Vad är skillnaden på gul, grön och röd curry?

Startat av bryggens, 2008-01-25 17:05

Föregående ämne - Nästa ämne

bryggens

Behöver lite hjälp. Min sambo tycker inte om den sorts "vanliga " gula curryns smak. Om vi skulle äta t.ex thai mat, vilka currysorter törs jag låta henne ta? Är det bockhornsklövern som ger den gula curryns dess smak?luktar man i kryddburkarna så är det en speciell doft av den gula, som inte alls finns i den röda curryn. Paneng curry??

justrom

Gurkmeja är det man har i gul curry. Annars är jag ingen curry-expert i övrigt. Men snart kanske experterna vaknar till.

Thai-mat har väl inte så ofta gul curry i sig. De har ju ofta grön och röd curry.

Urban

Hej och välkomen till forumet bryggens.

Ordet curry betyder nog kryddblandning om jag inte tar helt fel. Indisk curry har sin egen identitet i gämförelse med den Thailändska curryn.
Thailändsk curry är generellt en blöt kryddblandning medans den Indiska är torr.
Dessa två olika kryddblandningar går ej att gämföra med varandra och har inga gemensamma smaker som man kan tro på namnet.
När du pratar om den "gula" curryn så antar jag att du pratar om den Indiska curryblandingen vars smaker man har växt upp med sen barnsben.
Gurkmejan som justrom nämner ger bara färg till kryddblandningen och inget annat. Vad det är för krydda som ger den speciella curry smaken till den Indiska blandningen kan jag inte säga på rak hand.
Den Thailändska curryn är ju "relativt" ny för oss nordbor och alla har inte hunnit lära sig att skilja dessa åt.
Men jag lovar att din sambo kan lungt äta både grön och röd curry från Thailand utan att vara rädd att det ska smaka som den gula Indiska.

Andreas

Jag spinner vidare... min gula Santa Maria curryburk innehåller gurkmeja, koriander, cayennepeppar, bockhornsklöver, spiskummin, peppar, fänkål och stjärnanis.

Hittade en sida med vad som sägs vara autentiska Thairecept http://www.chetbacon.com/thai-html/curry_paste.htm Där står det att thailändare egentligen inte ens kallar det för "curry" ("kari" på thailändska) utan "prik kaeng" som bättre översätts till chilipasta.

Där finns även recept på thailändsk grön curry (ja eller var det grön chilipasta vi skulle säga) som innehåller: färska gröna chilifrukter, citrongräs, schalottenlök, vitlök, galangarot, koriander, spiskummin, svartpeppar, kaffirlime, räkpasta, råsocker.

Och en röd dito: samma sak fast utan råsocker och med röda chilifrukter istället för gröna.
Den som inte frågar får inga svar.

kurt

Bockornsklöver och spiskummin är nog de kryddor som dominerar mest i traditionell gul curry.

annamaria

Jag har en grön curry (tillverkad i Thailand) som är köpt i en thaibutik. Den innehåller ungefär samma som du beskriver Andreas. jag måste säga att det är skillnad på den och Santa Marias currypasta. Den "äkta" är faktiskt godare. Blir mustigare på något vis i grytan.

roffekock

kryddblandningar är inte lika någon gång och framförallt inte i olika länder. Kryddor har ju inte samma smak år från år utan växlar givetvis, sen om den innehåller 5 gr av en sak och 10 gram av en annan sak så är det ju bara riktlinjer över samansättningen och har faktiskt inte att göra med den exakta smaken. Betänk en yrkesman som lagar mat dagligen så har han ju ett personligt stuk på sin kryddblandning och sin touch på sina rätter ändå skiljer dom sig från gång till gång beroende av många olika faktorer. Och tur är väl det. :)

/rolf
Matforum är bäst

roffekock

Här har du skillnaden:

Grön
1 tsk kumminfrön
1 tsk korianderfrön
6 färska gröna chilier, hackade
1 msk hackat citrongräs
1 tsk hackad korianderrot
1 msk hackade schalottenlökar
1 msk hackad vitlök
7 pepparkorn
1 tsk salt
1 tsk räkpasta

Gul
1 tsk kumminfrön
1 tsk korianderfrön
8 torkade chilier
½ tsk mald kanel
1 tsk salt
½ tsk mald kryddnejlika
1 msk hackat citrongräs
2 msk hackade schalottenlökar
1 msk hackad vitlök
1 msk gult currypulver


Röd
2 tsk kumminfrön
1 tsk korianderfrön
8 torkade chilier
1 tsk fint hackat bergamottskal
1 tsk salt
1 tsk hackat citrongräs
2 msk hackade schalottenlökar
1 msk hackad vitlök
1 msk räkpasta

/rolf
Matforum är bäst

bryggens

Jag såg at det inte var någon bockhornsklöver i "din" gula curry, är det någon annan sort än den man köper på burk?Citrongräs? Är det en sorts gul thaicurry du menar? Inte den vanliga till "höns, ris och curry" ?

roffekock

Detta är pastor alla från thailand. Jag ville bara visa på skillnaderna. Sen finns det ett otal varianter på dessa.

/rolf
Matforum är bäst

Snabbsvar

Med snabbsvar kan du skriva inlägg medan läser ämnet utan att öppna en ny sida. Du kan fortfarande använda BBC och smileys, precis som i vanliga inlägg.

Notera: Detta inlägg kommer inte synas förrän det godkänts av en moderator.

Namn:
E-post:
Verifiering:
Please leave this box empty:

Vad är rött, ris, rödbeta, mjölk eller salt?:

kortkommandon: tryck alt+s för att skicka/posta eller alt+p för att förhandsgranska

Annonser

Powered by EzPortal