En matbild

Guider

Matbloggat

Författare Ämne: Mala färs av julskinks rester  (läst 599 gånger)

Robin.f

  • Gäst
Mala färs av julskinks rester
« skrivet: 2018-12-27 09:50 »
Tjena

Satt och samtala med sambon ifall man kan göra fläskfärs av julskinka? Vi har nämligen en hel 2kg kvar i kylen (Färdig kokt).
Vet man kan göra pytt i panna och så men vi har en köttkvarn vi skulle vilja testa göra färs med. Är de ett omöjligt uppdrag eller är det bara mala på?

Tack på förhand????

Skogis

  • Kock
  • *****
  • Antal inlägg: 509
    • Visa profil
SV: Mala färs av julskinks rester
« Svar #1 skrivet: 2018-12-27 11:26 »
Spännande!

Jag har aldrig funderat på att mala kokt kött i köttkvarnen och har ingen aning om hur resultatet skulle bli. Men det låter som något jag skulle få för mig. Vad skulle ni laga med det malda köttet?

Mitt råd är nog att prova med några bitar och se vad det blir för konsistens på det som kommer ur kvarnen. Färs lär det inte bli, proteinerna i köttet förändras vid kokning och tappar klistrigheten som finns i rått kött så min förväntan är nog att det blir mer köttgröt än färs.

Kokt rimmat kött är svårt att använda till annat än pajer, pizzor, pastasåser, pålägg och just pytt (många P blev det :) ) och 2 kg kan bli lite övermäktigt.
Köpte en rimmad rå julskinka för några år sedan och malde ner till korv, men resultatet blev inte tillräckligt bra för att jag ska göra om det.

Robin.f

  • Gäst
SV: Mala färs av julskinks rester
« Svar #2 skrivet: 2018-12-27 13:07 »
Ja det va lite ett sånt svar jag vill få ????.
Misstänkte det är svårt att mala det till färs om det är kokt.
Får bli nåt annat av denna skinka då misstänker jag. E rätt less på julmat nu ????

Mat-Janne

  • Köksbiträde
  • ***
  • Antal inlägg: 122
    • Visa profil
SV: Mala färs av julskinks rester
« Svar #3 skrivet: 2018-12-27 15:23 »
Varför inte dela skinkan i mindre bitar, lägg dem i en matberedare med vassa knivar och kör en kort stund först. Upprepa tills "färsen" är lagom grov.
Mvh Mat-Janne (som egentligen heter något annat)

webguide

  • Mästerkock
  • ******
  • Antal inlägg: 1051
    • Visa profil
    • Vassaknivar.se
SV: Mala färs av julskinks rester
« Svar #4 skrivet: 2018-12-28 08:05 »
Varför inte dela skinkan i mindre bitar, lägg dem i en matberedare med vassa knivar och kör en kort stund först. Upprepa tills "färsen" är lagom grov.

Det funkar, det kommer att bli som köttet i en rilette, vilket ju innebär att du kan göra en rilette på det. Det finns massor av recept på detta och det här är ett :) https://www.hemtrevligt.se/icakuriren/recept/rillettes-enligt-tore-wretman/

 

Notera: Detta inlägg kommer inte synas förrän det godkänts av en moderator. Om du blir medlem hos Matforum visas det du skriver direkt.

Använd ditt riktiga namn eller smeknamn. Inlägg där namn är företags-, produkt-, hemside-, eller bloggnamn kommer inte att godkännas. Reklam är ej tillåtet. Formulera dig vänligt.

Namn: E-post:
Verifiering:
Skriv ordet klöjm baklänges!:
Stava ordet kjaffägredde rätt!:

- Annonser -