Vilken leverpastej innehåller ansjovis och varför?

Startat av Andreas, 2008-01-03 14:47

Föregående ämne - Nästa ämne

Andreas

I Abbas pressrelease om den nya produkten Grebbestads ansjovispaste (http://matforum.nu/index.php?topic=1269) står det "Den innehåller fiskkött från ansjovis som vanligtvis används till andra produkter, som t ex leverpastej."

Vad är det för fabrikat på den leverpastejen - har någon sett anjovis på innehållsförteckningen till sin leverpastej?

Och varför tillsätter man anjovis till leverpastej?  ???
Den som inte frågar får inga svar.

Kari

Sälta och smak - gissar jag.

Den vi har hemma är det inte ansjovis i, Pastejköket bredbar med gurka. Men så är det mer fett och mjölk än lever i denna å!  ???
Dom kanske inte hade fiskrens hemma då någon annan säljer det på tub... Eller kanske varit någon storm på havet..  ;)  ;) Sorry, kunde inte låta bli...  ;D

roffekock

I gammaldags Skånsk Leverpastej så använde man bla. anjovis som smakförstärkare precis på samma sätt som man gjorde det på tex. Grytstek mm.
Användes mycket mer i matlagning förr.

/rolf
Matforum är bäst

Kari


Andreas

Men påverkas inte pastejkonsistensen av ansjovisen då? Eller pressar/kokar man bara ut själva smaken?

Och kan fiskallergiker äta ansjoviskryddad leverpastej?
Den som inte frågar får inga svar.

agnetasch

Citat från: elka skrivet 2008-01-03 15:11
Sälta och smak - gissar jag

Gissar jag med. Jag höll på o försökte göra en god mikro-leverpastej i evigheter, men det blev ingen ordning på den förrän jag tillsatte ansjovis o socker. Då blev den jättegod. Sen tappade jag bort receptet >:(

Andreas

Snälla berätta, hur gjorde du när du tillsatte ansjovisen till pastejen? Finhackade? Pressade ur saft?
Den som inte frågar får inga svar.

Gilius

Min mamma gjorde alltid en mousse på gåslever när vi hade gås på hösten, i denna var det alltid en hel del ansjovis som tillsmmans med en hel del smör gav en otrolig smak. Skall se om jag kan få henne att uppskatta ett recept, det sitter ju i huvudet och i fingrarna denns typen av recept.

/gilius

Gilius

Hittade ett recept i "Den lille charkuteristen" från 1934 skriven av C. Hellstrand, charkuterist.
Hur mycket är "en liten låda ansjovis" ?

/gilius

Leverpastej

3 kg. svinlever skäres smått samt lägges i ljumt vatten.
5 kg. kindfläsk avsvålas och körtlarna borttages. Skäres
smått, saltas med litet salt och saltpeter. Fläsket males
på kvarnens fina skiva och blandas i Hurtighackan. Svin-
levern males även på den fins skivan tillsammans med 2
medelstora lökar, samt en liten låda benfri ansjovis.
Den malda svinlevern tillsättes nu samt 5 st. ägg, salt,
socker, vitpeppar, muskot, salpeter till sist iblandas litet
hackad tryffel. Formarna belägges med tunna späckskivor
och maten ilägges, en skiva späck lägges ovanpå, locket
fastskruvas. Får stå över natten. Kokas ca. 2 timmar,
locket avtages och en passande plåt lägges ovanpå och
pressas lätt, när den är kall doppas den i hett
vatten och uppstjälpes, lägges i staniol.

agnetasch

5 kg kindfläsk. Du milde, inget litet recept!
När jag gjorde mikro-pastejen körde jag allt i matberedaren, även ansjovisen.

Snabbsvar

Med snabbsvar kan du skriva inlägg medan läser ämnet utan att öppna en ny sida. Du kan fortfarande använda BBC och smileys, precis som i vanliga inlägg.

Notera: Detta inlägg kommer inte synas förrän det godkänts av en moderator.

Namn:
E-post:
Verifiering:
Please leave this box empty:

Vad är rött, ris, rödbeta, mjölk eller salt?:

kortkommandon: tryck alt+s för att skicka/posta eller alt+p för att förhandsgranska

Annonser

Powered by EzPortal