Värdig ersättare till Rödspätta

Startat av Shanta, 2008-01-06 19:04

Föregående ämne - Nästa ämne

Shanta

Halloj. Rödspättan är ju tyvärr rödlistad (överfiskad) och då jag inte vill bidra till det har jag bojkottat rödspättan ett tag nu. Men nu börjar abstinensen efter en av de godaste matfiskarna bli tuff, så jag undrar om det finns någon värdig ersättare?
För att det ska räknas som en värdig ersättare så finns det två enkla krav:
Den ska:

  • Smaka ungefär som rödspätta (någonstans i närheten iallafall)

  • Gå att få tag på hos en vanlig fiskhandlareKlarar den dessa krav så är det i min bok en värdig ersättare. Några förslag? ???

agnetasch

2008-01-07 10:07 #1 Last Edit: 2008-01-07 10:20 by agnetasch
Du har ju alltid flundran, mindre o lite "piggigare" i konsistensen än spättan, men god. Har aldrig sett den hos någon fiskhandlare (inte letat heller) utan köpt den i affärernas frysdiskar i form av fileér. Billig.

http://www.svenskfisk.se/fiskar-och-fisket/vanliga-arter/skrubbskaedda,-skrubba-eller-flundra.aspx

Shanta

Ah, den såg fin ut, och en titt på världsnaturfondens lista visar att den är grön, låter som ett mycket bra alternativ.
http://www.hambergs.se/ har den, blandannat.(?)
Blir ett försök, tack för tipset, keep em coming! :)

agnetasch

Vilken underbar läsning på Hambergs. Vilka fiskar! Många man aldrig hört talas om; Större kantnål, Tångsnälla, Junkergirella, Randig sjökock, Vahls Ålbrosme, Storfjällig Skoläst, Vågmär, Grönling, Storögd rävhaj, Paddtorsk, Hårstjärtfisk, Kaninfisk, Trollkrabba o sist men inte minst;  Spetsstjärtat långebarn ;D


Gilius

Pangasius är ju ett alternativ även om det är en liten varning på den, vet inte om det finns märkning på odlingen. Men ett alternativ är det i alla fall att prova, en klar överraskning.

/gilius

Shanta

2008-01-07 17:00 #5 Last Edit: 2008-01-07 17:03 by Shanta
Agnetasch:
mm, utmärkt affär för övrigt, den randiga sjökocken lät riktigt lockande :D

Gillius:
Ok, ska kolla in den, tack för tipset :)

annamaria

Jag gillar verkligen pangasius! Helt godkänd ersättare! Funkar även bra i grytor - ersätta torsken....

Ett recept finns här: http://annamariasmatblogg.blogspot.com/2007/11/vietnamesisk-sjtunga-pangasiusfil.html

agnetasch

Jag är också förtjust i pangasius o har använt den mycket. Men efter att ha hittat lite allergivarningar lagar jag den bara till mannen o mig, gäster får inte pangasius.
Detta var vad jag hittade på Recepthjälpen (för vad det nu är värt):

"Jag är annars inte allergisk mot fisk men fick en stark reaktion på pangasius. Jag fick söka akuthjälp.Jag är allergisk mot ampicillin. Kan fisken innehålla antibiotika?!"

"Har också erfarenhet av kraftiga reaktioner på pangasiusfilé.Kräkningar ont i magen m.m"

Adm:Angående de allergiska reaktioner som några berättat om här:
"Jag har meddelat Livsmedelsverket, som nu undersökt saken. De har inte hittat otillåtna ämnen i några svenska partier av hajmal, men det har förekommit i andra länder.
De är angelägna om att ni som upplevt allergiska symptom/matförgiftningssymptom kontaktar er kommunala tillsynsmyndighet om detta så saken kan utredas närmare"

Jag har inte hittat något på Livsmedelverket, varken negativt eller positivt. Här behövs en mästerdetektiv. Andreas?


Andreas

Riktigt nån blomkvistare är jag väl inte :) och vad gäller fisk och fiskarter är det en fullständig djungel så ta detta med en stor nypa salt. Jag gjorde i alla fall ett försök och googlade lite på engelska och som jag förstår det tillhör pangasius gruppen "catfish".

Amerikaner menar förmodligen "channel catfish" - "ictalurus punctatus" - "prickig dvärgmal", deras vanligaste catfish-art när de bara säger "catfish", men om vi antar att den prickiga dvärgmalen ger samma allergisymptom som hajmal så -

Här är en diskussion där en förälder i Kanada berättar om sin treåriga dotter som fick hövsnuvesymptom och sen eksem och svullet öga efter att ha ätit catfish men som inte är allergisk mot andra fiskar förutom milt mot torsk http://www.healthcentral.com/allergy/c/4363/14312/comments/

I diskussionen är det nån som påstår att vissa fiskar kan bygga upp histamin som kan ge allergiska reaktioner utan att man är allergisk mot själva fisken men denne får mothugg av trådskaparen som säger att catfish minsann inte kan bygga upp tillräckligt med histamin.

Sen är det ytterligare en i tråden som berättar om allergi mot krabba och catfish men inte mot lax, räkor, mussor och tonfisk.

Och så står det här http://www.gemoscan.com/food_intolerance_test/food_allergies_catfish.html att 14% av kanadas befolkning inte tål catfish.

Och apropå antibiotika - ja antibiotikaallergi är säkert en bov ibland - en hel importerad fisk och räkor verkar innehålla diverse jox däribland nitrofuran (syntetiskt antibiotika, förbjudet i EU 1995) och malakitgrönt (förbjudet cancerframkallande antiparasitmedel för fiskar), exempelvis stoppade FDA i USA importen av fem fiskarter från Kina så sent som 28/6 2007 på grund av dessa substanser. http://www.thefishsite.com/articles/308/catfish-market-report-july-2007
Den som inte frågar får inga svar.

Snabbsvar

Med snabbsvar kan du skriva inlägg medan läser ämnet utan att öppna en ny sida. Du kan fortfarande använda BBC och smileys, precis som i vanliga inlägg.

Notera: Detta inlägg kommer inte synas förrän det godkänts av en moderator.

Namn:
E-post:
Verifiering:
Please leave this box empty:

Vad är rött, ris, rödbeta, mjölk eller salt?:

kortkommandon: tryck alt+s för att skicka/posta eller alt+p för att förhandsgranska

Annonser

Powered by EzPortal