Vegetarisk palt?

Startat av Augusto, 2007-04-08 15:08

Föregående ämne - Nästa ämne

Augusto

Jag är på jakt efter recept på vegetariskpalt.

Nån som testat att göra palten mer italiensk crosskitchen?
Med ost å musköt... som en stor Gnocchi eller dylikt?
Kanske fylla med pesto?


Andreas

Vi lagar ofta potatispalt helt utan fyllning, bara bestående av råriven potatis hopblandad med vetemjöl och salt och kokt i saltat vatten. Till det har vi smör som får smälta, mjölk och råriven eller hel morot. Ofta är det allra enklaste allra godast!

Kollade lite på nätet och en vanlig variant verkar annars vara att byta ut fläsk mot svamp; exempel: http://www.medveten.nu/www/palt/

Men ost och muskot låter klart spännande! Ska grunna på det, vi får se vem som hinner först med att prova och posta resultatet här.  ;)
Den som inte frågar får inga svar.

kryddburken

Som äkta norrlänning kan jag ju inte undgå denna fråga... Kolla in länken här :
http://www.paltzerian.net/

Andreas

Jo paltzerian är fin, Paltschwiimen :), jag försöker alltid äta lunch där när jag passerar vid lämplig tid, brukar bli ett par gånger per år på väg norrut för att hälsa på släkt. Men har faktiskt aldrig ätit nåt annat där än pitepalt.

Vet du förresten om dom har nåt vegetariskt alternativ förutom flatpalt?
Den som inte frågar får inga svar.

kryddburken

På väg norrut, MER norrut än Piteå menar du?? här nere på Ölandet så ligger norrland typ vid Sundsvall...

Har själv rötterna i Boden & fjällstuga i Vassijaure så norrland för mig är inte i närheten av Sundsvall! By the way.. Helt ot...

Ja, undra om lönsamheten att starta en paltzeria här nere skulle gå hem?? Här skriker folk rakt ut när man säger palt
- ÄTA BLOD - HUR KAN DU ÄTA BLOD??? ;-) Ingen här förstår att palten "vi" äter inte innehåller blod!
Nåja, nåt vegetariskt alternativ då?!, fanns ju inte på deras meny direkt, men en fyllning av quornfärs kanske kan vara nåt??

Augusto

tack för förslagen.
just nu är jag har jag inget eget kök att laga mat i, men så fort jag har ett så ska jag göra Italo-palten.

Palt är underskattat här nere i södern ingen vet vad det är och har aldrig ätit heller.

Andreas

Citat från: kryddburken skrivet 2007-04-12 14:09
På väg norrut, MER norrut än Piteå menar du?? här nere på Ölandet så ligger norrland typ vid Sundsvall...

Har själv rötterna i Boden & fjällstuga i Vassijaure så norrland för mig är inte i närheten av Sundsvall! By the way.. Helt ot...

. . .

Nåja, nåt vegetariskt alternativ då?!, fanns ju inte på deras meny direkt, men en fyllning av quornfärs kanske kan vara nåt??


Hehe jodå, MER norrut, brukar åka till Överkalix, Pajala och Kiruna, har även fiskat flera sommar i rad i Lavangen i Norge (LKABs stuga i Soloy) så då åker vi ju förbi din stuga.

Quornfärs skulle säkert fungera, men vad skulle man i så fall krydda färsen med? Quorn är ju smaklöst i sig.
Den som inte frågar får inga svar.

Andreas

Citat från: Augusto skrivet 2007-04-12 16:12
Palt är underskattat här nere i södern ingen vet vad det är och har aldrig ätit heller.


Tycker det borde finnas NÅN som serverar palt söderut.  Finns ju rätt gott om Norrlänningar i exil. Annars borde man starta ett paltnätverk i varje stad där ni kan träffas och äta palt. Förenen eder!  ;)
Den som inte frågar får inga svar.

Augusto

hmm paltnätverk... intressant... en paltklubb kanske... du är ett geni.

Mattias

mitt ex brukade prata om paltbröd gjort på blod å grejer. vad är det för skillnad på olika palt? jag är vegetarian, född och uppvuxen långt söder om paltland och har inte riktigt koll på vad det är alltså. men jag gillar ju gnocchi så är nyfiken. :)

är receptet andreas lagt i andra inlägget ett grundrecept? vad ska man isf ha för proportioner?

kryddburken

# ANDREAS!
Tycker absolut du kan krydda quornfärsen med finhackad lök, salt kryddpeppar alt. svartpeppar om man inte vill ha sån framträdande smak.


# MATTIAS!
"Äkta" gammeldags palt är gjort på grisblod. Direkt från slakt förr i tiden tog man ju tillvara på allt och just blodpalt stod som en nyttig rätt på bordet i många gårdar. Men med tiden "förädlades" palten till just "vanlig palt", "pitépalt", "fläskpalt" och då pratar vi INTE blod... Utan gjort på enbart riven potatis, vetemjöl, kornmjöl, ngt ägg & salt! Inkråmet är stekt finskuret rimmat fläsk. serveras med lingonsylt, en klick smör! :-)
Jag har också ett recept på palt, men med mindre kornmjöl, tycker de blir alldeles för "grova" av kornmjölet! Men de är en smaksak! http://kryddburken.wordpress.com/2007/03/10/74/


Mattias

ah, tack! :) får prova med svamp eller quornfärs i dårå.

Andreas

Mattias: Tyvärr vet jag inte riktigt vad jag har för proportioner längre... jag brukar riva potatisen, sen i med en nypa salt och sen röra och hälla i vetemjöl allteftersom tills det blir ungefär som en ganska hård bröddeg. Och som sagt, palt är gott helt utan fyllining!

Kryddburken: Tittade på ditt recept, ovanligt med ägg i, vad gör det för skillnad? (Jag har bara sett ägg i kroppkakor tidigare där man ju förkokar potatisen.)
Den som inte frågar får inga svar.

Snabbsvar

Med snabbsvar kan du skriva inlägg medan läser ämnet utan att öppna en ny sida. Du kan fortfarande använda BBC och smileys, precis som i vanliga inlägg.

Notera: Detta inlägg kommer inte synas förrän det godkänts av en moderator.

Namn:
E-post:
Verifiering:
Please leave this box empty:

Vad är rött, ris, rödbeta, mjölk eller salt?:

kortkommandon: tryck alt+s för att skicka/posta eller alt+p för att förhandsgranska

Annonser

Powered by EzPortal