Äggröra

Startat av jelvis, 2007-12-01 14:08

Föregående ämne - Nästa ämne

jelvis

Jag har alltid älskat äggröra och äter det flera gånger i veckan. Oftast av den anledning att det är jag tycker att det är den maträtt som är godast per investerad minut.

Hur gör ni er äggröra? Jag har två grundtekniker som ger lite olika resultat.

För att få den, i mitt tycke, bästa äggröran så finns det dock några grundregler som man aldrig kan tumma på.


  • Bra ägg. Jag brukar köpa ekologiska ägg (25:-/6st) som är mycket godare än annat jag hittat i vanliga affärer. Jag förmodar ni som har egna höns på landet fnyser åt detta. De absolut godaste ägg jag ätit har varit på min kompis familjs bondgård där blommehönsen går fritt. Om ni har höns och bor i Malmö med omnejd så skulle jag vara intresserad av att köpa ägg då och då. :-)

  • Feta mejeriprodukter. Oftast skiftar jag mellan skånemejeriers baristamjölk, grädde eller grekisk 10%:ig youghurt (helst Larsa).
  • Gott salt.

  • Smör. Ibland använder jag den flytande rapsolje/smörblandningen för att det är praktiskt men smör är som vanligt bäst.Metod #1 - Den vanliga
Smält smöret i pannan på hög-medeltemperatur. Medan smöret smälter så knäcker jag önskat antal ägg och lägger i en shakerburk och skakar tills gulorna och vitorna är helt blandade. Tar inte många sekunder och blandningen blir perfekt utan någon slags "vispeffekt".

När smöret är smält så lägger jag i mejeriprodukten vilket får pannan att svalna lite. Några sekunder senare blandar jag i äggblandningen från shakern. Slår ned temperaturen på medelvärme.

Beroende på om jag vill ha salt i äggröran eller utanpå så saltar jag nu. Ibland tycker jag att det är godare att strö flingsalt utanpå (jo, jag är en saltoman). Om jag skall äta äggröran till bacon så saltar jag väldigt lite.

Äggröran får sedan stelna under sporadisk omrörning. Målet är att få en lite hårdare men ändå perfekt blandad äggröra. Äggröran är klar när den är krämig och inte rinner längre.

Metod #2 - Gordon Ramsay
Den här är skamlöst stulen från ett av hans matprogram som jag zappade förbi.

Lägg önskad mängd ägg och en rejäl bit smör i en kastrull. Sätt på medelvärme och rör sedan konstant medan äggen blandas med det smälta smöret. Gordon poängterade att man skulle vara extremt noga med värmen och röra hela tiden. Äggröran skall stelna långsamt och ifall det går för fort så reglerar man temperaturen med de verktyg som står till buds. Gordon tog kastrullen av och på plattan hela tiden och jag gör likadant. Förmodar att man skulle kunna jobba med värmen mer exakt om man hade en bra gasspis.

Mot slutet lägger man i den feta mejeriprodukten, i Gordons fall tror jag att det var crème fraiche, men jag brukar köra youghurt. Jag minns inte när Gordon saltade men jag förmodar att han gör det i det här läget.

Äggröran är klar när den är krämig.

Den här metoden ger en mycket krämigare äggröra än min vanliga metod, förmodligen beror det på att uppvärmningen går sakta och att det konstanta och frenetiska rörande arbetar in lite luft.

Jag brukar alternera mellan metoderna beroende på humör. Hur gör ni?

agnetasch

1. Vispar ihop ägg o gräddmjölk med en gaffel.Saltar.
2. Smälter Bregott i en kastrull på svag värme.
3. Rör, rör, rör i botten med en bred sked på mycket svag värme.
4. Äter äggröran när den är nästan klar.

