Skulle du äta produkter från klonade djur?

Startat av Andreas, 2008-01-16 14:15

Föregående ämne - Nästa ämne

Skulle du äta produkter från klonade djur?

Ja
2 (28.6%)
Nej
4 (57.1%)
Vet ej
1 (14.3%)
Äter ej produkter från djur
0 (0%)

Antal personer som röstat: 7

Andreas

Amerikanska livsmedelsverket, FDA har nu efter sju års utredning som resulterat i en 968-sidig rapport bestämt sig för att mjölk och kött från klonade djur är ofarligt och kan börja säljas i butik.

"FDA:s slutsats är att kött och mjölk från kreatur-, gris- och getkloner, samt deras avkommor är lika säkert att äta som mat från traditionellt uppfödda djur"

"...stora konsumentorganisationer har gått i taket av myndighetens slutsatser och hotar att ta ärendet till domstol."

http://di.se/Nyheter/?page=/avdelningar/artikel.aspx%3Fhuvudnyheter%3D%26menusection%3Dstartsidan%26mobious%3Dy%26articleid%3D2008/01/16/265541%26sectionid%3Dettan
Den som inte frågar får inga svar.

Andreas

Även EU:s livsmedelsmyndighet EFSA går nu ut och säger att klonad mat är ofarlig och svenska livsmedelsverket instämmer.

Jordbruksminister Eskil Erlandsson: "- Med den kunskap vi har i dag och den etik som svenska folket har säger vi nej"

Men EU-parlamentarikern, Carl Schlyter (mp) säger att vi inte kan stoppa att klonat kött hamnar i våra svenska butiker om andra länder säger ja.

Och i USA ifrågasätts delar av underlaget som amerikanska livsmedelsverket FDA grundat sitt ställningstagande för klonad mat på. För tydligen kommer underlaget från företag som har egen vinning av att kloning slår igenom - bioteknikföretagen Cyagra Clone och Viagen.

Och inte ens deras studier är helt utan invändningar "En Cyagra-studie visade att 3 374 klonade embryon bara resulterade i 317 levande födda kalvar. Av de levande födda hade 37 procent indikationen LOS ... [som] ... kan leda till en rad medicinska problem inklusive plötslig död och svåra förlossningsskador på modern. Dessutom hade 19 procent fel på lungorna och 21 procent förkortade hälsenor."

http://www.svd.se/nyheter/inrikes/artikel_780493.svd
Den som inte frågar får inga svar.

agnetasch

Citat från: Andreas skrivet 2008-01-17 08:07
Av de levande födda hade 37 procent indikationen LOS ... [som] ... kan leda till en rad medicinska problem inklusive plötslig död och svåra förlossningsskador på modern. Dessutom hade 19 procent fel på lungorna och 21 procent förkortade hälsenor."

Detta fick mig att bestämma mig, jag röstade nej.

roffekock

2008-01-17 12:26 #3 Last Edit: 2008-01-17 19:19 by roffekock
Nej jag äter inte genmanipulerat. Nu vet jag inte så mycket om det, men vad är egentligen orsaken till att man vill göra detta ingrepp=profit som vanligt. Vem tar ansvar om något går snett i denna hantering? Egentligen finns det alldeles för många frågetecken i detta än.
/rolf

jag är inte avogt inställd till en förbättring av något.men har inte kunnat finna något sådant i detta

Det ska ju naturligvis vara klonat och inget annat.
Matforum är bäst

Kari

Instämmer i Roffekocks inlägg helt och hållet!

Om jag hittade en oxfilé/kyckling som är klonad, nog skulle jag prova i vetenskapens namn.. Nyfiken på se hur det ser ut och smakar.

Andreas

Rolf, Elka: Hmm kan man verkligen sätta likhetstecken mellan genmanipulerat och klonat?

Rolf: I artikeln jag länkar till ovan talas det om perfekta tvillingar till de bästa avelsdjuren, mer mjölk, bättre kött osv., det är väl ändå förbättringar?

