Underskattad mat

Startat av Andreas, 2008-02-28 10:12

Föregående ämne - Nästa ämne

Andreas

Överskattad mat talar vi om i tråden "Överskattad mat" http://matforum.nu/index.php?topic=1406 men vad finns det för underskattad mat? Dvs. mat som normalt inte hyllas men som förtjänas att hyllas eller som är betydligt bättre än sitt rykte?
Den som inte frågar får inga svar.

kryddburken

Underskattad mat är helt klart blodpudding!
Så nyttigt & gott dessutom men inte många som köper...

Soppa är också underskattad!
Det är billigt, drygt & gott!

Omeletter av olika slag likaså...

justrom

Äh kryddburken tog orden ur munnen angående blodpudding.

Annars är väl mycket s.k. svensk husmanskost underskattad fast den verkar ha blivit mer trendig på sistone. Båda senaste ICA Buffe har tagit upp om det.

Hasse

Stek är väl helt ute och så långt ifrån trendigt som man kan komma? Men det är gott, billigt, lättlagat och solklart underskattat! T.ex. skinkstek som man kan piffa till med en olivsås om man känner för det.

Olivsåsen gör jag helt enkelt av lätt avredd köttbuljong och steksky, peppar och skivade oliver. Det slår mig nu att lite timjan kanske också skulle passa i såsen, men det har jag aldrig provat.

annamaria

Högrev - många av mina vänner vet inte ens vad högrev är och då ännu mindre vad man kan göra av denna underbara del! Så underbart mört och gott kött det blir efter några timmars kokning. Mat som helt sköter sig självt och är billigt. Blir bara bättre av att förberedas dagen innan. Grytorna går att variera i det oändliga. Vanliga hederlig kalops, ungersk gryta med tomat och paprika, en kryddig chili med finskuren högrev, burgundisk gryta ja listan kan bli hur lång som helst.

Andreas

Kryddburken: Soppa är ett väääldigt brett begrepp, är det några speciella soppor du tänker på?

Justrom: Ja det känns som om det är en redig boom för just husmanskost  nu. Men vilka rätter kan tänkas vara underskattade?

Hasse: Jag har aldrig gjort skinkstek, vad använder man för kött till det? Vad äter du till, ris? Olivsås lät inte så "potatis".

AnnaMaria: Instämmer helt!
Den som inte frågar får inga svar.

Hasse

Elka skrev ett bra svar om skinkstek, men det har försvunnit med diskhaveriet, tyvärr...

Nåväl, det kött jag använder säljs just som "skinkstek". Jag har aldrig funderat på från vilken del av grisen det kommer, men jag utgår från att det är skinka.

Jag kryddar med salt och svartpeppar, bryner steken i en stekpanna och sedan in i ugnen på sisådär 120 °C tills köttet har en innertemperatur av 72 °C. Serveras i tunna skivor.

Olivsåsen funkar bra med antingen stekt potatis eller hasselbackare. Idén till olivsåsen fick jag när jag såg ett recept på olivspäckad skinkstek. Då tänkte jag att det borde funka lika bra med olivsås.

Skinkstek får inte förväxlas med flæskesteg (fläskstek) som är en dansk specialitet och vansinnigt gott.

http://www.flaeskesteg.dk/

Cohen

Enkel, hederlig, billig "skolköksmat" (inte skolkökskvalitet!) tycker jag ofta känns ganska underskattad.

Tänk potatisbullar med lingonsylt, som nämnts blodpudding eller blodkorv med sylt och keso, pasta med ost- och skinksås osv.

crlhrv

underskattad mat: skolmat! jag vill ge alla bortskämda sk*tungar en luggning för att de klagar på skolmaten, för 15 kronor (eller vad det nu är) får de välja på flera olika rätter, råkost, bröd och dryck. vänta bara tills ni blir äldre och måste betala 70:- för en lunch som består av i princip exakt samma ingredienser. passa på att ÄTA ordentligt medan maten är gratis.
Tittar gärna på djur. Och äter dem också.

bryggens

Apropå skolmat, när jag för länge sedan gick i skolan fick vi "Leverstuvning med ris" något som måste vara underskattat eftersom det inte verkar ha varit många som gillade det förutom jag själv. Det var små leverbitar med små morotsbitar i en stuvning, gott!

Cohen

Föregående inlägg påminnde mig nu om ännu ett underskattat livsmedel:

Lever!

I mitt tidigare hemland England var lever av olika slag ett självklart inslag i kosten, men här hemma i Sverige tycks många ha fördommar mot det. Visst ser rå lever inte så smaklig ut, men tillagad på rätt sätt är det gott som sjutton.

Länge leve lever!

Mimmi

Pölsa, med inlagda rödbetor och potatis fick jag i grundskolan. Det var så gott tyckte jag då. Inälvsmat är inte precis så högt uppskattat nu !? Tror att det är samma sak som hackkorv här i Värmland. Ska kolla in butiken i byn.


Andreas

Hasse: Men om man nu gör skinkstek av skinka, smakar det då speciellt annorlunda mot julskinka?

Och flæskesteg lät spännande, men vad är det goda om du försöker beskriva? Blir "reklamen" tillräckligt bra måste jag ju prova..!  ;)

Bryggens: Men leverstuvning är inget du lagar nuförtiden då?

