Gravad tonfisk

Startat av agnetasch, 2008-01-29 08:33

Föregående ämne - Nästa ämne

agnetasch

Varning för gravad tonfisk!
Jag provade på att grava tonfisk (gulfenad) på samma sätt som man gravar lax; två tunna skivor rygg mot rygg i en plastpåse, två dygn med 50/50 salt- o pepparprocent + dill. Nu är det förstås någon som älskar just denna rätt, MEN INTE JAG. Tonfisken fick en väldigt påträngande smak, nästan köttsmak, som inte var behaglig. Dessutom gick det ju inte att skiva skivorna så anrättningen såg ut som en hög smutsiga daggmaskar. Synd :-\

Kari

Låter inge vidare.. Ibland måste man chansa *ler*

kurt

Vilka fiskar brukar man grava? Lax och hälleflundra är ju vanligt, men annars?

agnetasch

Makrill! Se tråden:

http://matforum.nu/index.php?topic=62.0

Även strömming tycker jag är gott att grava.

Andreas

Citat från: agnetasch link=topic=1367.msg12883#msg12883
Dessutom gick det ju inte att skiva skivorna så anrättningen såg ut som en hög smutsiga daggmaskar. Synd :-\


Det är inte så att du har väldigt slöa knivar? ;)

I Japan har man visst ett slags lättmarinerad/gravad tonfisk som heter Maguro-don
http://sushiroom.se/Menyer.htm "kimchi marinerad tonfisk på risbädd" - kanske fungerar det bättre om man skär tonfisken i skivor innan gravning och gravar kortare tid?
Den som inte frågar får inga svar.

agnetasch

Citat från: Andreas skrivet 2008-01-30 11:40Det är inte så att du har väldigt slöa knivar? ;)

Det är inget fel på min gamla vågtandade. Vad menar du ???

Kari

Agnetasch: Hur gör Du den gravade strömmingen? Hur länge och storleken på fisken? På fileér? Samma salt/socker som till laxen?

Hur länge håller den sen?

agnetasch

Senast jag gjorde den använde jag vanliga strömmingsflundror, dubbelt så mycket salt som socker, krossad v.p. o dill. Fick ligga i två dygn i kylen med vändning då o då.
Den har en amper smak o jag undrar om inte "makrillgravningen"= lika mycket socker som salt skulle bli godare.
Vi äter upp den gravade fisken bums så jag vet inget om hållbarhet ;D Men i värsta fall kan man ju frysa den.

Pite-Långnäs

Sik går bra att grava på samma sätt som lax.
Bara den har varit fryst först.

Snabbsvar

Med snabbsvar kan du skriva inlägg medan läser ämnet utan att öppna en ny sida. Du kan fortfarande använda BBC och smileys, precis som i vanliga inlägg.

Notera: Detta inlägg kommer inte synas förrän det godkänts av en moderator.

Namn:
E-post:
Verifiering:
Please leave this box empty:

Vad är rött, ris, rödbeta, mjölk eller salt?:

kortkommandon: tryck alt+s för att skicka/posta eller alt+p för att förhandsgranska

Annonser

Powered by EzPortal