Rookie-T

http://www.youtube.com/watch?v=C1SM73Qi1BQ

Och där har vi gordon sätt. Brukar köra det för det mesta. Om det inte är riktigt seeeg bakfylla som på något underligt sätt har blivit standarden då det blir smör+ägg och rör tills det känns okej,
53 55 47 20 4d 49 4e 20 52 c3 96 56 21

agnetasch

Protest!
Filmens titel säger att Gordon tillagar scrambled eggs. Det han gör är creamy scrambled eggs (sa den petiga ordvrängaren)
Riktiga scrambled eggs lagas utan mjölkprodukter. Så här:
http://www.seriouseats.com/videos/2007/09/video-how-to-make-scrambled-eggs-with-tips-and-tricks.html

Teppas F

Ah, ramlade på denna kära maträtt och kände mig tvungen att lyfta tråden. För några månader skrev jag dessa rader om min syn på hur äggröra bör tillagas:http://gladjeamnen.blogspot.com/2009/04/aggrora.html

Just nu använder jag ofta grädde istället för mjölk. Båda varianterna smakar gott. Valet mellan dessa är snarare ett sätt att reglerera mäktighetsgraden - dekadens eller mellanmjölk (köper personligen hem det som motsvarar röd mjölks fetthalt men ni förstår säkert vad jag menar).

Sweber

Såsom varandes nybörjare på äggröra gör jag på följande vis. Jag vispar ihop ägg och grädde med salt och lite vitpeppar från kvarnen. Smälter SMÖR i en teflonpanna och häller i äggsmeten i medelvarm panna och rör med bred träspatel till det blir "klumpar med lite lös smet runt". Stjälper upp och undertiden jag steker bacon i pannan hinner den lite lösa smeten sätta sig och ge en ganska mjuk men fast äggröra.
Weber One Touch Gold 22,5" lätt modifierad, samt Weber Go-Anywhere helt i orginal.

Fröken Dill

Tryffelolja!!! Några droppar på.
Hälsar fröken Dill

agnetasch

Jag har fått pippi på att använda creme fraiche i  omeletter i stället för vatten. Underbart krämigt o fluffigt. Tror jag ska testa det i äggröra också :D

annamaria

o jag på creme fraiche i äggstanning till pajer....prova!

Fröken Dill

Några klickar färskost i smeten är förresten också väldigt gott!
Hälsar fröken Dill

ena

creme fraiche är det bästa i äggröra *anser* och bland det godaste som finns att servera till en riktigt krämig äggröra är rökt strutsfile :)
man kan prova allt -minst en gång!!;)

chepplin

Vinnare:
Metod #2 - Gordon Ramsay
Det blir jävligt gott om man får till det!

R.Stotzky

Citat från: agnetasch skrivet 2009-09-05 09:13
Jag har fått pippi på att använda creme fraiche i  omeletter i stället för vatten. Underbart krämigt o fluffigt. Tror jag ska testa det i äggröra också :D

Grejen med att ha vatten i äggen när man lagar omelett är ju att vattnet förångas och på så sätt hjälper till att hålla omeletten luftig. Jag förstår inte riktigt hur det kan funka med creme fraiche?

Mickan

Jag håller med! Fraichen ger väl mer krämighet än luftighet? Nu kan det kanske vara så att våra sinnen inte alltid kan hålla isär detta?
Video meliora proboque deteriora sequor

agnetasch

När jag använder creme fraiche i omeletter blir dom i alla fall krämigare o fluffigare; krämigare för att creme fraichen är fetare än vatten o fluffigare för att omeletten är lättare att "bygga" med den stadigare creme fraichen.
Menar ni att franska omeletter, som inte innehåller vatten, aldrig är fluffiga? ???

Henny

Hej, har i Annas kokbok lärt mig att INTE använda mjölk i äggröra, endast vatten eller grädde. Mjölken gör röran för hård o grynig!

Gilius

Prova att ta en extra äggula per 2 hela ägg. Detta förändrar textur och smak, enligt Modernist Cuisine.
http://www.tastingtable.com/entry_detail/national/16574
/g

Snabbsvar

Med snabbsvar kan du skriva inlägg medan läser ämnet utan att öppna en ny sida. Du kan fortfarande använda BBC och smileys, precis som i vanliga inlägg.

Notera: Detta inlägg kommer inte synas förrän det godkänts av en moderator.

Namn:
E-post:
Verifiering:
Please leave this box empty:

Vad är rött, ris, rödbeta, mjölk eller salt?:

kortkommandon: tryck alt+s för att skicka/posta eller alt+p för att förhandsgranska

Annonser

Powered by EzPortal