Snabba kolhydrater ökar risk för diabetes

Startat av justrom, 2008-02-07 19:07

Föregående ämne - Nästa ämne

justrom

http://www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp?d=597&a=740816

Ytterligare en studie. Denna gång om kopplingen till diabetes. Eller är det bara DN som är långsamma med att snappa upp detta?

Citat:
"Resultaten, som publiceras i tidskriften American Journal of Clinical Nutrition, visar också att risken för diabetes inte ökar om man äter så kallad lågkolhydratkost. En kost med liten andel kolhydrater kan tvärtom minska risken något under förutsättning att man väljer fetter från växtriket. Det kan till exempel vara raps- eller olivolja och nötter."

justrom

Oj, läs slutet av artikeln angående animaliska fetter!

"För ett par veckor sedan friade Socialstyrelsen läkaren Annika Dahlqvist efter att hon rekommenderat typ 2-diabetiker och överviktiga att äta en kost med extremt liten andel kolhydrater och mycket animaliskt fett, som smör och ost.

- Den här studien talar ju snarare för att för att förhindra diabetes borde man satsa på vegetabiliska fetter i stället, säger Christian Berne."


Andreas

En abstract finns här http://www.ajcn.org/cgi/content/abstract/87/2/339 och där står "These data suggest that diets lower in carbohydrate and higher in fat and protein do not increase the risk of type 2 diabetes in women. In fact, diets rich in vegetable sources of fat and protein may modestly reduce the risk of diabetes. "

Alltså på svenska ungefär: våra data talar för att mindre kolhydrater och mer fett och protein inte ökar risken för typ-2 diabetes hos kvinnor, mycket vegetabiliskt fett och protein kan kanske t o m minska risken för diabetes en aning.
Den som inte frågar får inga svar.

agnetasch

Såna här förmaningsord har vi ju levt med de senaste trettio åren:
Endast 10 E% av fettet bör utgöras av mättat fett ( animaliskt fett som mejeriprodukter, bregott, smör, vispgrädde och fet mjölk, charkprodukter som korvar m.m. samt hårda margariner ) resten bör vara enkel- och fleromättade fetter (vegetabiliskt fett som mjuka bordsmargariner, flytande margariner, raps -och olivolja, fet fisk som strömming, böckling, makrill, lax, nötter, mandlar och majonnäs) Landstinget i Sörmland/Diabeteskost.
Men varför har det då blivit på detta viset:
"Sjukdomen (diabetes) blir allt vanligare, inte bara i Sverige utan över hela världen" säger Svenska Diabetesförbundet

justrom

Tom när jag var liten ansågs ju att för mycket godis, läsk och sötsaker kunde leda till diabetes.

Men vi har väl inte minskat på snabba kolhydrater de senaste 30 åren utan bara på fett? Och det mest för att fett ansetts ge hjärt och kärlsjukdomar? Minska fett mot övervikt har väl kommit på 90 talet och senare? (Med reservation för att mitt minne är selektivt)agnetasch

Problemet är tudelat; socker (läs snabba kolhydrater) har alltid ansetts vara olämpligt för diabetiker. Därav det gamla namnet sockersjuka. Man har också varnat friska personer för att missbruka sockret med risk för att de kunde få diabetes. Det har ju ingen lyssnat på utan gladeligen ökat på sockerransonen; inte bara i form av godis o läsk utan även av sådant man tyckt är "nyttigt"; juice, müssli o söta frukter.Där får vi skylla oss själva, vi har ju blivit varnade :o
Fettet är en annan historia. På 60-talet började man dra in ordentligt på fettet o på 70-talet var man nere i 30 E% Det fleromättade fettet började rekommenderas o det är detta jag undrar över; om nu alla har varit så duktiga o ätit fleromättat fett i 30 år (o fleromättat fett alltså enligt nya rön ska förebygga diabetes) varför får då fler o fler diabetes?
???

Andreas

Jag tolkar rapporten så här:
¤ Mycket snabba kolhydrater -> kraftigt ökad risk
¤ Mycket kolhydrater -> aningen ökad risk
¤ Mindre kolhydrater och animaliskt protein och fett -> inte ökad risk
¤ Mindre kolhydrater och protein och fett från växtriket -> aningen minskad risk

Snabba kolhydrater ger alltså kraftigt ökad risk och växtrikefettet bara en något förminskad risk. Så även om vi nu varit duktiga och ätit växtrikefett i 30 år så slås förmodligen den lilla förbättringen ihjäl av att vi äter mer snabba kolhydrater.

Eller vi och vi förresten, studien gäller endast kvinnor så det är bara ni som ska äta växtrikefett.  ;)
Den som inte frågar får inga svar.

agnetasch

Tack för det tipset Andreas, jag ser fram emot att sätta i mej en flod av raps- o olivolja om dan ;)

Andreas

2008-02-09 12:00 #8 Last Edit: 2008-02-11 08:31 by Andreas
Smaklig måltid!  :D

Men allvarligt talat så är väl det bästa för resurshushållning och miljö om vegetabiliskt fett och proteiner nu skulle visa sig vara vad som är mest hälsosamt för oss?

Edit: flyttade diskussionen om resurshushållning och miljö till tråden "Bäst för resurshushållning och miljö - vegetabiliskt fett och protein eller animaliskt dito?" http://matforum.nu/index.php?topic=1395.0
Den som inte frågar får inga svar.

Snabbsvar

Med snabbsvar kan du skriva inlägg medan läser ämnet utan att öppna en ny sida. Du kan fortfarande använda BBC och smileys, precis som i vanliga inlägg.

Notera: Detta inlägg kommer inte synas förrän det godkänts av en moderator.

Namn:
E-post:
Verifiering:
Please leave this box empty:

Vad är rött, ris, rödbeta, mjölk eller salt?:

kortkommandon: tryck alt+s för att skicka/posta eller alt+p för att förhandsgranska

Annonser

Powered by EzPortal