Teveprogram om farligt fett - missa inte!

Startat av agnetasch, 2008-01-24 13:04

Föregående ämne - Nästa ämne

agnetasch

2008-01-24 13:04 Last Edit: 2008-01-24 13:08 by agnetasch
Kunskapskanalen tycker jag är en bra kanal; de har ofta program som man fastnar i när man zappar. För en gångs skull har jag läst deras program o såg att idag, torsdag 24/1, sänder dom ett program kl. 20.00-20.30 som heter Vetenskap-Lev längre. Det ingår tydligen i en serie program som handlar om några av våra organ; njurar, lungor, ögon, hud,hjärna o som ikväll; hjärtat. Man granskar hjärtat för att se hur det påverkas av stress, fet mat o alkohol. Det ska bli väldigt intressant att se, speciellt vad de har att säga om fet mat.

Andreas

Tack för tipset!

"Lev längre" är ett BBC-program som heter "Don't Die Young" i orginal och kvinnan bakom är Alice Roberts http://en.wikipedia.org/wiki/Alice_Roberts Hon har varit med i brittisk tv en hel del på sistone http://www.imdb.com/name/nm1653596/

Programmet om hjärtat går även i repris måndag 28/1 00:00 och onsdag 30/1 23:00
http://www.dagenstv.com/se/chart/?txt=lev+l%E4ngre&x=5&y=3 Den som missar avsnittet om hjärtat kan läsa en engelsk utskrift av alla repliker i programmet här: http://www.abc.net.au/catalyst/stories/s1952648.htm

¤ Undvika stress och motionera verkar bra och även ett par drinkar två eller tre gånger i veckan eftersom det slappnar av artärerna och underlättar blodflödet.
¤ För mycket kolesterol är inte bra då det kläggar igen blodkärlen. Sen vill inte Alice gå in på fler detaljer utan träffar dietisten/nutrionisten Sue Baic http://www.suebaic.org.uk/. Sue säger att mättat animaliskt fett drar upp kolesterolnivån och kläggar igen kärlen - att vi borde äta mindre av det och mer vegetabiliskt fett och fiskfett med omega-3.
¤ Sen beställer Alice chips med ost på en snabbmatsrestaurang som hon äter för att sedan ta blodprov, centrifugera blodprovet och titta på det - och det visar att blodplasman som ligger på ytan av provet efter centrifugeringen är grumligt och ser ut som frityrolja. Och så säger hon att kroppen klarar av fet mat ibland men om man äter den för ofta så stiger kolesterolnivån.

Går alltså helt på tvärs mot "Mättat fett oskyldigt" http://matforum.nu/index.php?topic=1109.0

Dåligt program Agneta?  ;)
Den som inte frågar får inga svar.

agnetasch

Man ska inte vara enögd ;) det är intressant att se ett ämne belysas från olika håll. Hur ska man annars lära sig något?
Sen undrar man ju hur gammalt programmet är, jag kunde inte se det? Gammal skåpmat? I ljuset av nya rön kan man ju studera detta program objektivt; är detta sanningen?

agnetasch

Snygg överskrift Andreas,det var vad jag ville ha men inte kunde komma på ;D

Andreas

:)

Det första programmet sändes 16:e februari 2007 så gissningsvis är det inspelat hösten 2006. Är det gammalt i dessa sammanhang?

Det mest intressanta är alltid vad som är källa till det som sägs, kostråden vad gäller fett kom ju som jag förstår det helt från Sue Baic, läser man på hennes sida har hon arbetat för National Health Service (englands allmänna sjukvård) i 15 år, 1995 började hon frilansa som nutrionist och 2001 även undervisa i nutritionslära på Bristols universitet, för att sen även bli programansvarig. Frågan är väl hur fastkörd Sue är i det gamla och hur mottaglig hon är för nya rön.

Läser man om programmet hon förestår http://www.bristol.ac.uk/enhs/study/msc-study/msc-npaph.html så står det "The programme has been compiled after discussions involving the Nutrition Society, British Nutrition Foundation, Public Health Nutritionists, the Association for the Study of Obesity, World Health Organisation and the Task Force on Obesity." - så mest troligt ger hon uttryck för vad som är "allmänt accepterat".
Den som inte frågar får inga svar.

