Dina erfarenheter av hästmjölk?

Startat av Andreas, 2008-02-15 07:50

Föregående ämne - Nästa ämne

Andreas

På BBC Food kan man på torsdagar 20:40 se säsong ett av Gordon Ramseys the f word. (Om nån undrar står "f" för food.  :)) I gårdagens avsnitt var ett inslag med the Times Matkritiker Giles Coren som handlade om hästmjölk. Tydligen är det något som är på gång i Belgien av alla ställen, 2005 fanns där 46 besättningar hästkossor och företeelsen ökar visst med 40% om året. Fetthalten är hälften av komjölk. När mannen på gatan fick smaka var det en del grimaser och omdömena var tunt i smaken och lite brieaktigt.

Någon som smakat på eller använt hästmjölk till något?
Den som inte frågar får inga svar.

Kari

Har aldrig tänkt tanken men rent spontant - aldrig i livet!

Hur/till vad använder man hästmjölken i Belgien, fick man veta det? Nyfiken nu..

Andreas

Tanken var väl att man skulle ersätta sin vanliga komjölk med hästmjölk eftersom hästmjölken dels var magrare och dels påstods ha hälsobefrämjande egenskaper och hjälpa mot diverse krämpor...
Den som inte frågar får inga svar.

annamaria

Undrar egentligen varför det känns så äckligt - det borde inte vara konstigare än komjölk men det känns rent otäckt. Det tar väl något år så står det väl på mitt köksbord kan tänka.

Emma

Hade inte hört talas om det, men jag tror det kan ta ett tag innan det om det blir vanligt. Själv skulle jag nog kunna testa det av nyfikenhets skäl, hur det smakar. Men det blir nog inget återkommande då jag inte dricker mjölk överhuvudtaget.

kurt

"hälsobefrämjande egenskaper och hjälpa mot diverse krämpor...", det låter som paranormala fenomen, skulle den spädas ut och användas som homeopatisk medicin också?

Att den innehåller mindre fett har ju ingen praktisk betydelse, eftersom det är mycket enkelt att skumma av fett. Hästar äter ju betydligt dyrare foder, och är betydligt dyrare i drift än kor, förutom att de inte är avlade för att mjölka, så de producerar mycket mindre också. Om det inte är intressant smakmässigt (som t ex får och get mjölk) så förstår jag inte varför man skulle göra detta? Jag tror säkert att det förekommer i t ex Mongoliet och andra ställen där man har gott om hästar och ont om kor.

Cohen

Att dricka hästmjölk låter i mina öron lite som något man skulle göra mest för sakens skull. Ett påhitt av kockar som vill ha ett exotiskt inslag på menyn helt enkelt.

Andreas

I Basjkirien i Ryssland jäser de visst hästmjölken till något som kallas Kumiss eller kumys med 2-3% alkoholhalt och som brukas som hälsobefrämjande dryck. "...från år 1953 utvecklades uppfödningen av mjölkande hästar... Basjkirhästen har en hög fruktsamhet och stona mjölkar i genomsnitt 1700 - 2800 kg mjölk under digivningsperioden." http://www.basjkirhast.se/page3.htm
Den som inte frågar får inga svar.

Andreas

"Airag är lätt syrad hästmjölk, som mongolerna dricker under den hetaste månaden. Överallt dricks det stora mängder. Hästmjölken har en närmast mytisk betydelse och används i alla sammanhang; att desinficera under hästsadeln, tvätta ansiktet, som välkomstdryck och törstsläckare." http://www.soilsociety.com/se/artcamp04_about.html

Och hästmjölk är mycket mer näringsrik än katt- och hundmjölk http://www.burleson-arabians.com/horse_milk.htm
Den som inte frågar får inga svar.

kurt

Jag vet in hur relevant det är att jämföra med hund- resp. katt-mjölk? Och jag förstår inte vad de menar med att hästmjölken skulle vara mera näringsrik? Den innehåller lite mera laktos, men avsevärt mindre med fett och protein.

Mila

Hej,
Som barn fick jag och mina syskon och några vänners barn långvarig hosta ( vi smittade nog varandra). Medicinen hjälpte inte mycket och dem visste inte riktigt vad det var. Kronisk lunginflammation sa ena och den andra sa Astma anfall. När man hostade var vi blå i ansikte och väldigt lite syre, ont i bröstet hade vi också av all hosta.
En granne gjorde en hemma medicin med häst mjölk( mjölken skulle vara av vit häst, fråga mig inte varför) och en till ingrediens som är hemlig :-). Efter bara 2 dagar blev vi bättre och efter 4 dagar var vi helt friska!
Den otäcka sjukdomen var den nu än var kom aldrig tillbaka senare i livet, varken för mig eller någon av dem andra barnen. Idag är jag lite över 40 år :-). Så visst kan det vara hälsosamt med häst mjölk!

Snabbsvar

Med snabbsvar kan du skriva inlägg medan läser ämnet utan att öppna en ny sida. Du kan fortfarande använda BBC och smileys, precis som i vanliga inlägg.

Notera: Detta inlägg kommer inte synas förrän det godkänts av en moderator.

Namn:
E-post:
Verifiering:
Please leave this box empty:

Vad är rött, ris, rödbeta, mjölk eller salt?:

kortkommandon: tryck alt+s för att skicka/posta eller alt+p för att förhandsgranska

Annonser

Powered by EzPortal