Vad innehåller kött dvs. hur ser "innehållsförteckningen" ut?

Startat av Andreas, 2007-11-12 18:54

Föregående ämne - Nästa ämne

Andreas

Citat från: kurt skrivet 2007-11-11 16:53
Å andra sidan skulle ju inte en "korrekt" innehållsförteckning på t ex en fläskkotlett heller se å snygg ut! Grisarnas foder innehåller soja, extra aminoyror framställda från genetiskt modifiera bakterier och en massa annat.


Var har du fått de uppgifterna ifrån Kurt?

För det här är en mycket intressant fråga - vad äter egentligen de grisar, höns, får och kossor vi tuggar i oss?

Vad får de för slags foder och vad innehåller det?
Den som inte frågar får inga svar.

Kari

Om jag inte har helt fel så skall man kunna spåra köttet baklänges, butik - förpackat - styckat - slaktat - uppfött osv så det borde finnas mer historik även om foder och var fodret kommer ifrån.

Men hur långt är vi villiga att gå/veta? Skall man tro att det finns avelskartor med information om vad just min julskinkas mamma fick på midsommarafton 2007?  ;D

Nu blev jag nyfiken. Scan punkt se nästa.
Andreas

Ah jo spåra kött ska man ju kunna. Men spåra foder, inte kan väl varje liten lantbrukare skriver ner varendaste liten foderleverans?
Den som inte frågar får inga svar.

Hasse

Jag är av den uppfattningen att djuren ska äta sitt naturliga foder.

Men om vi bortser från etiken (kan man det?) så är det väl egentligen inte intressant vad djuren har ätit, utan vad köttet innehåller den stund vi lägger upp det på tallriken?

Andreas

Bra poäng men jag tror inte man kan bortse från etiken. ;)

Här återfinns i alla fall foderlagstiftningen: http://www.sjv.se/amnesomraden/djurveterinar/foder/foderlagstiftning.4.7502f61001ea08a0c7fff48353.html
Någonstans där borde det framgå vad djurfoder får och inte får innehålla... frågan är "bara" var...
Den som inte frågar får inga svar.

roffekock

Det här med vad djuren har ätit måste väl för guds skull ändå vara intressant. Klart som korvspad att smaken på köttet präglas av vad djuret tuggat på.
Vad säger du annars om saltängsfår,kassodlad fisk, måste avstå från foderpellets 2 veckor innan slakt mm mm.
Här får ni nog tänka om gubbar. Men den egentliga orsaken till varför man skulle producera kött på detta sätt övergår mitt förstånd. Det finns hur mycket folk som helst som  skulle vilja  producera bra kött bara det var lönsamt och betesmark finns i överflöd.
Under mina resor i Europa genom åren har jag lagt märke till att antalet djur på åkrarna har minskat till nästan noll. Sen kan man läsa om vad som är viktigt vid produktion av tex. permensan ängsgräs,färskt gräs och solsken mm. Men i landet Italien där denna ost produceras finns inga djur ute längre inte ett enda. Om man nu frågar folket varför möts man av en nedslående blick lätt skamsen:Galna KOSJUKAN lättare att producera ensilage.
Känner ni igen detta. Hur kan man nu producera om inte dom grundläggande förutsättningarna efterföljs.förutsättningar som härskat i generationer som nu plötsligt inte är moderna längre, men ändå påstår man att det smakar som förr.
Jag tycker att djuren ska tugga på färskt gräs för det är en förutsättning för gott kött och god mjölk som djuren nu är avsedda för.
Mycket rapakalja men man måste se sammbanden och sättet hur och varför man producerar mat.
Matforum är bäst

Hasse

Jo, jag håller med dig, Roffekock. Djuren ska äta sitt naturliga foder. Men om det handlar om vad som ska stå i "innehållsförteckningen", så har ju inte köttkvalitén med det att göra. Innehållsförteckningen ska ju ange vad livsmedlet innehåller, och inte vad djuret har ätit.

Däremot skulle man kunna tänka sig ett slags kvalitets- eller etisk märkning, där det framgår hur djuren levt och vad de har ätit. Något liknande märkningen på ägg, kanske?

agnetasch


Hasse

Ja, typ så.

(Jag känner vibrationerna av din humor, Agneta.)    ;)

roffekock

Bakterier kartlagda på nötkött efter slakt
Ur nyhetsarkivet 2007-11-08Livsmedelsverket har nyligen slutfört en ettårig kartläggning av förekomst och halter av bakterier på slaktkroppar av nötkreatur. VTEC-bakterier, som skulle kunna vara sjukdomsframkallande, förekom på minst två procent av slaktkropparna. Det var få fynd av campylobacter och endast ett fynd av salmonella.

Läs hela artiklen:
http://www.slv.se/templates/SLV_NewsPage.aspx?id=20647&epslanguage=SVMatforum är bäst

Andreas

Citat från: roffekock skrivet 2007-11-14 09:02
Vad säger du annars om saltängsfår,kassodlad fisk, måste avstå från foderpellets 2 veckor innan slakt mm mm.


Vet du vad de där foderpelletsarna innehåller?

Och hur skulle köttet smaka om djuren fick det ända fram till slakt?
Den som inte frågar får inga svar.

Snabbsvar

Med snabbsvar kan du skriva inlägg medan läser ämnet utan att öppna en ny sida. Du kan fortfarande använda BBC och smileys, precis som i vanliga inlägg.

Notera: Detta inlägg kommer inte synas förrän det godkänts av en moderator.

Namn:
E-post:
Verifiering:
Please leave this box empty:

Vad är rött, ris, rödbeta, mjölk eller salt?:

kortkommandon: tryck alt+s för att skicka/posta eller alt+p för att förhandsgranska

Annonser

Powered by EzPortal