En matbild

Guider

Matbloggat

Författare Ämne: Matlagningstermer  (läst 24472 gånger)

Anne

  • Mästerkock
  • ******
  • Antal inlägg: 1083
    • Visa profil
    • Anne's Food
SV: Matlagningstermer
« Svar #20 skrivet: 2007-09-04 09:15 »
Är blanchera samma som svenska förvälla? Nästan va?
Anne's Food - min matblogg

agnetasch

  • Köksmästare
  • *******
  • Antal inlägg: 4466
    • Visa profil
SV: Matlagningstermer
« Svar #21 skrivet: 2007-09-04 10:44 »
Tydligen precis samma.Blanchera,förvälla,slaka,nåt mer?

Hasse

  • Forumvärd
  • *****
  • Antal inlägg: 1439
    • Visa profil
SV: Matlagningstermer
« Svar #22 skrivet: 2007-09-04 21:59 »
Vad har du för källa Hasse?
Jag var inte så vetenskaplig att jag antecknade några källor. Jag googlade på "frikassé" och "ragu", och jämförde lite mellan de träffar jag fick. Dessutom en rejäl portion magkänsla. Min mormor kallade kokt kalv i dillsås för kalvfrikassé. Men jag har svårt för att kalla stekt lever i gräddsås för leverfrikassé, det måste vara en ragu.

Således ett högst ovetenskapligt ställningstagande!
« Senast ändrad: 2007-09-04 22:26 av Hasse »

johan

  • Kökspraktikant
  • *
  • Antal inlägg: 1
    • Visa profil
SV: Matlagningstermer
« Svar #23 skrivet: 2007-09-11 00:40 »

agnetasch

  • Köksmästare
  • *******
  • Antal inlägg: 4466
    • Visa profil
SV: Matlagningstermer
« Svar #24 skrivet: 2007-09-11 09:29 »
Hm,dom helpocherade äggen ser ut som små torkade barnskor,såna som stolta föräldrar brukar spara på.

Urban

  • Forumvärd
  • *****
  • Antal inlägg: 1360
    • Visa profil
SV: Matlagningstermer
« Svar #25 skrivet: 2007-09-11 17:23 »
Välkommen till forumet Johan!.

Hasse

  • Forumvärd
  • *****
  • Antal inlägg: 1439
    • Visa profil
SV: Matlagningstermer
« Svar #26 skrivet: 2008-04-28 23:06 »
En fundering så här på kvällskvisten:

Vad är det egentligen för skillnad mellan äggröra och omelett?
« Senast ändrad: 2008-04-28 23:11 av Hasse »

Rookie-T

  • Köksbiträde
  • ***
  • Antal inlägg: 235
    • Visa profil
SV: Matlagningstermer
« Svar #27 skrivet: 2008-04-29 00:35 »
Jag har jobbat på 3 ställen hitills där "blancha" är att  snabbt sänka ner råvaran i vatten för upphettning, Typ Sparris och broccoli.
men annars så är det nog rätt med att man först "blanchar" och sedan tillagar på annat sätt, ex grillar.

och där jag jobbar för tillfället så har vi en pocherad firre på menyn. Det är alltså att tillaga i sjudande vatten/annan vätska. alltså inte koka utan pochera (sjuda, varsam "kokning" 97-98c )

Man har ju tidsaspekten också,när ska rätten ätas?
Pochera=du kokar ett livsmedel försiktigt o äter det omedelbart.
Blanchera=du kokar ett livsmedel,häller av kokvattnet o fortsätter tillagningen på något annat sätt.

Jepp det stämmer ju rätt bra. Men vill ju även tillägga att om frasen "blancha av grönsakerna!" används under service på en restaurang så menas det förmodligen att doppa i varmvatten, Iaf vad jag lärt mig ute på fältet.
« Senast ändrad: 2008-04-29 00:41 av Rookie-T »
53 55 47 20 4d 49 4e 20 52 c3 96 56 21

Rookie-T

  • Köksbiträde
  • ***
  • Antal inlägg: 235
    • Visa profil
SV: Matlagningstermer
« Svar #28 skrivet: 2008-04-29 00:46 »
En fundering så här på kvällskvisten:

Vad är det egentligen för skillnad mellan äggröra och omelett?

Okej, Utseende mässigt så  är omelett en "kaka" och Äggröra är en "gegga"

Omelett tillagas i panna och inte under omrörning. Äggröra tillagas i kastrull under konstant omrörning typ. Det är lite i enkla drag sådär.
53 55 47 20 4d 49 4e 20 52 c3 96 56 21

Hasse

  • Forumvärd
  • *****
  • Antal inlägg: 1439
    • Visa profil
SV: Matlagningstermer
« Svar #29 skrivet: 2008-04-29 18:29 »
Men en fransk omelett ska man ju röra i?

