän det godkänts av en moderator. Om du blir medlem hos Matforum visas det du skriver direkt.

Använd ditt riktiga namn eller smeknamn. Inlägg där namn är företags-, produkt-, hemside-, eller bloggnamn kommer inte att godkännas. Reklam är ej tillåtet. Formulera dig vänligt.

Namn: E-post:
Verifiering:
Stava ordet kjaffägredde rätt!:
Hur många laxar finns i en laxask? Skriv antalet med bokstäver!:

- Annonser -