Allt om ättika

Startat av roffekock, 2007-10-22 17:38

Föregående ämne - Nästa ämne

roffekock

Ni som jobbar med 24% ättiksyra varför använder ni denna och inte 12%?
Jag tycker att den 24% smakar rälit prova själv dom olka syrorna så får ni se. Jag har hottat mina flaskor för länge sen. ;D
Matforum är bäst

agnetasch

Protest! Jag tycker den 24%-iga är jättegod, lite studs i den. Ännu godare var den gamla 44%-iga ;)

Hasse

Är det någon skillnad egentligen? Späd 24-procentig med lika mycket vatten och du får 12-procentig. Eller är det någon skillnad i tillverkningsprocessen av de olika koncentrationerna? Själv använder jag alltid Perstorps 24%.

Urban

Lite OT om jag får be. Jag har använt ättika för att lägga in både sill och gurka. Men vad är det ättikan gör med råvaran egentligen?.

Hasse

Förutom smaken, så bidrar ättikan till en ogynnsam miljö för otrevliga mikroorganismer. Det är kanske den ursprungliga anledningen till att man började med ättiksinläggningar? Smaken fick man på köpet.

roffekock

Jag tror att tillverkningen är olika.
Matforum är bäst

Hasse

Roffekock, kan du rekommendera något fabrikat av 12-procentig ättika? Då skulle man ju kunna jämföra smaken på denna med utspädd 24-procentig från Perstorp.

roffekock

2007-10-23 21:16 #7 Last Edit: 2007-10-23 21:37 by roffekock
Druvans Biologiska Ättiksprit 12% (kunglig hovleverantör.) Den är mildare i sin framtoning.
Men jag menar inte att jag har rätt i denna fråga men kolla och jämför. ;)

från deras hemsida....
Ättikspriten är en biologiskt tillverkad produkt och ska inte
förväxlas med ättiksyra, som framställs i en kemisk process.

Häri ligger kanske hemligheten?

läs under deras hemsida fliken ättika mmmm
http://www.druvan.com/

lite intressant läsning om ättika:http://www.shenet.se/ravaror/attika.html
Matforum är bäst

Hasse

OK. Ska se om jag hittar Druvans och kan jämföra.

Hasse

Då har jag köpt Druvans Biologisk Ättiksprit och jämfört med Perstorps ättika, och jag ger Roffekock helt rätt! Det är en betydande skillnad i både doft och smak.

Jag vill inte ge mig in på att försöka beskriva skillnaden, utan överlåter till var och en att välja sin favorit.

Kari

Agnetasch verkar gilla %..  ;)

Men är det olika smak på 12% och 24% om dom är från samma tillverkare? Trodde det var mer eller mindre vatten helt enkelt.

Ättika ska ju smaka tycker jag iaf.. Dags för Andreas att göra en tråd om ättika?  ;D

Hasse

Tja, snillen spekulerar...    ;)

Det går ju bra att späda Perstorps 24-procentiga med lika mycket vatten. Då får man 12-procentig ättika och det är rimligen ingen skillnad på smak, frånsett styrkan, eftersom man vare sig tillfört eller tagit bort något smakämne. Men det är helt klart så att Druvans ättiksprit innehåller andra ämnen än Perstorps ättika, eftersom den smakar annorlunda. Ättika kan tydligen vara mer än bara ättika!

agnetasch

Jag har inte smakat Druvans ättiksprit, den kanske är god, men jag har smakat Winborgs. Den tyckte jag inte om :-\

Hasse

(Det här inlägget handlar både om pressgurka och ättika, men jag tror det passar bäst i denna tråd.)

Gjorde en sats pressgurka och provade då att ta Druvan biologisk ättiksprit istället för utspädd Perstorp ättika som jag brukar använda. Smaken blev betydligt mildare än vad jag är van vid, och jag fick ta en rejäl extraskvätt ättiksprit innan jag fick fram lite sting i smaken.

Jag är kluven. Druvans ger en mild och behaglig syra, men utan "bettet" som Perstorps ättika ger. Nästa gång ska jag prova att ta hälften av var sort.

Det vore kul om någon annan också jämför. Smaken är ju - som bekant - delad.

Snabbsvar

Med snabbsvar kan du skriva inlägg medan läser ämnet utan att öppna en ny sida. Du kan fortfarande använda BBC och smileys, precis som i vanliga inlägg.

Notera: Detta inlägg kommer inte synas förrän det godkänts av en moderator.

Namn:
E-post:
Verifiering:
Please leave this box empty:

Vad är rött, ris, rödbeta, mjölk eller salt?:

kortkommandon: tryck alt+s för att skicka/posta eller alt+p för att förhandsgranska

Annonser

Powered by EzPortal