Tror i och för sig att jag har en hyfsad känsla för vad som är omelett och vad som är äggröra när jag ser dem, men det vore kul att veta vad som egentligen skiljer dem åt. Är det bara "kaka" kontra "gegga"? Hur är det med smeten?
« Senast ändrad: 2008-04-29 21:28 av Hasse »

agnetasch

  • Köksmästare
  • *******
  • Antal inlägg: 4466
    • Visa profil
SV: Matlagningstermer
« Svar #30 skrivet: 2008-04-30 09:07 »
Vatten i omeletten om det är en vanlig fransk omelett vi talar om. Den ska man förresten inte röra i, bara lyfta lite försiktigt här o där med en gaffel så att den rinnande smeten kommer in under den redan stelnade. Petiga människor saltar inte PÅ omeletten för då kan den bli prickig :o
Grädde eller mjölk i äggröran.
Äggröra utan vätska blir scrambled eggs.

jelvis

  • Kallskänka
  • ****
  • Antal inlägg: 363
    • Visa profil
SV: Matlagningstermer
« Svar #31 skrivet: 2008-04-30 11:35 »
Agneta, jag är lite nyfiken på dina definitioner. Jag skulle gissa att övervägande delen av recepten på "Scrambled eggs" på nätet innehåller mjölk/grädde. En definitionsglidning?

Jag har inte heller sett att definitionen av fransk omelett skulle vara något annat än vatten som man sedan kan grädda på olika vis.

Jag är förvirrad. :)

agnetasch

  • Köksmästare
  • *******
  • Antal inlägg: 4466
    • Visa profil
SV: Matlagningstermer
« Svar #32 skrivet: 2008-04-30 12:01 »
Jag skrev inte vanlig fransk omelett i motsats till ovanlig fransk omelett utan i motsats till t.ex ugnsomelett (med mjölk)
När jag kollade på menyse.com hittade jag detta: "En svensk omelett lagas normalt med vatten, vilket gör omeletten mer porös. En fransk omelett lagas oftast utan vatten" Hupp!
Scrambled eggs som lagas med mjölk/grädde är creamy scrambled eggs. Men eftersom det blir vanligare o vanligare att tillaga scrambled eggs med mejerivaror har de väl kommit att kallas bara scrambled eggs, säkert en definitionsglidning.
Du kommer väl ihåg filmen:
http://www.seriouseats.com/videos/2007/09/video-how-to-make-scrambled-eggs-with-tips-and-tricks.html

jelvis

  • Kallskänka
  • ****
  • Antal inlägg: 363
    • Visa profil
SV: Matlagningstermer
« Svar #33 skrivet: 2008-04-30 16:18 »
Jag skrev inte vanlig fransk omelett i motsats till ovanlig fransk omelett utan i motsats till t.ex ugnsomelett (med mjölk)

Ah, då fattar jag.

Intressant, då får jag nog alltid specificera att jag vill ha creamy scrambled eggs utomlands så att jag inte får något som jag inte vill ha. :-)

Eftersom jag är hemma och är krasslig så testade jag både ovanstående och Gordons scrambled eggs (som är det sätt jag brukar göra det på numera).
http://www.seriouseats.com/required_eating/2007/04/gordon-ramsay-makes-scrambled.html

För min del föredrar jag Gordons scrambled eggs. Mycket, mycket bättre. De andra ser mer ut som köksolycka. :)

agnetasch

  • Köksmästare
  • *******
  • Antal inlägg: 4466
    • Visa profil
SV: Matlagningstermer
« Svar #34 skrivet: 2008-05-01 13:42 »
Amerikansk mat ÄR en köksolycka ;) Tänk dig dessa ägg ihop med vedpinnebacon, wettexpannkakor med en flod lönnsirap, lite smaklös grits o en mugg tefärgat kaffe. MUMS ;D
« Senast ändrad: 2008-05-01 13:45 av agnetasch »

andersj61

  • Gäst
SV: Matlagningstermer
« Svar #35 skrivet: 2018-02-27 14:26 »
Jag lärde mig en gång i tiden att i en ragu så kokar man med köttet hela tiden medan i en fricassé så kokar man köttet färdigt, tar upp det och gör en sås/stuvning som det koka köttet läggs ner i.

 

Notera: Detta inlägg kommer inte synas förrän det godkänts av en moderator. Om du blir medlem hos Matforum visas det du skriver direkt.

Använd ditt riktiga namn eller smeknamn. Inlägg där namn är företags-, produkt-, hemside-, eller bloggnamn kommer inte att godkännas. Reklam är ej tillåtet. Formulera dig vänligt.

Namn: E-post:
Verifiering:
Stava ordet kjaffägredde rätt!:
Hur många laxar finns i en laxask? Skriv antalet med bokstäver!:

- Annonser -