Cohen: Leverbiff kan vara gott men vad mer, har du några andra tips?

Mimmi: Pölsa är nåt jag absolut inte kan äta, inte på grund av inälvorna utan jag har svårt för strukturen som väl blir av korngrynen - finns det nån pölsevariant utan korngryn?
Den som inte frågar får inga svar.

agnetasch

Citat från: Andreas skrivet 2008-03-10 11:39
finns det nån pölsevariant utan korngryn?

Min mamma gjorde en variant av pölsa på råris. Kladdigt råris,köttfärs, lök o mycket kryddpeppar. Lever hade hon i ibland bara. Det var ätbart om ej en äkta pölsa.

Hasse

2008-03-10 18:13 #14 Last Edit: 2008-03-10 18:53 by Hasse
Andreas, julskinka är ju rimmad, kokt och griljerad, och det är en väldig skillnad mot färsk, ugnsstekt skinka.

Vad gäller dansk flæskesteg, är det typiska att den serveras med svålen kvar. Och den är stekt på ett sådant sätt att svålen blir knaprig, vilket är mycket viktigt! Flæskesteg är ganska fett och är inte gjort på skinka. Jag vet inte exakt vilken styckningsdetalj som används, men gissningsvis är det en bit av karrén. (På danska heter köttdetaljen "nakkekam".)

Jag har gjort flæskesteg av en bit kotlettrad med svålen kvar. Men även om svålen blev knaprig och god, så blev köttet torrare än när jag har ätit rätten i Köpenhamn. Därför tror (vet) jag att danskarna använder ett fetare kött.

Flæskesteg serveras med brynt potatis, brun sås och rödkål. Det är också vanligt att den serveras med kokt potatis och persiljesås. Den är också vanligt förekommande på smörgåsbordet.

Innan man ger sig på att själv laga denna rätt, tycker jag att man ska prova den på ort och ställe, nämligen i Danmark. Då vet man vad man ska sträva efter hemma i köket. Den knapriga, spröda svålen är A och O!

EDIT: Jag var lite för snabb där. Flæskesteg serveras inte med persiljesås, däremot vanligt, rimmat fläsk stekt i skivor.

bryggens

Andreas: Jag har en sambo som säger att hon inte gillar leverstuvning, sen har jag inte hittat något recept som liknar vad vi fick då det begav sig.Vet inte heller vad för sorts lever det var. Jag kanske skulle göra ett test ändå, få se om jag kan få till det.

Cohen

Citat från: Andreas skrivet 2008-03-10 11:39

Cohen: Leverbiff kan vara gott men vad mer, har du några andra tips?Det godaste är väl ändå att steka/grilla/halstra den, men även detta tillåter ju ganska stor variation. Olika leversorter (kycklinglever är godast tycker jag), olika kryddning, olika tillbehör.

Om ni är känsliga för kraftig leversmak så välj lever från mindre djur, typ. kyckling eller kalv. Nöt- och viltlever har mer utpräglad leversmak.

Mimmi

Äntligen har jag fått äta min pölsa/hackkorv som jag inte provat på år och dar.

http://mimmismat.wordpress.com/2008/03/17/hackkorv-varmlandsk-specialitet/

Andreas

Hasse: Ah ja att julskinka är rimmad har du ju helt rätt i... vad tänker jag med.

Flæskesteg med knaprig svål lät helt klart som nåt för mig, nu har jag lagt till den rätten i "att smaka på"-listan. Vi får väl se om det blir i Danmark eller i det egna köket. Det här med din flæskesteg som blev torr, det kan inte ha varit att du bara råkade tillaga den lite för länge?

Bryggens: Nu vet jag inte orsaken till din sambos ogillande men nåt jag tycker är lite jobbigt är när folk "inte gillar" sånt de inte ens har smakat. Fast det är klart, ogillar man lever starkt så är kanske inte leverstuvning nåt att tänka på...

Ingen som vill påstå att vegetarisk mat är underskattad? Jag vet folk som nästan aldrig äter vegetariskt...
Den som inte frågar får inga svar.

Emma

Första tanken var blodpudding. Men någonting annat, hmm, korv kanske? Lite dåligt rykte då de anses för fett och så men det går laga god mat på det. Sedan måste jag också nämna leverpastej. Åt det alltid när jag var yngre sedan slutade jag en period men nu äter jag det ibland igen.

Andreas: Vegetarisk mat känns är ju på sätt och vis underskattat för att det finns mycket gott som man aldrig testar, men samtidigt känns det fortfarande lite nytt och oprövat. I alla fall för mig.

Snabbsvar

Med snabbsvar kan du skriva inlägg medan läser ämnet utan att öppna en ny sida. Du kan fortfarande använda BBC och smileys, precis som i vanliga inlägg.

Notera: Detta inlägg kommer inte synas förrän det godkänts av en moderator.

Namn:
E-post:
Verifiering:
Please leave this box empty:

Vad är rött, ris, rödbeta, mjölk eller salt?:

kortkommandon: tryck alt+s för att skicka/posta eller alt+p för att förhandsgranska

Annonser

Powered by EzPortal