agnetasch

En sak missade jag; det var ju Jakt&Fiske igår också så det blev ett evigt zappande o som vanligt ingen behållning av något av programmen >:(
Men nog verkar Sue Baic att delta i "allmänt accepterat"-kören o förordar vegetabiliskt fett, trots att det just hösten 2006 kom flera stora studierapporter som visade att det inte spelar någon större roll vilken sorts fett man äter eller i vilken mängd.
Rent instinktivt tänker jag LCHF; hur kan ett fett som vi själva består av (animaliskt) vara farligt för oss? Hur kan ett fett som tillverkas i stora fabriker under osmakliga former (vegetabiliskt) vara bra för oss? Varför skapade inte Gud den kemisk-tekniska fabriken före kon? ;D
Varför har fetman hos svenska unga män femdubblats sedan 70-talet? Flora kom 1965 o lättmjölken 1967,nyttiga o lätta produkter som borde ta hand om problemet, men nej, ju fler nyttiga produkter som kom o ju fler kostrekommendationer de fick desto tjockare blev grabbarna. Synpunkten att det är datorns fel verkar underlig, vem hade en PC på 70-talet?(Vi hade "Träna med TV" i stället) Det kanske är en återgång till den naturliga maten o det naturliga fettet som är en del av den rätta medicinen?Jag uttalar mig inte om motion, det har jag ingen erfarenhet av ;D
På söndag 21.15 på SVT 1 är det Agenda som handlar om: "Är det bra med fett i maten? Debatt om vad socialstyrelsen menar med sin nya rapport" Där kan det gå hett till ;D
Även Debatt på tordag i SVT 1 ska visst handla om fett o kolhydrater, hoppas Annika Dahlqvist är med, de andra LCHF-debattörerna tycker jag inte är något vidare, de verkar mest vilja tjäna pengar på sina bantningsböcker.


Andreas

Din teori om att vårt eget fett inte borde vara farligt är iofs en tanke (och kanske speciellt tilltalande för kanibaler ;)) men tror du inte att fetman har femdubblats snarare på grund av en miljard nya pizza- och hamburgerrestauranger och färdig findus- och felixmat och chips-, godis- och läsksorter snarare än på grund av flora och lättmjölk?

Det var en himla många fettprogram som ska visas (få se om farbror Frej dyker upp också), de ska vi såklart följa, döper om tråden från "Lev längre - om hjärtat och farligt fett på Kunskapskanalen" till "Teveprogram om farligt fett - missa inte!".
Den som inte frågar får inga svar.

agnetasch

Klart att skräpmaten är en bov i dramat; smockad med vegetabiliskt fett o dess avarter(transfett) + socker. Är det fel sorts fett vi har jagat? Livsmedelsverket har viftat bort transfettet som oförargligt medan de tryckt på att det är det animaliska fettet som är farligt o det är det vi ska dra ner på. Denna neddragning har lett till nästan groteska råvaror; minimjölk, Lagalätt, minifraiche, lightkeso, 5%-ig plastost, mager salami, lättisterband o magert bacon(!?)
Vi kanske skulle ha behållit vår gamla husmanskost med dess mättande animaliska fett, då kanske vi inte hade frestats att ta till skräpmat som mellanmål (o senare,i brist på matlagningskunskaper, som middag) Det kanske var när vi bytte stekt kyckling med gräddsås mot kycklingfilé med lightkeso det började gå snett o grabbarna började sin vandring mot chipshyllan.
(En helt annan sak; öl. Efter att mellanölet gjorde sin entré i vanliga affärer 1965 blev öl accepterat som en "sällskapsdryck" som aldrig förr, fr.a bland yngre män. När man ser ett gäng glada grabbar på parkeringen vid BorderShop lassa in en pall öl i bilen förstår man ju hur deras diet ser ut) ;D 

roffekock

agneta du är inte bara en mästerkock utan även en mästerskribent. En himla bra kommentar som borde ge flera stjärnor.

Varför åker folk till bordershop och handlar öl och sprit. Det är väl ung. som att åka till Lidel och handla italienska delikatsser. Ett väldigt begränsat utbud eller?

/rolf
Matforum är bäst

agnetasch

Tack för stjärnorna, jag blir riktigt rörd :'(

Bordershop i Sassnitz är lite begränsat:
http://www.border-shop.dk/BorderShopSassFront/Front_DK?FrameLink=/FrontPages/_Front_Style_24

Men Bordershop i Puttgarden är enormt:
http://www.border-shop.dk/eprise/Scandlines/Internet/Content/BorderShop/Frontpage/Front_DK?FrameLink=/FrontPages/_Front_Style_9

Vi kanske skulle ha en egen tråd med samlade erfarenheter o tips angående Bordershop?

Snabbsvar

Med snabbsvar kan du skriva inlägg medan läser ämnet utan att öppna en ny sida. Du kan fortfarande använda BBC och smileys, precis som i vanliga inlägg.

Notera: Detta inlägg kommer inte synas förrän det godkänts av en moderator.

Namn:
E-post:
Verifiering:
Please leave this box empty:

Vad är rött, ris, rödbeta, mjölk eller salt?:

kortkommandon: tryck alt+s för att skicka/posta eller alt+p för att förhandsgranska

Annonser

Powered by EzPortal