Själv är jag inne på Agnetas spår: om kloning medför mer sjukdomar dvs. mer djurplågeri så avstår jag också.
Den som inte frågar får inga svar.

Kari

Sakfel av mig. Självklar inte. Ändrar!

Men vad är det för skillnad? Det ena är en identisk kopia och andra en förändrad produkt..?

roffekock

2008-01-17 16:24 #7 Last Edit: 2008-01-17 16:47 by roffekock
I denna fråga som är relativt ny i vårt livsperspektiv så finns det en oenighet  som gör att jag tar avstånd. Men jag menar därmed inte att i ett framtidsperspektiv kommer att finnas fördelar med detta. Forskning har inte kunnat  bevisa att det är ofarligt för oss att äta klonad föda eller som i detta fall kött. Kritiker menar att dom analyser som finns ang farligt el ej stöds och är utformade av två större företag i kloningsbranschen Cyaga Clone och Viagen och inte av oberoende källor. Forskningen om dold missbildning och andra farligheter är bristfällig.

Så länge som inte denna enighet finns och det är ställt utom all tvivel att det inte är farligt för människor,djur och natur så känns det för mej som ett stort vansinne att släppa fram mat i detta läge.
Det handlar egentligen inte om att det fattas mat på Jorden utan det handlar om en mer rättvis resursfördelning. Och storkapitalet luktar pengar.

Frågor kring kloning kommer att kvarstå med all rätt, tills det bevisats om dess ofarlighet.

Vi utsätts ju dagligen för stora belastningar i vår mathållning på olika håll och kanter så om det uppstår frågetecken är det inte konstigt. Men jag måste framhålla att jag inte på någotvis har vetenskapliga bevis på farligheten i denna sak.

/rolf

ett litet utdarg från i dagens SvD:
En svårighet som forskarna brottas med är att kroppens inre klocka ofta sätts ur spel vid kloning med så kallad kärnöverföring. Det kan leda till för snabb tillväxt, försenad pubertet, men också till snabb utslagning av celler och plötslig död. En typ av sådan missbildning, fosterödem, drabbar exempelvis 42 procent av alla kloner mot ett fall på 7?500 vid normalfödslar

nu är jag helt OT men detta om framtidens Handelsbod är intressant och den finns på Genetiknämdens hemsida:http://www.genteknik.nu/index.asp?id=592&typ=
Matforum är bäst

Andreas

Waldemar Ingdahl från tankesmedjan Eudoxa http://www.eudoxa.se/ har här skrivit ett debattinlägg titulerat "Klonade kossor - ja tack" http://www.vk.se/Article.jsp?article=163857

Så här skriver Waldemar bland annat: "Jordbruksminister Eskil Erlandsson säger sig veta att svenskarna inte gillar sådant kött. Etikprofessor Göran Hermerén säger att det är oetiskt. ... Vad är de så upprörda över? ... Om det inte finns några skillnader kött och mjölk från intensivt avlade djur och kloner, är väl produktionsmetoden irrelevant? Det viktigaste är att maten är säker, näringsrik och billig."

Produktionsmetoden irrelevant, i vilken värld lever du i Waldemar? Är du så dåligt påläst att du inte känner till problemet med väldigt många sjuka djur pga kloning eller tror du att konsumenterna inte bryr sig om sådana etiska "smådetaljer"?  >:(
Den som inte frågar får inga svar.

Snabbsvar

Med snabbsvar kan du skriva inlägg medan läser ämnet utan att öppna en ny sida. Du kan fortfarande använda BBC och smileys, precis som i vanliga inlägg.

Notera: Detta inlägg kommer inte synas förrän det godkänts av en moderator.

Namn:
E-post:
Verifiering:
Please leave this box empty:

Vad är rött, ris, rödbeta, mjölk eller salt?:

kortkommandon: tryck alt+s för att skicka/posta eller alt+p för att förhandsgranska

Annonser

Powered by EzPortal