Gå inte i den livsfarliga saltfällan

Startat av Andreas, 2007-10-24 21:23

Föregående ämne - Nästa ämne

Andreas

http://www.city.se/Nyheter/1.895422/ga-inte-i-den-livsfarliga-saltfallan

"Högsta rekommenderade dagsbehovet av salt är en struken tesked, eller 5-6 gram. Snittsvensken äter dubbelt så mycket. Det gör att riskerna för hjärtinfarkt och hjärnblödning ökar, liksom magsäckscancer och benskörhet. ... Finland har drastiskt lyckas sänka invånarnas genomsnittliga blodtryck genom en obligatorisk märkning av salt mat"
Den som inte frågar får inga svar.


Andreas

Ja jag skulle också helst tro på den, fast hur vet man att Karin Ahlborgs uppfattning är den rätta?

Hon skriver "Det finns mer än 20 000 studier gjorda på ett eventuellt samband mellan salt och blodtryck - och därmed ökad risk för stroke och hjärtinfarkt. ... Men ingen av studierna har lyckats slå fast en gång för alla att det verkligen finns ett samband." - men hon har knappast läst alla de 20 000 studierna själv så frågan är vad hon i sin tur har för källa och hur trovärdig den är.
Den som inte frågar får inga svar.

agnetasch

Det är väl samma trovärdiga källa som Livsmedelsverket använder sig av ;D Jag kollade lite på deras hemsida för att se vad de hade för studier att stödja sig på, det här var det enda jag hittade:
"I en amerikansk studie redovisas resultat från en uppföljning 10-15 år efter intervention där vuxna 30-54 år med lätt förhöjt blodtryck  fått råd om att minska saltintaget. Studien visar en minskad dödlighet i hjärt- och kärlsjukdomar på 25-30 %" Det var allt. Det är inte mycket fakta att bygga en hel folkhälsorörelse på. Men jag antar att Livsmedelsverket är desperata o måste rättfärdiga sin existens;ju mer det visar sig att mat inte har så mycket med vår hälsa att göra blir de väl oroliga o startar kampanjer som inte bygger på fakta utan på vår rädsla.Det är ju lustigt att det enda farliga Livsmedelsverket hittar i vår mat är salt,all den andra skiten som man kan läsa om i `Den hemlige kocken´ bryr dom sig inte mycket om >:(

Andreas

Håller med om att livsmedelsverket är lite stollligt ibland.

Men här är ett intressant pressmeddelande från Lunds universitet daterat den 13:e februari förra året:
http://www.medicallink.se/news/showNews.cfm?newsID=2374

"Genom att minska sitt saltintag med två tredjedelar kan man sänka blodtrycket lika mycket som med ett läkemedel mot högt blodtryck, och därmed minska risken för hjärt-kärlsjukdomar. Det visar nya studier från Lunds universitet. "
...
Därför borde Socialstyrelsen eller Livsmedelsverket försöka förmå livsmedelsindustrin att dels minska mängden salt, dels deklarera saltinnehållet i olika livsmedelsprodukter, tycker läkaren Fredrik von Wowern.
...
Nu är det inte alla blodtryckspatienter som är känsliga för salt, utan bara ungefär hälften. För att inte de salt-okänsliga ska behöva lägga om dieten i onöden hoppas Fredrik von Wowern kunna utveckla sätt att genom ett enkelt blodprov kunna skilja mellan de olika grupperna. "

Om det är nån substans i denna avhandling bör alltså vissa personer dra ner på saltet men inte andra, frågan är vilken grupp man tillhör...
Den som inte frågar får inga svar.

agnetasch

Jag läste för länge sedan en undersökning om vilken sjukhusdiet som var minst accepterad. Det visade sig vara den saltfria kosten. Man får ju gratulera Livsmedelsverket att de lyckats hitta det ultimata sättet att plåga oss, kanske t.o.m i onödan.
Det är fler studier än den i Lund som pekar på att det bara är en bråkdel av populationen vars blodtryck blir påverkat av salt;  de är helt enkelt saltsjuka. Diagnostisera dem o låt oss andra vara ifred.Måste man skjuta mygg med kanon? >:(
Att innehållsdeklarera salt är inte fel, självklart ska man kunna se vad man äter.

Andreas

Saltdebatten fortsätter i Dagens medicin

27/8 Björn Hammarsköld, barnläkare i Mora anser att livsmedelsverkets rekommendation om högst 5 gram salt om dagen är felaktiga. Enligt hans beräkning går minst 9 gram ut i urinen, 5 gram i svett och 1 gram i avföringen vilket ger en minimisaltmängd på 15 gram om dagen. Dessutom menar han att det finns en enda studie som visar att salt höjder blodtrycket och flera tusen studier som visar att lågt saltintag inte ger några fördelar. Samt nämner att det finns två studier som visar på ökade risker för hjärtproblem med lågt saltintag. http://www.dagensmedicin.se/debatt/2008/08/27/svenska-livsmedelverkets-r/index.xml

3/9 Wulf Becker, chefsnutritionist vid Livsmedelsverket replikerar att det är ett faktum att högt saltintag ökar risken för högt blodtryck. Becker berättar att EU lyft frågan om högt saltintag till ett av huvudområdena i folkhälsoarbetet, att högt blodtryck är en  av de tio största riskfaktorerna för sjuklighet och död enligt WHO, att studier som Hammarsköld refererar till är irrelevanta och att vårt egentliga saltbehov är 1,5-2 gram per dag. Avslutningsvis påpekas att huvudelen av saltet vi äter kommer från livsmedelsindustri och storhushåll och att de därför måste dra sitt strå till stacken och dra ner saltet i sina produkter. http://www.dagensmedicin.se/debatt/2008/09/03/mindre-salt-mat-kraver-ind/index.xml
Den som inte frågar får inga svar.

agnetasch

Nu när Livsmedelsverket har förlorat slaget om fettet tänker dom baske mig inte göra det om saltet också ;D

Andreas

Kim Johnson på University of Iowa tror att salt är antidepressivt. "Things that normally would be pleasurable for rats didn't elicit the same degree of relish, which leads us to believe that a salt deficit and the craving associated with it can induce one of the key symptoms associated with depression."

http://news-releases.uiowa.edu/2009/march/031009salt_antidepressant.html

Karin Nileskog, kost- och utbildningsansvarig för ViktVäktarna tipsar om hur man kan dra ner på saltet: "- Ett knep för att minska nyttjandet av salt, för det behöver de flesta av oss, är att faktiskt smaka på maten innan vi saltar. Det är så lätt att salta bara för att det ska vara så, av ren slentrian."

http://lokaltidningen.se/article/20090225/TEMA/104887286
Den som inte frågar får inga svar.

Snabbsvar

Med snabbsvar kan du skriva inlägg medan läser ämnet utan att öppna en ny sida. Du kan fortfarande använda BBC och smileys, precis som i vanliga inlägg.

Notera: Detta inlägg kommer inte synas förrän det godkänts av en moderator.

Namn:
E-post:
Verifiering:
Please leave this box empty:

Vad är rött, ris, rödbeta, mjölk eller salt?:

kortkommandon: tryck alt+s för att skicka/posta eller alt+p för att förhandsgranska

Annonser

Powered by EzPortal