Snabba på!! Har du ett bra recept på Rågkakor?

Startat av annamaria, 2008-02-17 20:18

Föregående ämne - Nästa ämne

annamaria

Jag vill baka Rågkakor. Hittar inget bra recept. Har du ett bra liggandes i lådan? Skynda - jag och barnen ska baka på Sportlovet som börjar i morgon!!

Andreas

När jag hör ordet rågkakor tänker jag mig 20-cm i diameter runda, med hål i mitten, mörkbruna, ordentligt grova kakor gjorda på surdeg. Det skulle jag vilja ha recept på!

Men det finns även något i vår kokbok som heter rågkakor som jag brukar baka ibland - men det är nåt helt annat än ovastående - ganska ljusa kakor med anis, fänkål och rågsikt.

Vilket slags rågkakerecept är du ute efter?
Den som inte frågar får inga svar.

annamaria

Ja nu har jag bakat ett första rågkaketest. Ett sånt recept med surdeg vill jag gärna också ha - som du skrev Andreas.
I dag blev det Rågkakor - utan hål i mitten. Grovt rågmjöl och Vetemjöl special var de mjölsorter som var med i detta receptet (jäst, sirap, smör,salt och vatten). De blev faktiskt supergoda! Återkommer med hela receptet framöver.

Har du ett annat recept - jag bakar gärna fler rågkakor!!  Rågkakor med ost och en kopp the till kvällsmat - MUMS!

Andreas

Ah ja återkom gärna med receptet.

Jag har alltid undrat hur man enklast gör det där hålet i mitten? Finns det nån speciell liten hålstans man kan köpa?
Den som inte frågar får inga svar.

justrom

Allt jag hittade var Hönö-kakor i mina recept och de var gjorda på rågsikt. Men jag gillar ju rågbröd mycket så jag är också intresserad.

annamaria


Andreas

Det fungerar alltså... jag hade trott att ett pepparkaksmått skulle ge rätt fula hål med tanke på att de är ganska ovassa. Gör du hålet innan jäsning då?
Den som inte frågar får inga svar.

justrom

I boken Landskapsbröd finns ett recept på rågkakor från Västergötland.  (Undrar om den också finns på bokrean? 106 spänn på adlibris iaf.)

Här finns ett utdrag från den boken:
http://www.warne.se/docs/Landskapsbrod_1.pdf

Andra receptet är Hålkakor med Råg. Jag har inte provat ännu, men någon gång kanske jag gör det.

annamaria

i det receptet så stod det att man kan använda en äggkopp. Jag gör hålet innan jäsning - man får dock göra ett ganska stort hål för annars jäser det igen. Den här gången så blev det dock utan hål. Jag förstår inte riktigt varför man ska ha hål i brödet.

Vilken härlig bok förresten - fina bilder! Det receptet var lite likt det jag gjorde - jag hade ingen rågsikt. Mina bröd var lite högre - de i boken såg lite tunnare och grövre ut.

Andreas

Hålet är en snygg detalj, ungefär som att skåra limporna med ett rakblad! Blir även lättare att dela kakan i bitar tycker jag när man har hålet att så att säga skära mot.
Den som inte frågar får inga svar.

roffekock

2008-02-20 13:56 #10 Last Edit: 2008-02-20 14:03 by roffekock
Jag tror att hålet ligger kvar från den gamla tiden när det gjordes hålkaka som man kunde hänga upp på stången för att torka. Bara en gissning.

/rolf

Jag hittade en länk som kan vara användbar i denna fråga titta gärna in verkligen kul.
http://www.sr.se/cgi-bin/isidorpub/PrinterFriendlyArticle.asp?programID=384&Nyheter=&grupp=2528&artikel=1010863

annars borde du ha en sån härninga ;D
Matforum är bäst

annamaria

Jamen Rolf! En sån vill jag ha! Så fin och praktisk.
De såg goda ut på bilden i det receptet!!

Andreas

Rolf: Jamenvisst har du rätt angående hålets ursprung men därmed inte sagt att det inte är dekorativt! Var får man tag i en sådan där tjusig form för hålkakor?
Den som inte frågar får inga svar.

roffekock

Du har rätt andreas och barnen åt med fötjusning dom "små" bröden med sylt på.
En sådan form hittar man på olika loppisar och auktioner men inte vanliga, om du vill ska jag kolla efter en till dej.

/rolf
Matforum är bäst

justrom

Hittade ytterligare en variant av Rågkakor på baksidan av min rågmjölspåse.
http://www.kungsornen.se/kungsornen/OpPro.nsf/0/938855FFC5204077C1256EBA005968F5?OpenDocument

Nu har vi ett gäng med recept. Frågan är vilket jag skall prova?

annamaria

Här kommer nu receptet jag gjorde (har hittat det i en tidning för länge sen men minns inte var tyvärr):

Rågkakor utan hål  ;)
4 st

25 g jäst
5 dl vatten 37 grader
25 g matfett
2 msk sirap
1½ tsk salt
4 dl grovt rågmjöl
8 dl vetemjöl special

Lös jästen i ljummet vatten. Tillsätt övriga ingredienser. Arbeta degen väl - minst 10 minuter i maskin. Jäs 40 min. Dela degen i 4 delar. Rulla runda bullar och kavla ut dem till 18 cm i diam. nagga och jäs 45 min. Grädda i 225 grader i 15 min. pensla med vatten efter gräddning. Låt svalna under bakduk.

De är mycket goda och fluffiga i konsistensen!!

justrom

Jag testade igår Hålkakor med råg från länken jag refererade till. Nej, jag hade inga mått och grejer för att få exakt lika stora kakor. Använde en liten glasburk istället för jag har inga äggkoppar.

De smakade riktigt gott, och är godare dagen efter.

annamaria

Vad fina dem blev!! Men var det receptet i den första länken eller den andra? Blir sugen på att baka igen.

justrom

Jag provade receptet från Landskapsbröd, andra receptet i pdf:en.

http://www.warne.se/docs/Landskapsbrod_1.pdf

Inte revolutionerande annorlunda från ditt recept. Men du kan ju jämföra.

Snabbsvar

Med snabbsvar kan du skriva inlägg medan läser ämnet utan att öppna en ny sida. Du kan fortfarande använda BBC och smileys, precis som i vanliga inlägg.

Notera: Detta inlägg kommer inte synas förrän det godkänts av en moderator.

Namn:
E-post:
Verifiering:
Please leave this box empty:

Vad är rött, ris, rödbeta, mjölk eller salt?:

kortkommandon: tryck alt+s för att skicka/posta eller alt+p för att förhandsgranska

Annonser

Powered by EzPortal