Kött tillverkat i provrör

Startat av Urban, 2007-11-10 14:41

Föregående ämne - Nästa ämne

Urban

Tydligen så kan man redan nu odla fram "konstgjort" kött.
Kanske är detta vara framtidens kött i kyldiskarna. Skulle ni våga prova detta?.

http://www.aftonbladet.se/matvin/article1181857.ab

kurt

Det är ju inte farligt att äta. Men om avsikten på något sätt skulle vara att det är mera etiskt, så är jag tveksam. När man odlar celler från ryggradsdjur i provrör så måste man oftast ha med en massa näringsämnen och tillväxtfaktorer som kommer från ---- KÖTT.!

Så det är väl lite som laxodlingen, de måste också matas med animaliskt foder. Så man fiskar bara andra arter, men inte mindre totalmängd.

Andreas

Jajamen du är inne på rätt spår Kurt! Går man till källan återfinns denna the Scientist-artikel: http://www.new-harvest.org/article01102007.htm Där det nämns att den största utmaningen för provrörsköttet är att hitta andra och billigare vätskor för cellodling än fetal bovine serum* som förutom att vara djurbaserat kostar saftiga $500 per halvliter.

*) Man tar blod från foster från ko som är dräktig vid slakt, centrifugerar det för att skilja blodplasma från blodcellerna, låter blodplasman koagulera och centrifugerar igen och vips har man fetal bovine serum

Men läser man vidare här: http://www.new-harvest.org/article09102005.htm så framgår det att de hoppas på att hitta en lösning bestående primärt av vatten och glukos.
Den som inte frågar får inga svar.

Kari

Lite på skoj: Provrör måste ju ge perfekta filéer, jämna och fina.  :D

---

Jag skulle definitivt _prova_ nytt kött utan slakt och slabb. Quorn är ju odlat i kontrollerad miljö så kött dito borde ju vara på?! Men att äta vanliga djur låter ändå mest normalt.

Om vi nu leker med tanken lab odlat kött, kommer köttbönder och slakterier bli historia? Är det då biokemiföretagen (eller vad det heter) som kommer vara morgondagens aktietrend?

Kurt har ju helt rätt, energi kräver energi som måste komma någonstans ifrån.

Det var mina 50öre av tankar utan att tänka mig för.

agnetasch

Kan man skapa konstgjort kött av billig energi är man väl tvungen att äta det i framtiden o antagligen vänjer man sig vid det. Vad jag finner stötande med det "köttet" är att de som tillverkar det leker lite Gud; själva råvaran äcklar mig inte men idéen att tillverka den gör det, t.o.m mer än kloning. Men jag kanske bara är för etiskt sjåpig.

Andreas

Elka: ja det här med "jämna och fina" är bra att du tar upp - hur roligt är det egentligen med en extremt mager och heltigenom perfekt köttbit? Fläskfilé och kycklingfilé är ju egentligen rena ökenråvarorna då de knappt smakar något i sig själva och gäller det nötkött söker man marmorering med insprängt fett för bästa smak. Men visst på lite tid så fixar säkert provrörsnissarna konstgjorda köttbitar med insprängt fett och lite lämpligt charmig småseghet på sina ställen.

Agneta: jag är också skeptisk till alltför avancerad laboratoriemat, rent mentalt blir jag hellre "äkta" vegan än äter odlat kött. Undrar förresten om veganer kan äta odlat kött när det härstammar från ett djur från början?
Den som inte frågar får inga svar.

jelvis

Jag skulle definitivt äta labbkött om det höll lika bra kvalitet som vanligt kött. Jag tycker att storskalig köttindustri är betydligt mer motbjudande. Även om jag för den sakens skull är en hycklare som är såpass förtjust i kött att jag ser mellan fingrarna.

Fredrik Goldhahn

2007-11-13 21:15 #7 Last Edit: 2007-11-13 21:19 by Fredrik Goldhahn
Såg en dokumentär på tv för länge sedan där en forskare hävdade att de inom en 6 årsperiod skulle löst de sista problemen att med hjälp av stamceller skapa muskelmassa; alltså "kött", på konstgjord väg. Det svåra var att få musklerna att "växa". Kalvar äter och rör på sig som bekant vilket inte stamcellerna gör frivilligt. Just nu testades det att med hjälp av tryckluft stimulera och simulera rörelse för att få cellerna att föröka sig...Sedan visste de inte hur lång tid det skulle ta att skapa ett stycke kött, men med tanke på att; återigen, kalvar tex
slaktas vid 18 mån så kanske det kunde vara realistiskt.

Det ni missat i den här intressanta tråden är ett faktum...Det intressanta är naturligtvis att man egentligen bara behöver EN riktigt kry stamcell att odla på...en cell som kan ge föda åt; rent teoretiskt, en hel värld...tanken svindlar...
Fredrik Goldhahn
http://www.eventkock.se

Anso

Fast jag tror att man kommer gå miste om det mesta nyttiga som tex gräskött tillför (inte kött av gräs utan kor uppfödda på enbart gräs) och därför kan jag inte tänka mig att äta det.

Andreas

Fredrik: Jag förstår inte riktigt hur du menar "är ett faktum" -  menar du att de lyckats odla celler utan fetal bovine serum (se mitt inlägg ovan)?

Anso: vad är det för nyttigt du tänker på då?
Den som inte frågar får inga svar.

Anso

Andreas: Kor uppfödda på gräs har mer omega-3 i sig och är därmed väldigt nyttiga att äta. Jag tycker själv det känns bättre att äta än fisk som känns som om dom kommer kunna försvinna... Dessutom gillar jag kött och gräskött är fantastiskt gott.
Se mer här:
http://www.graskott.se/
http://www.gronagardar.se/

Vi köper Gröna gårdars kött genom www.ekobestallarna.se och är mycket nöjda med kvaliten.

Snabbsvar

Med snabbsvar kan du skriva inlägg medan läser ämnet utan att öppna en ny sida. Du kan fortfarande använda BBC och smileys, precis som i vanliga inlägg.

Notera: Detta inlägg kommer inte synas förrän det godkänts av en moderator.

Namn:
E-post:
Verifiering:
Please leave this box empty:

Vad är rött, ris, rödbeta, mjölk eller salt?:

kortkommandon: tryck alt+s för att skicka/posta eller alt+p för att förhandsgranska

Annonser

Powered by EzPortal