Sås med grädde och tranbär

Startat av matvraket, 2007-11-22 22:56

Föregående ämne - Nästa ämne

matvraket

Hej alla matglada,

någon som känner till eller kommer ihåg ett recept på tranbärssås med grädde? Jag gjorde den förra året med torkade tranbär från Netto och receptet stod på påsen men det slängde jag, dumt nog. Det var busenkelt och helt vegetariskt, har för mig att man kokade upp grädde med soya och tranbären och så var det klart men minns inte proportionerna eller tiden.
Inte är det lätt att få tag på tranbär heller, utan .... jordgubbssmak.  :o
Hoppas på svar medan jag letar i mina kokböcker i fall jag har sparat receptet.

Hälsningar matvraket

Kari

Hej Matvraket!

Låter spännande, men jag dricker mina tranbär med eller utan sprit.. Kommer Du över ett recept så dela med Dig! Sås till vilt eller dessert??

Så säger vi välkommen till Matforum!

Andreas

Ja välkommen matvraket! Vad äter du såsen till? Ska det vara soja i så låter det inte som en dessert.

På nätet finns allsköns tranbärssåser -

Tranbärssås till vilt http://www.nyan.ax/teman/index.pbs?news_id=27532&news_instance=166
¤ 2 dl grädde
¤ 2 dl mixade tranbär
¤ salt, svartpeppar
¤ honung

Tranbärssås med konjak (till fågel eller kötträtter)  http://www.recept.se/Opskrift_1151.105.0.html?g_load_recipie=1&g_alpha=T&g_liststart=10
¤ 1 stk apelsin
¤ 5 dl vatten 
¤ 5 dl strösocker
¤ 2 dl apelsinjuice
¤ 1 msk citronsaft
¤ 500 g tranbär
¤ 1 msk cognac

Tranbärssås på thanksgiving till kalkonen http://www.tasteline.com/default.ns?strItemID=showRecipe&lngRID=5487
¤ 140 g tranbär
¤ 1,5 dl strösocker
¤ 0,75 dl vatten

Närmast vad du frågar efter är kanske detta:

Tranbärsgräddsås (till grytsekt älgstek) http://www3.arla.se/Default____17653.aspx?RecipeID=19004
¤ 3 dl steksky + köttbuljong
¤ 2 1/2 dl Kelda mellangrädde
¤ 1 1/2 msk majsstärkelse
¤ 3/4 dl torkade tranbär eller 1/2 msk stötta enbär
¤ 1 tsk kinesisk soja

Fast steksky och köttbuljong är inte vidare vegetariskt förstås...
Den som inte frågar får inga svar.

matvraket

Hej och tack för svaren, det är en sås som jag hade till kalkon förra hösten (då det ännu fanns Nettobutiker med udda varor..)

Har försökt hitta den lilla lappen som receptet stod på men hittar ej. Försöker i år med ett recept som går såhär:

3 dl vispgrädde
1 påse torkade tranbär (utan jordgubbssmak)
soyasås för lagom smak och färg (har för mig att det var ca en msk)

Blandas och kokas tills det får en såsig konsistens...

Jag har plöjt mängder av recept på amerikanska gravy till kalkoner men de liknar våra redda såser och tranbären är väl närmast gelé eller sylt som tillbehör.

Kanske om man visste vad tranbär heter på danska.  ???

Matvraket


matvraket

Hej igen,

nu har jag testat min sås som gjorde susen till kalkonen förra året och likaså nu!

Jag tog helt enkelt

5 dl vispgrädde
smaksatt med soyasås, ungefär 2 msk (jag smakade av den)
100 g torkade tranbär (utan jordgubbssmak)

Kokade upp och lät sjuda en stund

Det blev jättegott men knappt för alla tio personer som åt av den till kalkon med brödfyllning, mosad sötpotatis, rostade rotfrukter och majsbröd.

Nu blir det rester till middag några dagar framåt...med pecanpaj och pumpapaj till efterrätt.


Snabbsvar

Med snabbsvar kan du skriva inlägg medan läser ämnet utan att öppna en ny sida. Du kan fortfarande använda BBC och smileys, precis som i vanliga inlägg.

Notera: Detta inlägg kommer inte synas förrän det godkänts av en moderator.

Namn:
E-post:
Verifiering:
Please leave this box empty:

Vad är rött, ris, rödbeta, mjölk eller salt?:

kortkommandon: tryck alt+s för att skicka/posta eller alt+p för att förhandsgranska

Annonser

Powered by EzPortal